Wethouder Oetra Gopal zelf slachtoffer geweest van huiselijk geweld

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo

“Als je erin zit, roep dan alsjeblieft hulp in. Gebruik je netwerk”


REGIO – Door de coronacrisis is er landelijk een stijging waar te nemen van de meldingen van huiselijk geweld. De structuur binnen en gezin is volledig verstoord en men zit meer bij elkaar op de lip. Dat zorgt voor een toename van aan meldingen bij de Kindertelefoon, maar ook bij bestuurlijke organen, meldt het RTL Nieuws. Reden voor de Krant van Tynaarlo om te informeren naar de ontwikkelingen in de gemeente Tynaarlo. We spreken met de wethouder die ‘Jeugd’ in haar portefeuille heeft, Oetra Gopal. Tijdens het gesprek doet ze een heftige ontboezeming: “Ik heb zelf te maken gehad met huiselijk geweld en ik kan uit deze ervaring zeggen dat het schadelijk is voor ieder gezinslid die er op welke manier dan ook betrokken bij is.”


Het huiselijk geweld staat ook op de agenda van de gemeente Tynaarlo. Zo heeft burgemeester Marcel Thijsen iedere ochtend een overleg met het operationele team Bevolkingszorg. Daarin deelt men met elkaar wat er speelt in de gemeente en wat ze op korte en lange termijn kunnen verwachten. Vervolgens vormen ze daarop onder leiding van de burgemeester een oordeel en nemen ze besluiten. Men heeft als gemeente de kwetsbare mensen in het vizier, maar een toename in de stijging van huiselijk geweld in de gemeente Tynaarlo is volgens Gopal nu nog niet echt zichtbaar: “Gezien de landelijke berichtgeving verwachten we wel een toename en daar zullen we op anticiperen. We zullen maatwerk verlenen. Daarbij houden we de kwetsbare mensen in onze gemeente in de gaten en zullen we voor de gezinnen met kinderen bijvoorbeeld voor kinderopvang zorgen.” Daarbij zal het reguliere netwerk van politie, leerplicht, Veilig Thuis en gemeente bij signalen nauw in samenspraak handelen.


Gopal weet te vertellen dat er binnenkort een landelijke campagne uitrolt: “Daar willen we lokaal op aansluiten. Als de situatie zich voordoet, wat kunnen we op gemeentelijk niveau doen?” De gemeente Tynaarlo heeft de ontwikkelingen dus duidelijk in beeld en zal waar het kan haar steentje bijdragen om de landelijke trend in hun gebied in te dammen.


“Ik zou nog graag een oproep willen doen”, vertelt de wethouder aan het einde van het gesprek. Ze geeft vervolgens aan zelf slachtoffer te zijn geweest van huiselijk geweld. Gopal heeft er zelf nooit openlijk over gepraat, maar haar familie wist het: “Ik heb gelukkig een warme familie waarbij ik altijd terecht kon als de situatie zich voordeed.” Toch heerst er volgens haar nog steeds een taboe op het melden van huiselijk geweld: “Je praat er gewoon niet makkelijk over. Er hangt een stukje schaamte aan vast. Dat had ikzelf ook. Ik schaamde me voor het feit dat ik niet in staat was om uit de situatie te stappen. Het ergste vond ik nog dat mijn kind schade berokkend werd terwijl je graag je kinderen daartegen wil beschermen. Toen ik dat als ouder niet meer kon, dat vond ik echt verschrikkelijk.” De wethouder wil dan ook iedereen die met huiselijk geweld te maken hebben het volgende op het hart drukken: “Als je erin zit, roep alsjeblieft hulp in. Gebruik je netwerk om je te laten ondersteunen. Maak gebruik van familie en vrienden om jezelf en getroffen gezinsleden te ontlasten. Schaam je niet, maar zoek hulp. Mocht je daar niet uitkomen, bel dan met Veilig Thuis of een Sociaal Team van de gemeente. Neem die stap!”


Ben jij slachtoffer of getuige van huiselijk geweld? Meld het dan. Bij spoed, bel de politie op 112. Wil je erover praten? Bel dan Veilig Thuis op 0800-2000.

UIT DE KRANT

Lees ook