“Werken in de horeca heeft te maken met passie”

|||||||
||||||| Foto: |||||||
de krant van tynaarlo

Uitbaters Landgoed Lemferdinge smachten naar de echte werkvloer


PATERSWOLDE - Voor Peter van der Molen en Frank Wildeboer was het afgelopen jaar een zware tijd, doordat het bedrijf door de coronamaatregelen grotendeels dicht was. Frank maakte zich vooral nuttig met het bouwen van websites voor verschillende bedrijven en verzorgde livestreams op begrafenissen. Peter volgde de cursus van de nationale zorgklas. Verder hebben ze het landgoed onderhanden genomen en alles opgefrist en waren ze ook nog dagelijks bezig met de administratieve rompslomp die corona organisatorisch met zich meebrengt: de annuleringen, het uitstel en de gesprekken met bruidsparen. Peter wandelde zich met zijn hond de benen uit zijn lijf en ook Frank maakte zijn hoofd al wandelend regelmatig leeg in de natuur. Toch houden ze de moed erin en proberen ze niet verslaafd te raken aan Netflix.


Het geeft in een notendop weer hoe beide mannen afgelopen jaar zijn doorgekomen. “Alles is hier gebaseerd op groepen en catering en we hebben geen eigen keuken. Dus nee, nieuwe initiatieven konden wij hier niet bedenken.” In de maanden juli, augustus en september hebben er in heel afgeslankte vorm, met de 1,5 meter, nog wel wat bruiloften plaatsgevonden. Ze konden laten zien dat met alle ruimte die ze hebben, met een grote designtent en een life-cookingkeuken buiten, er prima volgens de regels gewerkt kan worden. Peter baalt ervan dat er niet wordt gekeken naar wat een bedrijf in deze periode wel kan. “We zijn een heel ander bedrijf dan een feestcafé in de stad, maar we worden wat betreft de maatregelen wel onder één noemer gezet.” De mannen zouden graag zien dat er in de horecabranche wordt gedifferentieerd zodat er gebouwd kan worden aan een constructieve voortgang van hun bedrijf. Ze staan te popelen om hiermee aan de slag te gaan.


Landgoed Lemferdinge, het oudste landgoed rond Eelde-Paterswolde, kent een rijke geschiedenis. Inmiddels is er al jaren een andere traditie, het is de plek waar menig bruidspaar zich in de echt laat verbinden. Het authentieke landgoed leent zich er goed voor. Maar de ceremonies hebben zich de laatste jaren meer en meer verplaatst naar de tuin. Men kan buiten inmiddels kiezen voor een ceremonie bij de grote rode beuk, in de boomgaard of op de boslocatie. “Dat laatste was zo’n vijf jaar geleden toch wel het meest bijzondere verzoek, trouwen in het bos.” Het is dé bruiloft waarover uitbaters Peter en Frank lang hebben nagepraat. “Het hele plaatje klopte en we beseften maar al te goed dat als we dit op de website zouden zetten, er meer verzoeken zouden volgen.” Nú slepen de mannen met grote regelmaat met spullen richting het bos, want zodra geliefden deze plek zien, zijn ze verkocht. “Hier volgt de ene na de andere kreet als een stel komt aangelopen en wordt er bij de gasten menig traantje weggepinkt.”


Op Valentijnsdag ontvingen Peter en Frank van de organisatie Top Trouwlocaties voor het derde jaar op rij de prijs voor meest populaire trouwlocatie in de provincie Drenthe. Bovendien staat het landgoed met een 9,7 in de top 3 van best beoordeelde locaties. “Waarom mensen hier graag naar toe komen? Mond-tot-mondreclame doet veel”, aldus Frank, “maar het is vooral onze manier van werken, onze persoonlijke benadering. Mensen hebben hier het gevoel dat ze eigenlijk een feestje thuis hebben.” De mannen werken alleen op basis van gereserveerde partijen, wat betekent dat als er een feestje is, er geen andere mensen op het terras zitten. De locatie is de gehele dag voor de feestgangers waardoor alles in privacy wordt beleefd. Ze specialiseerden zich in huwelijken, zo’n 60 tot 70 per jaar, vooral in de periode van april t/m oktober. Maar daarnaast ontvangen ze op het landgoed ook mensen voor verjaardagen of jubilea of worden er vergaderingen gehouden.


De roots van Peter en Frank liggen in Haren waar Peter ooit een restaurant begon tegenover Astoria, de eetgelegenheid waar Frank werkzaam was. Niet veel later stak Frank over om bij Peter in de zaak aan de slag te gaan. Ze kwamen destijds in aanraking met catering voor Lemferdinge en zodoende in contact met Margriet en Willem Wolthuis, die een plan hadden geschreven om Lemferdinge weer op de kaart te krijgen. Het was Margriet die vertrouwen had in Peter en hem vroeg hun op te volgen. Perfectionist Peter liep twee dagen mee en had de neiging het aanbod af te slaan. Maar zijn toenmalige compagnon en Frank wisten hem te overtuigen hier toch voor te gaan. Met z’n drieën gingen ze deze uitdaging op 1 april 2004 aan. Acht jaar geleden besloten Peter en Frank als zakelijke partners samen verder te gaan.


“Werken in de horeca, dat heeft te maken met passie.” Frank bedacht wel eens om wat anders te gaan doen. Maar hij kwam erachter dat werken met mensen het leukste is wat er is. “Je moet je bedenken dat we hier alleen maar te maken hebben met vrolijke mensen.” Peter voegt eraan toe dat hij zoveel energie put uit alle dankbaarheid. “Ondanks dat werken in de horeca zwaar is, haal ik er zoveel vreugde uit, dat het werken lichter lijkt.”


Peter en Frank sluiten af met de woorden dat ze trots zijn op de vloeiende machine die zij samen zijn geworden. “Peter is meer van de contacten met bruidsparen en de administratie en ik ben meer van de techniek en de presentaties. We vullen elkaar goed aan.” Peter en Frank? Zij zijn er zo klaar voor. “We hebben de ruimte en kunnen prima volgens de regels werken.”


|||||||
|||||||
|||||||
|||||||
|||||||
|||||||
|||||||

UIT DE KRANT