Tourist Info Vries

VRIES – Tourist Info Vries heeft absoluut bestaansrecht, blijkt uit een bezoek aan het kantoor in ‘Het Koetshuis’, dat veel meer in huis heeft, zoals een chocolaterie, theetuin en allerhande (nostalgische) spullen. Aan informatie over de omgeving bepaald geen gebrek. Integendeel. Dit gaat tot ver over de grenzen.

Rimmer Kloosterman loopt af en aan. Deze woensdagmiddag vooral naar buiten (‘here comes the sun’, staat op een bordje). Voor een groep mensen in de theetuin. Want ook hier: meer dan Tourist Info. Al struikel je bij binnenkomst over de folderrekken. Een ongekend hoeveelheid aan folders, bladen, boekjes, boeken, kranten, kaarten. Over Vries, gemeente Tynaarlo, Noord-Drenthe, Drenthe en ver daarbuiten. Tot in Duitsland toe. Attracties, musea, bedrijven, evenementen. Dit is zoals een ‘toeristisch informatiepunt’ bedoeld is. En dit ‘punt’ in het vredige Vries wordt drukbezocht. Op jaarbasis gaat het om duizenden mensen. Ze komen uit alle windstreken. Kloosterman noemt enkele landen op: Frankrijk, Duitsland, Polen, Roemenie, Amerika, Australië, Canada, ja zelfs China. “En je kunt zo gek niet bedenken wat ze vragen. Ook moeilijke vragen. Zo wilde iemand weten waar een of ander beeldje stond. Dan zoek ik dat uit. Bleek het om een duif te gaan, die ergens in het gemeentehuis staat”. Verder wijst Kloosterman de weg naar winkels in het dorp, restaurants, campings, enz. Het Tourist Info (losgekoppeld van Tourist Info Drenthe) blijkt gemakkelijk te vinden. “De bordjes in het dorp zijn perfect. De naam is ook perfect. Voor de internationale gasten, die niet snappen wat VVV betekent, maar wel Tourist Info. En of zo’n bord dan rood is of kanariegeel, dat maakt niet uit.” KLloosterman_vries_P8060026

Het Koetshuis is hét adres voor informatie. “We verstrekken ook visvergunningen”, noemt Kloosterman nog maar eens een aspect, waar je niet snel aan denkt. “Ik zet zelf ook wandel-en fietsroutes uit. We promoten wandeltochten. Mensen kunnen daarvoor een boekje lenen. Het is zo gevarieerd wat we doen. Bedrijven uit de omgeving brengen hier hun folders, op deze manier helpen we de economie te laten bloeien. We hebben een website, daar mogen bedrijven uit Vries gratis opstaan. We zijn ook distributiecentrum voor de horeca. Ondernemers kunnen folders halen, voor bijvoorbeeld gasten in de kamer van een bed & breakfast. Dit is ook een kaartverkooppunt voor festivals als Donderslag. En ik geef rondleidingen in de kerk. We krijgen ook veel vragen over de geschiedenis van het dorp. Of de veranderingen, zoals het gemeentehuis”. De Tourist Info van Vries mag je gezien het enorme aanbod aan materiaal uit wijde omgeving een regiokantoor noemen. “We proberen de toeristen vast te houden in deze regio.” Het toeristenkantoor is ook in de winter open. “Er komen dan veel ouderen, die geen navigatie in de auto hebben. Ze vragen dan naar bepaalde straten. In het verlengde daarvan wordt ook naar families gevraagd. Ik zoek dan net zo lang tot iemand het weet. En dan is er nog een doelgroep. Woningzoekers en nieuwe dorpsbewoners komen hier ook met vragen. En dan zijn er niet te vergeten de studenten, die een uitwisseling hebben met een ander land. Ze nemen souvenirs mee, zoals molentjes. Dit assortiment willen we nog uitbreiden”. En het is hier al zo uitgebreid. Dat blijkt ook uit de groep van deze middag. Het duurt lang voor ze de achtertuin hebben bereikt. “Er is zoveel te zien”, zegt een van de gasten. “Wat ik nog te wensen heb? Een camping aan de rand van het dorp”, zegt Rimmer. Dan hebben we zelf nog een vraag over een belangrijke voorziening, toiletten. “Nee, openbare toiletten verdwijnen uit het straatbeeld. Die kosten teveel geld. Maar ze zijn hier!”, voegt Kloosterman er lachend aan toe. De Vriezenaar heeft het nog niet gezegd, of mensen staan in de file voor de wc. Er blijkt wel degelijk letterlijk behoefte aan. Maar dan toch weer die vragen. Het was vandaag ook weer raak. “Wie onderhoudt het kerkhof?”, werd gevraagd. Maar het kan nog gekker, zo blijkt. “Mensen wilden een boottocht maken van Zuidlaren naar Stadskanaal”. Kloosterman moet voor een keer het antwoord schuldig blijven. Of er ook veel Zweden komen? Ja, maar niet voor de Zweedse kornoelje, die hebben ze zelf wel. Ik kan mensen ze wel precies vertellen waar deze hier te vinden zijn. Al die verschillende vragen, dat maakt dit werk zo leuk.”