Markt zonder dieren, opnieuw Hongarije en houtkunstenaars

VRIES – Vereniging voor Volksvermaken Vries heeft tijdens de algemene ledenvergadering het nieuwe jaarprogramma vastgesteld. Belangrijkste verandering is het verdwijnen van de paardenmarkt. Dat biedt meer ruimte voor andere activiteiten op de markt.

Het bestuur van VvV heeft de leden laten stemmen over de paardenmarkt. Unaniem was men het erover eens dat de paardenmarkt (en andere dieren )geen toekomst meer heeft. Afgelopen zomer was het dieptepunt met een aanvoer van slechts zeventien dieren. Overigens wordt de Ponykeuring wel gehouden (zaterdag 7 juli) en wel voor de 55e keer. In plaats van de traditionele paarden- en ponymarkt een goederen-en warenmarkt met een uitgebreid randprogramma. Ook dit jaar zijn er weer drie markten: Voorjaarsmarkt, Zomermarkt en Herfstmarkt. De Voorjaarsmarkt (zondag 20 mei) kent als thema ‘buitenleven’. Met een nieuwe, spectaculaire attractie: ‘woodcarving’ demonstratie. Met behulp van een motorzaag worden de mooiste houtsculpturen gemaakt. Het thema gaat in samenwerking met Vitalis, die kraampjes presenteert die allen te maken hebben met buitenleven. Van bloemen, tuinartikelen, tuinmeubelen tot kleding. De Zomermarkt (zaterdag 25 augustus) wordt gecentraliseerd op de Brink, die eerder in beslag genomen werd door de paarden. De Zeskamp is verplaatst van vrijdag naar zondag. “De zeskamp moest vorig jaar afgelast worden doordat veel deelnemers en ondernemers moesten werken. Op verzoek van hen hebben we dit verschoven naar de zondag”, vertelt VvV-voorzitter Simon Koops. De zomermarkt is ook weer gekoppeld aan de openluchtkerkdienst ‘Biebels, bomen en bloazen’, All Carmeeting, het oplaten van de ballonnen en kermis. “Op iedere markt zijn er kinderactiviteiten en in de muziekkoepel live-muziek”, zegt Koops. De Herfstmarkt (20 oktober) staat net als vorig jaar in het teken van Hongarije. Na het succes van vorig jaar zijn er wederom stands met Hongaarse hapjes , reizen naar het land van de poesta en traditionele Hongaarse muziek. Daarnaast staan het populaire ringsteken, ponyrijden en vuurwerk op het programma

Het jaarprogramma start als vanouds- steevast in het weekend voor Pasen (31 maart en 1 april)- met het Open Nederlands Kampioenschap Grasbaanracen en ‘Jeugd en Nationaal’-wedstrijden. De wedstrijd in Vries is de eerste van het ONK. In hetzelfde weekend (zaterdag 31 maart) is er wederom een Palmpasenoptocht en een week later (paasmaandag 9 april) Paasvuur. Op Koninginnedag wordt een fietstocht georganiseerd. In het najaar komen hardlopers weer aan hun trekken tijdens de VOV-Run, die op zondag 28 oktober wordt gehouden. Ook dit jaar weer een Kerstmarkt op woensdag (12 december). Elke eerste zondag van de maand is er Klootschieten, vanaf café Onder de Linden. Het programma lijkt in grote lijnen op dat van vorig jaar. “Maar de meeste activiteiten waren vorig jaar nieuw. En doordat ze succesvol waren houden we deze in stand”, kan de voorzitter de kritische stelling simpel weerleggen.

Voor het volledige programma: www.vvv-vries.nl

volksvermaken4