VV Annen neemt maatregelen om uitgaven voor hoge energielasten te controleren

|
| Foto: |
annen

ANNEN – Clubs verkeren in nood door de gestegen energieprijzen. Bij Annen zijn ze al een tijdje bezig met verduurzaming van de accommodatie, maar VV Annen-penningmeester Piet Smittenberg is de huidige situatie ook liever kwijt dan rijk.



‘We zijn inderdaad al een tijdje bezig met verduurzamingsmaatregelen binnen onze club en daar gaan we na verloop van tijd ook wel de voordelen van zien, maar de hoge energieprijzen voelen wij ook zeker. Ik las onlangs in een onderzoek dat clubs gemiddeld tweeënhalf keer meer gaan betalen voor hun energierekening en daarop vormen wij geen uitzondering. Ons nieuwe voorschot voor 2023 gaat zelfs met een nog hogere factor omhoog en we moeten verstandig nadenken over de keuzes die we maken’, vertelt Smittenberg.


Er  zijn er veel clubs die serieus moeten nadenken over hun levensvatbaarheid op de lange termijn. De hoge energieprijzen eisen hun tol bij verenigingen. Bijna de helft van de amateurverenigingen heeft een variabel contract, waardoor zij nu al veel hinder ondervinden van de stijgende energieprijzen en dit gaat dus ook op voor Annen waar achter de schermen wel werk wordt gemaakt van concrete maatregelen. ‘Wij hebben inderdaad geen tijd om achterover te gaan leunen, want wij hebben eveneens een variabel contract. Het is wel zo dat er niet elke dag sprake is van een extreem hoog energiegebruik. De piekmomenten liggen toch echt wel op donderdagen als alle teams trainen en de speeldagen in het weekend natuurlijk wanneer er wedstrijden worden gespeeld. Daarnaast verhuren wij een deel van onze kantine aan een kinderdagverblijf waarbij natuurlijk wel dagelijks de kachel aanstaat. Wij zetten onze verwarmingsinstallaties niet vol open, sluiten deuren en we zijn bezig met een duurzaamheidsplan waarmee we rekening houden bij de verbouwing van de kleedkamers en we gaan over op ledverlichting. Daarnaast hebben we al zonnepanelen aangeschaft. Dit zal niet kostendekkend zijn, maar wel een stap in de juiste richting.’ Vooralsnog voert Annen de extra kosten nog niet door in een verhoging van de contributie, maar een pas op de plaats is nu wel van belang besluit Smittenberg. ‘Wel zijn wij helaas genoodzaakt de prijzen voor de consumpties te verhogen. Sport is belangrijk voor iedereen en dat moet je op een zo goed mogelijke wijze kunnen blijven doen, maar wij leggen de nadruk nu vooral op de volgorde waarop we onze toekomstige plannen willen realiseren. Alles is er in elk geval op gericht om te besparen en het gebruik van de juiste energiesoort, maar wij gaan bijvoorbeeld niet veel geld investeren voor dingen waar nauwelijks gebruik van wordt gemaakt. Ook gaan wij na waar bezuinigd kan worden en we gaan een beroep doen op de regeling tegemoetkoming energiekosten.’


Van nagenoeg een kwart van de verenigingen loopt het vaste contract binnen zes maanden af. Clubs zien financiële reserves in rook opgaan en ook voor de leden blijft er minder geld over. Enkele verenigingen geven aan de komende drie maanden al in de problemen te komen door de gestegen prijzen. Clubs doen al het maximale om de kosten te drukken. 80 procent van de verenigingen geeft aan bezig te zijn met het nemen van alternatieve maatregelen om te kunnen besparen op de energiekosten. De helft van de verenigingen zet in op het verlagen van de temperaturen van de accommodatie (51 procent) en/of de douches (35 procent). Ruim een kwart van de verenigingen verhoogt noodgedwongen de contributie (28 procent).

|

UIT DE KRANT

Lees ook