Wildwesttaferelen in Paterswolde, burgemeester sluit drugspand, schutter blijft langer vast

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo

“Dit mogen wij als samenleving op geen enkele manier tolereren”


PATERSWOLDE – Burgemeester Marcel Thijsen heeft een woning aan de Hayo Hindriksweg in Paterswolde laten dichtspijkeren nadat er vorige week een schietpartij heeft plaatsgevonden. “We mogen dit als samenleving op geen enkele manier tolereren. Daarom zijn er mensen opgepakt en heb ik besloten om het huis af te sluiten. Het onderzoek van het Openbaar Ministerie loopt momenteel”, vertelt Thijsen.


Het ergste vindt de burgemeester nog dat er agenten op een melding van huiselijk geweld afgaan en in deze situatie belanden: “Die agenten komen daar om hulp te verlenen en houden er geen rekening mee dat ze vervolgens belanden in het wilde westen.  De woning is gebruikt voor dingen waarvoor het niet bedoeld is. “Ik heb gekozen om het voor een half jaar af te sluiten, omdat ik zeker wil weten dat nieuwe huurders geen hinder of gevolgen ondervinden van het incident en de taferelen die zich in dit huis hebben voltrokken. Het moet eerst helemaal opgelost zijn.“


Het blijkt dat de huidige bewoner niet de officiële huurder is van de woning. In andere media is al geschreven dat de ouders van de schutter officieel de huurder zijn, maar dat is volgens de burgemeester onjuiste informatie. De politie heeft in de woning onder andere grondstoffen, voorwerpen, en betaalmiddelen gevonden die worden gebruikt bij het produceren en verhandelen van harddrugs. Naast deze verdachte vondsten treft de politie er ook wapens en munitie. Het Openbaar Ministerie, de gemeente, de verhuurder en de politie werken er hard aan om dit zo snel mogelijk uitgezocht te hebben.


Eigenaar van de woning is Stichting Eelder Woningbouw (SEW). Zij geven aan altijd onderzoek te doen wanneer er vermoed wordt dat er in één van hun woningen onderhuur plaatsvindt. “Het is niet toegestaan om onze woonruimtes te onderverhuren. Als het vermoeden bestaat dat dit wel gebeurt, dan doen wij daar uiteraard onderzoek naar”, verklaart Nadine de Rooij. Over dit specifieke geval kan De Rooij verder weinig zeggen: “Het onderzoek loopt en dat het pand zes maanden gesloten wordt, gebeurt op last van de burgemeester. Daar hebben wij weinig over te zeggen. We zijn wel in overleg om het wellicht mogelijk te maken dat de woonruimte eerder vrijgesteld wordt, maar daarover kan ik dus nog weinig zeggen.”


Tot slot wil de burgemeester het volgende duidelijk maken: “Het is ongelooflijk belangrijk dat we dit nooit accepteren en dat we er alles aan doen om dit in de toekomst te voorkomen. Dat kan alleen wanneer we in samenwerking met bovengenoemde partijen doorpakken.”

UIT DE KRANT