Stichting Oud Vries maakt laatste herinneringsboek

VRIES –  Jaarlijks schenkt De Stichting Oud Vries aan alle kinderen van groep acht die de basisschool  in Vries verlaten, leerlingen van “de Vijverstee” en de “Holtenhoek” , een gepersonaliseerd herinneringsboek over het dorp Vries en de omgeving. Dit jaar zal het laatste jaar zijn. “De reden dat wij stoppen is simpel, de spaarpot is leeg” , aldus penningmeester Ben Trip.       

In 2014 startte de stichting met het maken van een herinneringsboek. De reden was omdat zij de jeugd actiever wilden betrekken bij de geschiedenis van Vries. De stichting wilde de jeugd een cadeau geven die de kinderen er altijd aan zal herinneren hoe het ooit begon en hoe fijn deze tijd was.  Jaarlijks was er een nieuw thema en werd het boek voor meer dan de helft vernieuwd en aangepast met nieuwe foto’s en teksten. Alle kinderen staan afgebeeld met hun naam en foto in het boek, zodat ze ook na jaren weten wie er in hun groep zaten. Het zijn serieuze boekwerken geworden, honderd pagina’s fullcolour, harde kaft met een omslag verpakt in een luxe doos zodat het jaren mooi blijft. Vol met foto’s van Vries van nu en de zichtbare veranderingen binnen het dorp.  

In de jaren die daarop volgden werd het boek ieder jaar, begin juni, uitgereikt aan de kinderen. “De eerste vijf jaren waren we te gast in de Dorpskerk met alle kinderen, ouders/verzorgers, juffen en directies erbij. Dan waren er prachtige muzikale optredens en werd er samen gezongen met beide scholen, het was één groot feest”, vertelt Ben.

In 2019 besloot de stichting om álle kinderen uit groep acht van álle basisscholen van de voormalige gemeente Vries een gepersonaliseerd boek te geven. “Toen hadden we meer ruimte nodig voor de uitreiking, gelukkig konden we terecht in het restaurant van de “Kornoeljehof” en Plaats de Wereld, waar we heel  plezierig ontvangen zijn. De bewoners van de Kornoeljehof waren erg enthousiast om samen met de jongeren te luisteren en kijken naar de verschillende presentaties”, vertelt Ben enthousiast. “Niet alleen de kinderen hebben genoten van de boeken, maar alle aanwezigen waren vol lof. En wij hebben als bestuur eveneens veel plezier beleefd aan het mogelijk maken van de uitgave van deze unieke boeken. We hebben met ons drieën veel werk verzet om jaarlijks een boek te maken, maar wel met ontzettend veel plezier. Door onze plezierige samenwerking was het erg leuk om jaarlijks een boek te maken voor de kinderen. Wat ons het meeste is bijgebleven, is het  jaarlijks optreden van de kinderen tijdens de uitreiking. Kinderen van beide scholen die samen met de juf en meester een lied  maakten en voor de ouders/verzorgers hebben gespeeld en gezongen. Dat dit jaar het laatste boek zou verschijnen, stond bij ons al enigszins vast, maar als er meer geld beschikbaar was geweest, dan waren wij er zeker mee doorgegaan.”

Dit jaar hopen Magdaleen, Jan en Ben van Stichting Oud Vries de boeken persoonlijk te mogen overhandigen aan de kinderen. Aan het laatste herinneringsboek ligt het in ieder geval niet, daar is hard aan gewerkt. Nu hopen dat corona ook zal meewerken.