ZUIDLAREN – In totaal zijn er twaalf uitjes in de race voor de titel ‘Leukste uitje van Drenthe’. Dat is vastgesteld door een vakjury. Deze jury bestaat onder andere uit Walter Jonker (hoofdredacteur Pretwerk), Goof Lukken (trendwatcher en docent) en Marlies Ellenbroek (ANWB). Criteria waarop de jury en de leden van de ANWB de uitjes beoordelen zijn: prijs/kwaliteit, sfeer, aanbod, toegankelijkheid voor het gezin, klantvriendelijkheid en de faciliteiten. Het is nu aan de leden. Tot en met 31 oktober hebben zij de tijd om hun stem uit te brengen.

Manager Yvonne Lamein had het nieuws in de mail voorbij zien komen. ‘Ik las het inderdaad. Eigenlijk worden wij ieder jaar wel genomineerd. Hartstikke leuk natuurlijk, maar ik weet niet of wij ooit hebben gewonnen,’ vertelt Lamein. ‘Eigenlijk moeten wij nu alle gasten aanschrijven en bezoekers stembiljetten meegeven, maar daar komen wij nu nog niet aan toe. Het is nu hoogseizoen.’ Een hoogseizoen met beperkingen, dat wel. Maximaal 600 bezoekers per dag en 150 abonnementhouders mogen er dag naar binnen. Er wordt nu zelfs weleens ‘nee’ verkocht. Uniek voor het bijna 70-jaar oude park.

Arend en Ineke hebben vandaag de drie kleinkinderen meegenomen. ‘Wij komen hier vaker, misschien wel te vaak,’ lacht Arend. ‘Vandaag zijn wij ongeveer vijf uur geweest met de kleinkinderen. Prachtig vind ik het. De kinderen ook hoor. Van mij mag Sprookjeshof de prijs winnen. Het is hier geweldig. Ik vind het in ieder geval een heel leuk uitje.’ Ook de drie kleinkinderen zijn enthousiast. Vooral het indoor-speelparadijs is favoriet. Karel is iets minder enthousiast: ‘Dit is mijn eerste keer hier. Op zich leuk hoor, een mini-Efteling. Maar ik vind het wel wat oubollig.’ Karel, zijn vrouw en twee kinderen zijn dit jaar in Nederland gebleven. ‘Normaliter gaan wij naar Italië, maar dat durfde ik niet aan met al die maatregelen. Ik vond het moeilijk in te schatten wat wel mocht en niet. Dat verandert ook per dag,’ legt hij uit. ‘Dus nu zijn wij in Nederland gebleven, in Drenthe.’

Manager Yvonne Lamein ziet ook dit jaar ook een andere doelgroep het Sprookjeshof bezoeken. ‘Het type gast is anders. In plaats van een frietje, gaat men regelmatig uitgebreid uit eten in het Hof van Zuidlaren. Men neemt meer de tijd,’ zegt Lamein. ‘Ook waarderen onze gasten het dagje-uit meer. Zij zijn blij dat zij er weer op uit kunnen.’ Lamein beaamt het nostalgische karakter van het park. Maar dat is juist de kracht, aldus Lamein.

Begin van 2022 wordt de winnaar bekend gemaakt. Werk aan de winkel dus voor het Sprookjeshof om zoveel stemmen te vergaren, want de concurrentie is groot. Onder andere klimpark Grolloo, het Nationaal gevangenismuseum, het Drents Museum en Openluchtmuseum Ellert en Brammert dingen mee naar de prijs. Lamein: ‘Dat maakt deze verkiezing ook zo lastig. Het zijn allemaal unieke en andere dagjes-uit. Niet te vergelijken eigenlijk. Maar een nominatie blijft altijd leuk.’