REGIO – “De notulen, de ingekomen stukken en de mededelingen worden doorgenomen. Na de pauze is het woord aan de heer Daan Nijman van boekwinkel “Daan Nijman” te Roden.De heer Nijman vraagt wie weet wat het allereerste kinderboek was.”

“Dit blijkt ”Jantje zag eens pruimen hangen” te zijn van Hieronymus van Alphen uit 1778. In de 19e eeuw waren kinderboeken voornamelijk moralistische en opvoedkundige boekjes zonder enig vermaak. In de 20e eeuw werd het wat leuker. Voorbeeld schrijvers uit die tijd zijn Chris van Abcoude, W.G. van de Hulst en Nienke van Hichtum. Tegen 1940 kwam Paulus de Boskabouter en vanaf 1949 “De Kameleon” Na de 2e wereldoorlog werden goedkope boekjes gemaakt, de z.g. Gouden Boekjes. Deze kwamen uit Amerika. Een van de belangrijkste kinderboekenschrijvers en – illustrators van na de oorlog is Dick Bruna. Het oudste Brunaboekje is van 1953.

Verdere bekende boeken zijn “Ot en Sien” en de boeken van Annie M.G.Schmidt.

Heel leuke tekstloze platen-zoekboeken zijn van Charlotte Dematons. Ze maakte het enige sinterklaasboek dat het hele jaar verkrijgbaar is. Verder maakte ze het boek “Nederland” . Dikkie Dik is begonnen als voorleesverhaal in Sesamstraat.

Tegenwoordig gaat alles veel meer via de computer. Hier speelt de boekenwinkel ook op in. Het is nu meer een kijk-, luister-, lees- en beleefwarenhuis met allerlei nevenactiviteiten, waar ook via de site besteld kan worden. De heer Nijman wordt heel erg bedankt voor zijn onderhoudend verhaal en krijgt een bos bloemen overhandigd.”