OBS ANLOO plant vruchtenbomen in schooltuin

ANLOO – In het kader van “Samen leren na schooltijd”, wordt in samenwerking met vrijwilligers uit het dorp getimmerd, gekookt, genaaid, proefjes gedaan, geschaakt en getuinierd. In 2017 startte het project met vier vierkante meter bakken voor kruiden en groente. “Begin 2018 hebben wij als ‘Anloo Vergroent’ contact opgenomen met de school, omdat het ons leuk leek om een echte schoolmoestuin te beginnen. Anloo Vergroent wil in kleine stapjes duurzaamheid en biodiversiteit bevorderen en dan ligt het voor de hand om bij de jeugd te beginnen. Om te laten zien hoe ons voedsel groeit en wat daarvoor nodig is. Wat is er lekkerder dan groente eten wat je zelf gezaaid en verzorgd hebt? Dat is veel lekkerder dan uit een plastic zakje uit de supermarkt”, vertelt vrijwilliger Janny Scholtens enthousiast.

OBS Anloo was ook meteen enthousiast en begin 2018 is er met hulp van vaders, moeders, juffen en meesters en natuurlijk de kinderen een stuk van het veld achter de school omgespit. De OBS Anloo heeft waarschijnlijk een van de grootste schoolpleinen van heel Nederland, dus er was genoeg plek. Ook werd er een hek geplaatst en een insectenhotel, dat werd aangeboden door Landschapsbeheer Drenthe en is door de timmergroep in elkaar gezet. “Eind 2019 zijn we met de vrijwilligers van de moestuin naar een lezing geweest over permacultuur, daar waren we zo enthousiast over dat we gelijk besloten daarmee aan de slag te gaan. Geld hadden we natuurlijk niet, maar van de plaatselijke aannemer kregen we gebruikte vlonderplanken. Daar hebben twee van onze vrijwilligers bakken van gemaakt, van drie bij één meter. Houtsnippers voor de paden kregen we van inwoners uit het dorp en de bakken zouden gevuld worden met  compost van de gemeente, maar toen begon de pandemie”, vertelt Scholtens verder.

De compostdag kon niet doorgaan vanwege alle coronamaatregelen, maar na een mailtje naar de wethouder, kregen de vrijwilligers toch een vracht compost. “Als vrijwilligers besloten we om door te gaan. Ondanks dat de school gesloten was, wilden wij ervoor zorgen dat de tuin gevuld was als de kinderen terug naar school kwamen. We wilden positieve energie uitstralen en we hoopten dat we in september toch onze gezamenlijke maaltijd met ouders en begeleiders door konden laten gaan. Helaas lukte ook dat niet door alle maatregelen.” Ondanks de tegenslagen was er een prachtige oogst. Scholtens: “Dankzij de permacultuur hoefden we niet te wieden en hadden we geen last van de droogte. De grond is namelijk continue bedekt. We hadden zo’n rijke oogst, dat we aan het eind van het seizoen zelfs samen met de kinderen groenten verkocht hebben. Van die opbrengst wilden we nieuwe zaden kopen en wilden we een appelboom planten. Maar toen zagen we in een huis aan huis blad de aankondiging van Plan Boom.” Er is een mailtje gestuurd naar de Drentse Natuur en Milieufederatie met de vraag of de school mee kon doen met het project en of de school ook vruchtbomen kon krijgen. Daar werd positief op gereageerd. “Het resultaat is, dat we niet één boom gaan planten, maar drie appelbomen en twee perenbomen, daartussen komen nog rode bessen, zwarte bessen, kruisbessen en frambozen. We houden hoop, dat we dit jaar wel onze gezamenlijk maaltijd kunnen houden en dat we kunnen afsluiten met een toetje met verse vruchten en kruidenthee met appelgebak, alles uit eigen tuin, hoe mooi is dat”, eindigt Scholtens.