Wiesje Gunnink maakt het onzichtbare op unieke wijze inzichtelijk

Afbeelding
eelde

EELDE – Wiesje Gunnink is niet alleen een gedreven docente, maar ook een kunstenares met een gave om met haar werk een verhaal te vertellen en tegelijkertijd de verbeelding van de kijker in vervoering te brengen.


Doceren doet ze als coördinator vooropleidingen aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Zwolle en in Eelde werkt ze aan haar eigen kunstwerken, die ook regelmatig onder de aandacht van het publiek worden gebracht. Zo werd de ‘Expositie Gunnink, Dunnink, Sijbring & Bouwsema’ eerder deze maand goed bezocht en kan het vizier zo langzamerhand weer richting de toekomst, want voor Gunnink is er altijd wel werk aan de winkel. In haar eigen atelier aan huis vinden regelmatig de meest eigenzinnige creaties een weg naar de oppervlakte.


‘Het liefst zou ik ooit nog eens een expositie aan huis willen doen, maar zover is het nu nog niet. Vanuit mijn eigen atelier ben ik vooral bezig met de ontwikkeling en doorontwikkeling van mijn werk en als de mogelijkheid zich voordoet om mijn kunstwerken te tonen, dan doe ik dat vanzelfsprekend ontzettend graag. Je bent uiteindelijk toch altijd geïnteresseerd in de manier waarop je werk wordt ontvangen’, vertelt Gunnink. Ze groeide op als dochter van een huisarts en ontdekte al snel wat de weerslag kan zijn van ziektes en gebreken op het menselijk lichaam. Deze ervaringen lopen dan ook niet voor niets als een rode draad door haar kunstwerken en niet geheel zonder resultaat. ‘Mijn interesse in het menselijk lichaam en de veranderingen hieraan zijn van kinds af aan eigenlijk al een onderdeel van mijn leven’, vervolgt Gunnink. ‘Dit wil ik in zekere zin ook zichtbaar maken met beeldend werk. Wat niet zichtbaar is, waar we als mens liever niet mee geconfronteerd worden, probeer ik zichtbaar te maken.’ En daar heeft Gunnink geen woord teveel gezegd, want na eenmaal oog in oog te hebben gestaan met haar werk, neemt de kracht van de verbeelding een grote vlucht. 


‘Ik wil de beschouwer de gebreken laten erkennen en daardoor ook de vraag stellen in hoeverre wij als mens invloed hebben op dit lichamelijk bestaan. Vanaf de oorsprong van de mens heeft hij de gebrokenheid proberen te helen. Mijn vlak en ruimtelijk werk gaan over het verlangen naar deze heelheid.’  Voor degene die een kunstwerk van Wiesje Gunnink van dichtbij bekijkt, ligt de betekenis niet direct voor het oprapen. Dat mag ook, want dat maakt het werk zo uitdagend, hoe ontoegankelijk het soms ook lijkt besluit Gunnink. ‘Het werk is heel persoonlijk en hopelijk daardoor ook universeel. Iedereen wordt in zijn leven wel geconfronteerd met de gebrokenheid van het bestaan. Het kan heel inspirerend zijn om hierover ervaringen te delen, want ook dan ben je in verbinding en ontwikkeling en dat is ook wat ik het liefste wil. Nieuwe stappen zetten en steeds beter worden in het vakgebied waar mijn passie ligt.’


Wie een indruk wil krijgen van de kunstwerken die Wiesje Gunnink tot nu toe maakte kan daarvoor een kijkje nemen op haar website www.wiesjegunnink.nl. Een deel van de werken die onderdeel vormden van de expositie ‘Expositie Gunnink, Dunnink, Sijbring & Bouwsema’ zijn er ook terug te vinden.

UIT DE KRANT

Lees ook