VRIES – Na de editie in 2010 organiseert de gemeente Tynaarlo in samenwerking met Plaats de Wereld opnieuw het Wereldfeest. Met als thema ‘Proef de wereld in Tynaarlo’ werken ruim 22 initiatiefgroepen mee aan het evenement, wat als doel heeft om mensen te laten ‘proeven’ van culturen uit de hele wereld.

“Het gebeuren is een initiatief van de gemeente Tynaarlo die de titel ‘Millenniumgemeente’ concreet wil maken”, legt Johan Westerhof uit. “Plaats de Wereld neemt daarin het voortouw en we willen het gebeuren gaan stroomlijnen. We hebben de andere doelen bij elkaar gekregen. In 2010 deden er 14 goede doelen mee en ieder had zijn eigen verhaal en nu werken de verschillende doelen van de continenten samen en hebben ze een fantastisch programma opgezet.”

Opvallend is dat de gemeente Tynaarlo met ongeveer 30.000 inwoners 18 organisaties actief zijn op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Een groot aantal, en Westerhof juicht deze initiatieven toe. “En met deze 18 organisaties hebben we ze niet eens allemaal in beeld. Dat geeft aan dat de gemeente Tynaarlo erg betrokken is met wat er in de wereld gebeurt. Het Wereldfeest is in ieder geval een mooi podium voor deze initiatieven om zich te presenteren. Het gaat om het zichtbaar maken van de veelkleurigheid van de wereld en dit kennis te laten maken met de inwoners van de gemeente Tynaarlo. Het is niet bedoeld om de inwoners van de gemeente euro’s uit de zak te kloppen. Het is eigenlijk informeren in een prettige ambiance. Wat juist zo mooi is dat de initiatieven op kleinschalige basis gebeuren. Dat is tegelijkertijd ook de kracht van al deze organisaties voor goede doelen. Het Wereldfeest heeft daarnaast ook andere mooie dingen tot stand gebracht. Bij het organiseren van het vorige feest ontmoetten twee organisaties elkaar die niet van elkaar wisten dat ze beide in Ghana actief waren.”

Johan en zijn vrouw Yvonne Westerhof zijn fulltime betrokken bij Plaats de Wereld, een initiatief wat in januari 2012 begon. “Of je hiervoor een beetje idealist moet zijn? Ha, dat is zeker zo”, lacht hij. “We willen zeker wat toevoegen aan de wereld en we vinden het mooi om dat vanuit de gemeente Tynaarlo te kunnen opzetten.” De twee krijgen sinds kort op het gebied van PR en Communicatie ondersteuning van Aletta Polling. “Ik ken Johan en Yvonne via de school waarop onze kinderen zitten en sinds enkele weken ondersteun ik ze op vrijwillige basis. Het is de bedoeling dat ik alles op communicatiegebied ga stroomlijnen.” Plaats de Wereld functioneert met een begroting van meer dan 50.000 euro. Het ontvangt geen enkele subsidie. En dat is knap. De passie van Johan Westerhof straalt er dan ook vanaf. “We willen als Plaats de Wereld het wereldburgerschap door middel van educatieve projecten op de kaart zetten. We geven voorlichting op scholen en organiseren verschillende workshops.”

Het Wereldfeest organiseert op 30 juni een Kookwedstrijd, waarbij Tynaarlo’s Masterchef wordt bekendgemaakt. In de jury zitten onder andere Sem Schilt en Jacques d’Ancona. Verder heeft de organisatie als doel om 200 kinderen tegelijkertijd te laten koken en zodoende een plekje te verwerven in het Guiness Book of Records. “En Elson Cubano sluit de middag af met een prachtige salsadans. Voldoende redenen om te komen”, sluit Westerhof enthousiast af.

 

Plaats de Wereld-1