Taarlo krijgt twee AED sets

TAARLO – Vanaf dit weekend is het in Taarlo een stuk veiliger geworden. Het dorp – weinig inwoners, wel uitgestrekt – telt sinds dit weekend maar liefst twee AED sets. Het idee komt vanuit Dorpsbelangen, waarna een projectgroep aan de slag is gegaan om de plannen te realiseren. Eén set komt is geplaatst aan Dorpsweg 6 aan de schaapskooi van een boerderij, de andere bij het brugwachtershuisje. Koos Toren van de projectgroep: “In de omliggende dorpen hebben ze de AED sets al. Om het netwerk in Drenthe sluitender te maken nu dus ook in Taarlo. Dit is niet alleen goed voor de inwoners, maar ook voor de vele passanten.”

Moeten alle inwoners van Taarlo nu verplicht op AED cursus? “Nee, dat niet”, zegt Toren lachend. “Maar er hebben zich toch zo’n 23 mensen ingeschreven, een flink aantal.” Ondertussen is er al één cursusavond geweest. Oefenen op een pop, het geven van mond-op-mond beademing, hartmassage, alles komt voorbij. Toren is zelf ook al op cursus geweest. Erg leuk vond hij het. Ieder jaar moeten de inwoners van Taarlo op herhaalcursus. “Of dat wel goed komt? We zijn een klein dorp waar iedereen behoorlijk veel contact heeft met elkaar. Dat houdt het toch een beetje warm. Sociale controle dus.”

De AED sets zijn mede mogelijk gemaakt door fondsen, de Rabobank, de NAM en gemeente Tynaarlo en Assen. De kosten, inclusief cursus, bedraagt zo’n 6.000 euro. Toren is erg blij met de sets. “Al hopen we natuurlijk dat we ze niet te vaak hoeven te gebruiken.”

 

_MG_0482