ZUIDLAREN – De Vrienden van Aqualaren wachten in spanning de gestarte aanbestedingsronde van de gemeente Tynaarlo voor het zwembad af. De vrienden kunnen niet rijmen dat het college in de media laat weten dat het meer aandacht wil voor de recreatieve sector, terwijl er rondom Aqualaren veel onzekerheid is ontstaan. Voorzitter Joop Hovius is echter wel positief en verwacht dat gemeente Tynaarlo bijtijds zal bijdraaien.

“De gemeente heeft in een rapport vastgesteld dat meer dan tien procent van de banen in Tynaarlo te danken is aan recreatie,” aldus Hovius. “Tegelijkertijd wordt echter de belangrijkste recreatieve voorziening in de gemeente met meer dan 125 duizend bezoekers per jaar door diezelfde gemeente wordt afgebroken.”

De Vrienden van Aqualaren hebben beslag weten te leggen op enkele documenten rondom de aanbesteding, wat er volgens Hovius voor heeft gezorgd dat de bezorgdheid is toegenomen. “We hebben als Stichting een financieel deskundige naar de geheime documentatie laten kijken. Veel soeps is het niet. Het lijkt ons uitgesloten dat een eerlijke commerciële partij een redelijk bod zal doen. Daarnaast stimuleert de gemeente in de aanbesteding om het recreatiegedeelte van Aqualaren te sluiten. Kijk, we weten allemaal dat Aqualaren zou worden gerenoveerd. Die renovatie gaat voorlopig niet door want de gemeente heeft het daarvoor gereserveerde geld aan andere zaken besteed. Zoiets betekent dat er de komende jaren structureel veel geld voor onderhoud nodig is. Wie gaat dat betalen?”

Kans op faillissement

“Het enige wat er zou kunnen gebeuren is dat er een louche ondernemer komt die geen cent uittrekt voor dat onderhoud en hoopt een paar jaar een winstje te kunnen maken. Zodra er dan toch groot onderhoud nodig is, laat zo’n louche partij de BV Aqualaren failliet gaan. Net zoals is gebeurd bij Scharlakenhof en veel andere zwembaden in Nederland. Let wel, we zijn als gemeente met dit soort onzin bezig terwijl er namens de Stichting Aqualaren een voortreffelijk voorstel ligt, waar bijna de helft van de gemeenteraad achter staat. Ze hadden vorig jaar mei in de Raad nog maar 1 stem extra nodig. Wij zouden wel eens willen weten hoeveel geld met dit soort gedoe over de balk wordt gesmeten. Wie gaat dat betalen? Hadden we dat niet beter in het zwembad kunnen stoppen?”

Hovius blijft dan ook pleiten om Aqualaren in de huidige vorm open te houden. “We hebben 370 duizend euro nodig om het zwembad op deze manier draaiende te kunnen houden. De gemeente wil echter niet verder gaan dan een bedrag van 2 ton. Ik verwacht namelijk heel weinig van de aanbestedingsronde. Gezien de huidige crisis kunnen potentiële investeerders heel moeilijk krediet losweken bij de banken.” Toch verwacht de voorzitter dat het allemaal nog goedkomt. “Ik ben vrij positief gestemd. Ik denk namelijk dat de politiek nog wel zal bijdraaien, helemaal met de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 in het vooruitzicht.”