Vrouwen van Nu Vries
VRIES – ’s Morgens rond een uur of negen staan er in het dorp Vries bij de verschillende bushaltes vrouwen te wachten. Te wachten op de bus naar Groningen die, toevallig of niet toevallig, er die dag lang over doet om van Assen naar Vries te komen. Bij de halte De Fledders stappen de eersten in en als de bus het dorp weer uitrijdt zijn er best veel vrouwen ingestapt. Gezellig zo met elkaar richting Groningen in de vroege ochtend. De reis gaat voorspoedig en mooi volgens schema komen de vrouwen bij het Hoofdstation aan. Het is de hoogste tijd voor een kop koffie. Op naar de Starbucks die in het mooie oude restaurant van het station zit. Lekker rustig is het er om goed half 10 in de ochtend. De koffie smaakt weer prima. Een kleintje koffie is er best een grote koffie. Aan de grote stamtafel is plaats voor de hele groep vrouwen. Dan is het tijd om de Werkmanbrug naar het Groninger Museum over te steken. Ook daar zitten in het museumrestaurant al vrouwen uit Vries aan de koffie. Dan begint de rondleiding over de expositie “H.N. Werkman (1882-1945) Leven & Werk”. Op 10 april 1945, een paar dagen voor het einde van de Tweede Wereldoorlog, werd deze Groninger drukker en kunstenaar H.N. Werkman (1882-1945) door de bezetter gefusilleerd. Was dat omdat hij illegaal drukwerk maakte? Was hij als kunstenaar door het maken van door de nazi’s verboden kunst een gevaar geworden? Of is hij het slachtoffer geworden van de paniek en de chaos van de laatste oorlogsdagen? De reden van zijn dood is nog steeds niet duidelijk. Feit is wel dat hiermee een eind kwam aan het leven van een bevlogen kunstenaar, die vooral na 1945 met zijn kunst een goede, internationale reputatie zou opbouwen. Het Groninger Museum herdenkt Werkmans zeventigste sterfdag met deze overzichtstentoonstelling. De vrouwen horen het verhaal over het leven van Hendrik Werkman en krijgen uitleg bij zijn druksels en schilderijen, experimenteel drukwerk en de bijzondere publicaties uit de oorlogsjaren voor De Blauwe Schuit. Er hangt ook een schilderij van het station in De Punt.
Brieven, portretten, foto’s en familiedrukwerk is er ook te zien. De handpers, waarop Werkman zijn druksels maakte, staat in het hart van de tentoonstelling. In het prentenkabinet hangt werk van zijn dochter Fie. Grote indruk maakt het werk waarop zij haar vader heeft afgebeeld terwijl hij na het nekschot voorover valt, dodelijk getroffen in de bossen bij Bakkeveen.
De rondleidster vertelt boeiend over het leven en werk van Hendrik Werkman. Na de rondleiding dwalen de vrouwen door de rest van het museum en treffen elkaar weer bij de bushalte op het Hoofdstation voor de terugreis naar Vries.