VRIES – Volksvermaken Vries heeft het roer omgegooid. De organisator van allerhande activiteiten in het dorp besloot een nieuwe koers te gaan varen en de organisatie van de markten in Vries weer in eigen beheer te nemen. Met resultaat, want de Brinkfair van afgelopen voorjaar wierp zijn vruchten af. Die lijn probeert het nu door te zetten, aldus Chantal Schinkels. Het Zomerfeest neemt dit jaar drie dagen in beslag en moet zoveel mogelijk inwoners van Vries en omgeving op de been brengen.

“Met het Zomerfeest hebben we een feesttent op de Brink”, aldus Chantal Schinkels van Volksvermaken Vries. “Vorig jaar hadden we een kermis wat meer op de zaterdag plaatsvond en waar uiteraard de Boeldag ook een rol had. Op zondag hadden we de openluchtkerkdienst. Een paar jaar geleden werd er nog een zeskamp georganiseerd, maar dat verdween door een gebrek aan belangstelling. Met dat in ons achterhoofd hebben we besloten bepaalde punten te veranderen als Volksvermaken.”

Een van de eerste stappen die Volksvermaken Vries zette was het weer in eigen beheer nemen van de markten in de plaats. Daar waar het in het verleden werd georganiseerd door Vitalis Vlooienmarkten, besloot de vereniging hier zelf weer invulling aan te gaan geven. Met de Brinkfair in mei als eerste publiekstrekker. “Met alle respect, maar uit de samenwerking met Vitalis kwam te weinig naar voren. De bezoekersaantallen liepen terug en daardoor werd het aantal standhouders ook minder. Op een gegeven moment kom je dan in een vicieuze cirkel terecht waar je eigenlijk niet in wilt belanden.”

Met het in eigen beheer nemen van de organisatie kon Volksvermaken Vries ook gaan spelen met de opzet van het gebeuren. Dit was het startsein om te beginnen met de Brinkfair in Vries. “Die lijn hebben we eigenlijk doorgetrokken naar het Zomerfeest. De bewoners gaven aan dat ze de jaarlijkse markten op een gegeven moment teveel van hetzelfde vonden. Toen de Brinkfair eenmaal plaats had gevonden baalden sommige mensen dat ze niet waren geweest. Ze moeten ook weten dat het anders is dan voorgaande jaren. Op die manier krijgen ze een prikkel om weer een kijkje te komen nemen.” Naast het opzetten van de markt hoopt Volksvermaken Vries door middel van een Dorpsbrunch een stukje leefbaarheid in het dorp te laten terugkeren. “We organiseren deze Dorpsbrunch voor de eerste keer waarbij we voor ogen hebben dat de bewoners van Vries dichterbij elkaar worden gebracht. We moeten het hier toch met z’n allen doen en het bieden van zo’n ontmoetingsplek biedt juist ruimte voor mooie initiatieven.” Naast de Dorpsbrunch is Vries het decor voor de taartenwedstrijd op zaterdag 24 augustus onder de naam ‘Heel Vries Bakt’. “Dit is inderdaad een afgeleide van het populaire tv-programma. We hopen heel Vries aan het bakken te krijgen. Verder organiseren we op de zondag ook een zomereditie van de pubquiz. Deze quiz is in Vries uitgegroeid tot een populaire activiteit en we hopen ook dit keer vele belangstellenden op de been te krijgen.”

Schinkels staat wat betreft deze organisatie niet alleen, ze wordt hierbij ondersteund door Jenny Cordes. Samen hopen ze na afloop te concluderen dat er iets is opgezet waar het hele dorp plezier van heeft gehad. “Ik hoop dat het dorp na afloop vindt dat Volksvermaken Vries haar toegevoegde waarde heeft bewezen en dat het een evenement is waar inwoners met plezier op terugkijken.”

Meer informatie over het gehele programma is te vinden op www.zomerfeestvries.nl. Inschrijven voor de bakwedstrijd ‘Heel Vries Bakt’ is mogelijk via info@volksvermakenvries.nl.

 

IMG_2267