“Het festival moet haar sociaal-culturele karakter behouden”

DONDEREN – Op vrijdag 6 en zaterdag 7 vindt de negentiende editie van Donderslag plaats in Donderen. De organisatie van het festival is op dit moment al druk bezig met de voorbereidingen van het grootste feest van Donderen. “We hebben er heel veel zin in”, zegt Herman Geerts, ook wel ‘Mister Donderslag’ genoemd. Geerts is voorzitter van zowel het Stichtingsbestuur als het festivalbestuur van Donderslag. “We zijn al druk bezig met de promotie en we hopen er uiteraard op dat we er een mooi feest van gaan maken.”

Sinds twee jaar wordt Donderslag op een nieuw terrein georganiseerd. Op een groot weiland aan de Noordenveldweg staat op 6 en 7 september een grote tent. Een tent die eerst in de tuin stond van Mister Donderslag. “Jarenlang werd het festival in mijn achtertuin georganiseerd”, vertelt Geerts. “Dit werd echter te klein, vandaar dat we zijn uitgeweken naar een groot weiland achter mijn huis. Hier is veel meer ruimte.” Het festival trekt jaarlijks honderden bezoekers. Op de vrijdagavond staan zo’n driehonderd mensen te zingen en dansen in de feesttent. Op zaterdag zijn dit er ruim vijfhonderd. “Een beetje groeien willen we wel, maar veel groter moet het niet worden hoor”, gaat Geerts verder. “We zijn een kleinschalig festival en dat willen we ook blijven. Het is een gezellige en gemoedelijke sfeer. Dat is juist hetgeen de bezoekers zo prettig vinden en dat willen we graag zo houden.”

Tijdens Donderslag staat met name de nostalgische muziek centraal. “Vooral vele dertig-, veertig-, en vijftigplussers komen naar ons festival”, legt Geerts uit. “Met name de zaterdagavond staat in het teken van oude pop- en rockmuziek. De vrijdag is wat meer flexibel qua muziekkeuze.” Er komen dan wel veel volwassenen naar het festival, maar ook de jeugd speelt een belangrijke rol. “De jeugd helpt ons ontzettend veel met de organisatie”, gaat Geerts verder. “Vele vriendengroepjes uit Donderen, Yde en Vries bieden hun hulp, zowel voor als tijdens het festival. Zo helpen ze onder andere met de promotie, het opbouwen van de tent, de verkoop van muntjes en staan ze tijdens het feest achter de bar. Het grappige is ook dat ze tijdens het festival meedansen op de nostalgische muziek, dat ze waarschijnlijk kennen via hun ouders. Hoe leuk is dat?”

Donderslag is ooit begonnen met een vriendenclubje dat bands uitnodigde voor een kleinschalig festival. De gemoedelijke sfeer was hierbij ontzettend belangrijk. “Dat willen we daarom ook graag behouden”, vertelt Geerts. “Het muziekplezier is het allerbelangrijkst. Ik heb liever minder bezoekers, dan dat mensen hutjemutje op elkaar staan. We zijn ook absoluut niet-commercieel ingesteld. We vragen echter wel wat voor een toegangskaartje, €13,50 per stuk, want anders kunnen we de onkosten er niet uithalen. Daarnaast betalen bezoekers uiteraard ook een bedrag voor een consumpties. Meer bedragen vragen we ook niet. Donderslag moet wel haar sociaal-culturele karakter behouden.” Donderslag biedt ook de kleinere bandjes een podium. Geerts: “Het zijn niet de grote bands die hier optreden, maar vooral de beginnende artiesten die hier hun podiumervaring op kunnen doen. Bij dit initiatief passen ook de plannen voor 2020.”

Want in 2020 bestaat Donderslag twintig jaar. Een behoorlijke mijlpaal voor het kleinschalige festival in Donderen. “Volgend jaar willen we groots uitpakken”, legt Geerts uit. “We willen onder andere een ‘Tynaarlo’s got Music talent’ houden. Een talentenjacht waar iedereen met verschillende soorten muziek aan mag deelnemen. Daarnaast hebben we vele andere plannen, maar we moeten ons natuurlijk eerst focussen op dit jaar. Want ook tijdens deze editie staan er vele leuke artiesten op het programma. Onder andere Claptunes, VOLBEATZ, en Big Easy komen optreden tijdens Donderslag 2019. Iets moois om naar uit te kijken!”

Donderslag kan niet bestaan zonder haar vrijwilligers en donateurs. Het festival is altijd opzoek naar nieuwe vrijwilligers. “We hebben voor vrijwilligers ook leuke extraatjes”, vertelt Geerts. “Zo hebben we in juni al een leuke opstartbarbecue en donderduik waar alle vrijwilligers welkom zijn. Daarnaast mogen ze uiteraard ook gratis naar het festival.” Datzelfde geldt ook voor de donateurs. Bij de storting van een bedrag krijgen ook zij toegangskaartjes en mogen ze deelnemen aan de vrijwilligersactiviteiten. “Wij hebben veel aan hen te danken, dus dat is het minste wat we terug kunnen doen. De Vrienden van Donderslag maken het festival mogelijk”, besluit Geerts.