"Dat is best een slimme zet"

VRIES – Tweehonderd leerlingen van basisscholen uit de gemeente Tynaarlo zijn onlangs begonnen aan het damkampioenschap van Tynaarlo. Van de 50 teams hebben zich acht teams geplaatst voor de finale van welpen en junioren. Vorige week woensdag werd de finale van de welpen gehouden in de Vijverstee. De Vriezer Post nam een kijkje.

OBS Zeijen is al vroeg present. Uitgedost met gele petjes zitten ze ook als eerste aan tafel. Volgens organisator Wim Reinders maakt Zeijen ook goede kans om te winnen. "Tijdens de eerste ronde stak een van de teams uit Zeijen met kop en schouders boven de rest uit. Al weet je het nooit". Teams uit de voormalige gemeente Vries zijn opvallend sterk vertegenwoordigd in de finale. "Dat is vaak zo. Hoe dat komt? Vries heeft als enige een damclub. En dat straalt uit naar directe omgeving", zegt Reinders, met een humoristische ondertoon. De acht overgebleven teams streden woensdag om de hoogste eer. "Hebben jullie flink geoefend?", vraagt Reinders. Nog niet de helft van de aanwezige kinderen, werd geconstateerd. "Jullie spelen nu langer dan de vorige keer. Tegen iedereen. Hoeveel wedstrijden zijn dat dan?, wil Reinders even weten van de kinderen, in leeftijd van 9 en 10 jaar. Acht, wordt geroepen. Nee, zeven, je speelt niet tegen jezelf". Na het schudden van de hand en elkaar succes wensen, gaat het los. De meeste welpen zijn in opperste concentratie, maar enkelen praten erbij. De Vijverstee speelt een thuiswedstrijd, maar is met nog maar een team in de race. "Vorige keer was ik samen met een klasgenoot de beste. Nu moet ik er even inkomen", vertelt Louise, na de 4-4 tegen Het Oelebred 2 uit Tynaarlo. De damstrijd wordt voor de vijftiende keer georganiseerd door Damclub Vries. Reinders, die de Vriezer damclub oprichtte, heeft het toernooi naar de school gebracht. "Nee, er zijn geen kinderen lid van de damclub. De meeste welpen dammen maar af en toe. Zoals op dit toernooi. De junioren zijn fanatieker. Bij deze categorie oefent ook iedereen". Terug naar de damfinale. Kinderen stimuleren elkaar. "Dat is best een slimme zet", zegt een meisje tegen een teamgenoot. De strijd gaat door. Op tafel staan de bekers. Tegen de avond is de uitslag bekend. De favoriet, Zeijen 1, heeft het niet gehaald. Ze worden tweede. Glorieus winnaar is De Holtenhoek 4 en ook de derde plaats is een verrassing, Zuid-Wester uit Zuidlaren, dat met nul punten begon en daarna flink op stoom raakte. De Vijverstee eindigt dit keer als laatste. De nummers een en twee, Zeijen 1 en De Holtenhoek 4, mogen naar het provinciaal kampioenschap. Vorig jaar greep Holtenhoek 4 net naast het kampioenschap. Zeijen 1 eindigde toen laatste. Het maakt de titelstrijd elk jaar onvoorspelbaar.

Uitslag welpen: 1. De Holtenhoek 4; 2. Zeijen 1; 3. Zuid-Wester; 4. De Holtenhoek 3; 5. Zeijen 2 en De Holtenhoek 1; 7. Het Oelebred; 8. De Vijverstee

Damtoernooi Vries