Wijkagent Ellen is er ‘gewoon’ voor haar inwoners

REGIO – Ondanks de coronacrisis blijft wijkagent van Vries en omstreken, Ellen Smink (38), bereikbaar voor de inwoners van haar aandachtsgebied. Haar werk ziet er echter wel iets anders uit dan normaal. De geboren Assenaar doet haar bureauwerk voornamelijk thuis en ze mijdt fysieke afspraken. Daarentegen rijdt ze wel gewoon haar surveillancerondes. Wat ze voornamelijk mist? Het contact met de mensen: “Je doet nu heel veel telefonisch en meer op afstand. Normaliter ga je langs mensen, neem je een kijkje in het dorpshuis of ben je in overleg met sociale teams. Het maakt het werk iets gecompliceerder, maar desalniettemin goed te doen.” Waar ze dus normaal gesproken dus op de bank zit bij de mensen thuis, gaat het contact nu voornamelijk over de telefoon: “Je mist de mimiek in iemands gezicht.” En dat kan nou net een essentieel onderdeel zijn van een gesprek. Helemaal voor een politieagent.

Voor de foto bij het artikel is een fysieke afspraak echter nodig. Op maandagochtend ontmoeten we Smink bij het politiebureau in Vries. Ook voor journalisten is het een bijzondere tijd waarbij interviews met name telefonisch afgenomen worden en handen schudden met mensen die je voor het eerst ziet er niet in zit. De wijkagente kan het zich voorstellen: “Het zit zo in je systeem om een hand te geven.” In plaats daarvan worden de schouders opgehaald, de anderhalf meter afstand bewaard en geposeerd voor de foto. “Maak er maar een aantal, dan heb je iets te kiezen. Als ik selfies maak voor mijn Facebookpagina, dan maak ik er ook een hoop.” Op de vraag of ze dan ook een selfieblik heeft, zegt ze: “Nee, dat heb ik niet haha!” Het zijn welbekende koetjes en kalfjes waarover gepraat wordt zo aan het begin van de week. Het interview heeft echter een serieuzere insteek. De coronacrisis. Wat betekent dat nou voor een politieagente, iemand die werkzaam is in de vitale sector? Hoe wordt men er bij de politie op voorbereid en wat is volgens Smink op dit moment het belangrijkste aan haar werk?

Politieagenten worden, voor zo ver dat mogelijk is, voorbereid op dergelijke crises. Voor het handelen van politieagenten gedurende de coronacrisis wordt bijvoorbeeld de Nationale Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden (NSGBO) geraadpleegd. Dit team monitort constant hoe agenten hun werk zo veilig mogelijk kunnen blijven doen. Smink daarover: “Ons handelen wordt op dit moment praktisch iedere dag bijgesteld. Alle maatregelen worden daarbij in acht genomen en de veranderingen die daarbij horen ook.” De politie roeit met de riemen die ze hebben, maar men dient creatief te zijn: “Aangiftes doen we nu zoveel mogelijk telefonisch. Alles gebeurt gewoon meer op afstand en dat vind ik wel ontzettend jammer. Ik houd van de contacten die ik met mensen heb.”

Smink is al achttien jaar politieagente en sinds januari dit jaar wijkagent in het aandachtsgebied dat bestaat uit: Bunne, Taarlo, Tynaarlo, Oudemolen, Winde, Yde de Punt, Zeijen, Zeegse, Donderen en Vries. Tijdens de eerste dienst in haar nieuwe functie en regio, krijgt ze meteen een treinongeluk op haar bord: “Ja, dat was geen fijn begin.” Vooralsnog geeft ze wel aan dat de regio haar heel erg goed bevalt: “Het is wat anders dan een stadswijk in Assen. De omgeving hier is prachtig en het merendeel van de mensen is heel erg vriendelijk. Ik voelde me meteen vanaf het begin heel welkom.” Wat ze ziet in haar aandachtsgebied is dat de meeste mensen zich aan de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus houden. Zelf houdt ze ook rekening met het bewaren van voldoende afstand: “Tijdens surveillancerondes zie ik wel eens mensen wandelen. Mocht het nodig zijn, dan spreek ik hen vanuit de auto aan. Ik heb nog geen boetes uit hoeven delen, maar er blijven wel geregeld meldingen komen van jeugd dat samen komt.” De handhaving van de maatregelen rondom de coronacrisis doet de wijkagent samen met de Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA’s) van de ‘Handhaving’.  

in een groot aantal dorpen is haar gezicht inmiddels een bekende. Mocht men Smink nog niet in levende lijve hebben gezien, dan kan men haar kennen van haar populaire Facebookpagina genaamd ‘Wijkagent Ellen’. Over de pagina, die meer dan 700 vind-ik-leuks heeft, vertelt ze dat het een laagdrempelige manier is voor mensen om contact met haar te zoeken: “Social media heeft me in de afgelopen drie maanden al veel gebracht. Niet alleen op het gebied van herkenning, maar ook opsporingsberichten worden veel gedeeld en via Facebook krijg ik geregeld tips over bepaalde zaken.” Smink is erg actief op haar social media en dat werpt dus haar vruchten af. Zo geeft ze een kijkje in haar dag als wijkagent. Ze plaatst foto’s hoe ze telefonisch aangiftes opneemt, ze neemt paginabezoekers mee op een ronde door haar aandachtsgebied en deelt er ook leuke posters, kleurplaten en andere knutselwerken voor kinderen. Het levert een lading leuke reacties op en die deelt Wijkagent Ellen dan ook graag met haar volgers. ‘Politieagent Job’ poseert bijvoorbeeld trots met een tattoo die hij van Smink heeft ontvangen en dat tovert bij de wijkagent weer een lach op haar gezicht. 

Samen met Sieger Wemmenhove wisselt ze het wijkagentschap in haar gebied af. “We helpen elkaar en het werk bevalt me heel goed”, laat Smink weten. Om de ‘jeu’ erin te houden heeft ze in haar politiecarrière diverse functies bekleed. “Ik heb door de jaren heen verschillende nevenactiviteiten gedaan. Zo ben ik biker geweest, ben ik verantwoordelijk geweest voor de horecacoördinatie en zit ik momenteel in het Team Collegiale ondersteuning: ‘Team Webcare Drenthe’. Het wijkagentschap heeft eigenlijk alles wat ik binnen de politie leuk vind, dus daarom beleef ik er ook zoveel plezier aan”, vertelt de enthousiaste agent. Het allermooiste aan haar werk vindt ze dat ze echt iets voor iemand kan betekenen en de band die je met collega’s opbouwt: “Je maakt samen bijzonder heftige dingen mee en dat schept een hechte band.” Samen met haar collega’s écht iets voor iemand kunnen betekenen, daar gaat Sminks politiehart sneller van kloppen.