Wethouder Oetra Gopal over Programma Duurzaamheid

Afbeelding
Nieuws

REGIO – Tynaarlo bestaat in 2030 uit achttien duurzame dorpen. Die ambitie staat centraal in het Programma Duurzaamheid, dat het college van Burgemeester en wethouders onlangs heeft vastgesteld. Dat betekent bijvoorbeeld dat iedereen in de gemeente over tien jaar energieneutraal woont en dat er zo weinig mogelijk fossiele brandstoffen worden gebruikt. “We leggen de lat hoog”, zegt wethouder Oetra Gopal.


De lat ligt volgens de wethouder zo hoog omdat de gemeente Tynaarlo een duurzame gemeente wil zijn en dan moet er iets gebeuren. “Om stappen te zetten naar een toekomstbestendige leefomgeving leggen we de lat hoog. We willen met elkaar bijdragen aan het terugdringen van de CO2-uitstoot en de opwarming van de aarde. Dat betekent dat we in Tynaarlo, met inwoners en ondernemers, grote en kleine projecten gaan uitvoeren die daaraan bijdragen”, verklaart Gopal.


In het programma duurzaamheid worden vijf pijlers uitgewerkt die beschrijven hoe de gemeente in 2030 zo duurzaam mogelijk kan zijn. Per pijler is een uitvoeringsprogramma voor 2020-2022 opgesteld. Daarin staan activiteiten en projecten om de komende jaren duurzaamheidsdoelen te halen op het gebied van wonen, werken en reizen. In 2030 zou op het gebied van wonen de eerste wijken binnen de gemeente Tynaarlo verduurzaamd en van het energie af zijn. Bij mobiliteit kan men denken aan het feit dat het wagenpark van de gemeente Tynaarlo fossielvrij is in 2030. Daarmee wil de gemeente een voorbeeld zijn op het gebied van duurzame mobiliteit.


Dat kan men daadkrachtig handelen noemen van de gemeente, maar het programma gaat verder, vertelt Gopal: “We willen materialen zoveel mogelijk hergebruiken en zuinig omgaan met grondstoffen. Daarnaast richten we onze leefomgeving zo in dat biodiversiteit en agrarische natuur maximaal de ruimte krijgen. Een omgeving die in staat is om zich aan te passen aan het veranderende klimaat. De vijf pijlers versterken elkaar en maken dat we realistische doelen kunnen stellen.” Jaarlijkse monitoring biedt de mogelijkheid om bij te sturen, bijvoorbeeld vanwege technische ontwikkelingen of veranderende wetten en regels. 


Gopal is blij met het ambitieuze Programma Duurzaamheid en benadrukt dat samenwerking cruciaal is om de ambities te realiseren. “Samenwerking met onze inwoners en maatschappelijke organisaties, tussen inwoners onderling, tussen organisaties, en alles daartussen in. Omdat we voor alle pijlers maximaal gebruik willen maken van de creativiteit en ideeën uit de samenleving, zullen we met inwoners en andere partijen daarover in gesprek gaan. Samen zetten we de schouders eronder, samen gaan we voor duurzaam.” Daarbij zet de gemeente in op verbetering in de omgeving, dus het verbeteren van infrastructuren, laadpunten voor elektrische auto’s en fietsen, verbeteren van OV en deelauto’s. Daarnaast wil het de mogelijkheden laten zien, dus het voorbeeld zijn, door zelf alternatieven voor fossiele brandstoffen in te zetten en mensen voorbeelden aan te reiken. Misschien met testmogelijkheden voor snellen fietsen of elektrische scooters.


Het Programma Duurzaamheid ligt vanaf maandag 13 januari zes weken ter inzage. Naar verwachting zal de gemeenteraad in april het Programma bespreken. “Ik hoop dat mensen betrokken zijn en aanvullingen en ideeën willen opschrijven of vertellen. Mensen met particuliere initiatieven mogen zich ook zeker melden. Daar kunnen we samen van leren. Ik hoop dat we samen het plan sterker maken en er draagvlak komt voor de verduurzaming van Tynaarlo”, vertelt Gopal. Op www.tynaarlo.nl kan men het volledige Programma Duurzaamheid vinden.

UIT DE KRANT