VN-Panel2 Marit Heikamp actief lid van VN Panel

VRIES – “Ik zou graag het VN Panel meer onder de aandacht willen brengen”, zegt Marit Heikamp uit Vries. VN Panel? VN staat toch voor Verenigde Naties?  En dat klopt. De organisatie die opkomt voor de rechten van de mens en dus ook de mensen met een beperking.
Het VN Verdrag voor de rechten van mensen met een beperking is in 2006 opgesteld en in 2007 in Nederland van kracht worden. Het VN Verdrag is ingesteld omdat nog regelmatig mensen worden buitengesloten en gediscrimineerd, niet serieus genomen, leven vaker in armoede of hebben minder kans op een goede opleiding.  Vorig jaar werd ook in de gemeente Tynaarlo een VN Panel ingesteld, naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen. Bedoeling is dat gemeenten bewuster moeten omgaan met rechten voor  de groep met een beperking.  Het gaat om mensen met diverse beperkingen. Slecht ziend of slecht horend, rolstoelgebruikers, mensen die sociaal onhandig zijn of een chronische ziekte hebben.  En die hebben te maken met tal van obstakels, thuis en op straat. “Het gaat erom waar we tegenaan lopen in de samenleving. Onze knelpunten leggen we neer bij de gemeente (“we zijn een spiegel en klankbordgroep van de gemeente”) en dan zoeken we samen naar oplossingen. Wat die knelpunten kunnen zijn? Bijvoorbeeld een brief van de belasting, waarin  moeilijke woorden staan. Dat wil je zelf kunnen doen en niet steeds aan je ouders vragen. Groot knelpunt is het fietspad Vries-Zuidlaren waar geen lantaarnpalen staan. “ Hoe gaat zo’n VN Panel nou in zijn werk? “We volgen eerst een training. Na de cursus gaan we met onze verzoeken naar de gemeente. Het panel bestaat momenteel uit vijftien personen, afkomstig uit de hele gemeente.
Het is een groep die wel wat wil ondernemen. Daarom zijn we ook gemotiveerder dan als je het alleen doet. Na de laatste bijeenkomst hebben we de toegankelijkheid in plaatsen geobserveerd. De gemeente Tynaarlo komt er niet slecht vanaf. Voor mensen die slecht ter been zijn, is het prima voor elkaar. Ook mensen die hartproblemen hebben zijn overal AED’s beschikbaar. Het gaat om naamsbekendheid. De groep kan nog wel groter. Het VN Panel verwelkomt graag nieuwe mensen. Daarvoor wordt op 14 april een zogeheten ‘inclusieborrel’ gehouden.  Deze introductieavond is bij Plaats de Wereld – van 17.00 tot 19.00 uur- in Vries. Er wordt daar verteld wat VN Panel is en voor wie bedoeld. De gemeenteraad is ook uitgenodigd en instanties die ermee te maken hebben. Er zijn hapjes en drankjes.  Aanmelden kan sowieso, via de website van de gemeente Tynaarlo. “We moeten nog bekender worden”, wil Heikamp nog maar eens benadrukken.