ZUIDLAREN – De organisatie kijkt terug op een geslaagde, virtuele Zuidlaardermarktloop. De Rabobank Zuidlaardermarktloop, die normaal gesproken plaatsvindt in het centrum van Zuidlaren en ongeveer duizend deelnemers trekt, vond dit jaar virtueel plaats. Dat betekent dat lopers nu zelf konden kiezen waar en wanneer ze wilden lopen. “Het was mooi om te zien hoe lopers op zaterdag 17 oktober niet alleen het straatbeeld in Zuidlaren verfraaiden, maar ook de straten van Annen, Zeegse en Schipborg opleukten. Er werd gelopen in kleine groepen, in tweetallen en natuurlijk ook op individuele basis”, laat Marieke Lokhorst van de organisatie weten.

Hoewel het totale deelnemersaantal veel lager ligt dan normaal, is de organisatie toch tevreden. “In deze periode, waarin veel sportevenementen vanwege COVID-19 worden afgelast, wilden wij graag een alternatief aanbieden. Beter iets, dan niets. Vandaar het initiatief voor het organiseren van een virtuele loop. Op deze manier wilden wij lopers uit de regio Zuidlaren enthousiasmeren voor het neerzetten van een sportieve loopprestatie. Dat is naar ons idee gelukt”, verklaart Lokhorst. Van de 135 mensen, die zich hebben aangemeld voor de Virtuele Zuidlaardermarktloop, deden er 23 kinderen mee. Zij hebben de 2,2 kilometer KidsRun gelopen. De 5 kilometer telde 62 deelnemers en de 10 kilometer had 50 deelnemers.

Aangezien de deelnemers tot en met 30 oktober via een GPX-bestand hun loopprestatie kunnen uploaden, kan daarna pas het eindklassement worden opgemaakt. Het klassement is online te vinden op de website www.uitslagen.nl. Onder de volwassen deelnemers vindt dan ná 31 oktober een prijsloting plaats. Sportzaak Ruchti – tevens sponsor van de Zuidlaardermarktloop – stelt hiervoor enkele prijzen beschikbaar. Winnaars worden via de organisatie op de hoogte gesteld. De kinderen, die hebben meegedaan aan de 2,2 kilometer KidsRun, kunnen op vertoon van hun certificaat een medaille bij Ruchti ophalen. 

Hoewel de organisatie van de Zuidlaardermarktloop het liefst een fysiek evenement organiseert, is het organiseren van een virtueel loopevenement voor herhaling vatbaar, indien richtlijnen en regelgeving vanuit de overheid dit vereisen. Vooralsnog hoopt de organisatie op betere tijden, waarin lopers elkaar fysiek kunnen ontmoeten en enthousiast worden toegejuicht door publiek, als zij door de straten van Zuidlaren rennen.