‘Wij hebben een hartstikke leuk vak, ervaar het zelf!’

||
|| Foto: ||
voorpagina de krant van tynaarlo

Het Oelebred en De Duinstee openen de schooldeuren voor geïnteresseerden


TYNAARLO/YDE – Dat zeggen de medewerkers van bassischolen het Oelebred in Tynaarlo en de Duinstee in Yde. De meesters en juffen van deze scholen hebben allemaal gestaakt omdat ze nieuwe collega’s willen. “Wij hebben een prachtig vak. Dat is dan ook wat we graag willen uitdragen. Iedereen is welkom om eens een dagje mee te draaien. Zo zullen ze worden overtuigd van het feit dat op een school werken echt leuk is”, zegt directrice Leonie Magnin.


Het zal niemand ontgaan zijn. De scholen hebben afgelopen woensdag gestaakt en dus werd er een beroep gedaan op de vele opa’s en oma’s die gezellig op pad konden met de kroost van hun kroost. De reden van de onderwijsstaking is inmiddels bekend. Er heerst een lerarentekort en dat komt doordat de overheid te weinig geld beschikbaar stelt voor het onderwijs. De PABO is niet meer aantrekkelijk en het doorstromen vanuit deze opleiding naar het beroepsonderwijs gebeurt te weinig.


De onderwijsstaking is de laatste strohalm die de leerkrachten pakken. “Iedereen vindt staken vreselijk en het is een middel waar we niet snel naar grijpen. De zorgen zijn echter zo groot dat er niets anders meer op zit. Wij staan ook liever gewoon voor de klas, maar het kan zo niet langer”, legt Magnin uit. De directrice heeft daarom de leerkrachten van beide basisscholen op de stakingsdag bijeen geroepen om eens te vertellen waarom ze in het onderwijs zijn gegaan en wat het nou zo leuk maakt. Onder het genot van een kop koffie en een ‘scholiertje’ trappen de leerkrachten af.


Juf Sandra van groep 5 van het Oelebred bijt het spits af. Zij geeft aan dat de afwisseling in het werk haar energie geeft: “Je wilt je vak zo goed mogelijk uitoefenen voor elk kind in je klas, maar ieder kind is anders. Het vinden van de juiste aanpak voor een kind maakt het zo afwisselend en dat geeft mij energie. Het werk stimuleert me ook, omdat ik merk dat ik onderdeel ben van de ontwikkeling van het kind.”


Juf Tjitske van groep 8 van Het Oelebred geeft aan dat het werk in het onderwijs eenvoudig parttime is uit te voeren en dus gemakkelijk met overige bezigheden is te combineren. “Ik heb zelf kinderen en ik merk dat ik het met mijn gezinsleven prima kan combineren. Mijn ouders zaten overigens ook in het onderwijs en dat heb ik altijd als erg positief ervaren. Bovendien stimuleert het overbrengen van kennis en het herkennen van het aha-moment bij de kinderen mij enorm.” Daar is meester Bouke van groep 4 het mee eens: “Zien dat het kwartje na je uitleg valt, dat vind ik echt prachtig om te zien.”


Als men voor het eerst start met een bacheloropleiding, dan betaalt men bij de PABO de eerste twee jaar slechts de helft van het collegegeld. “Dat is een leuke bijkomstigheid, maar ik denk persoonlijk dat er geen vrijer beroep is dan het zijn van een juf of meester. Ieder kind is anders en je bent vrij om uit te zoeken welke methode voor welk kind werkt. Daarnaast vind ik de dynamiek van een school fantastisch”, vult meester Dennis van groep 6 en 7 van het Oelebred aan. Daar haakt juf Marianne van groep 3 en 4 van obs De Duinstee op in: “Van die dynamiek krijg ik ook energie inderdaad. Wij hebben een open deurenbeleid bij ons op school, dus iedereen krijgt van alles mee en dat maakt het zo lekker dynamisch. Op onze school ken ik gewoon alle kinderen, dat is toch schitterend?”


Al met al genoeg redenen om eens een kijkje te nemen in de onderwijskeuken. Mocht men interesse hebben in een dagje meelopen, dan kan men daarvoor contact opnemen met Stichting Baasis. De leerkrachten van Het Oelebred en De Duinstee zetten hun deuren in ieder geval open.


||
||

UIT DE KRANT