"Hier hebben we heel lang voor gespaard"

YDE – Yde is een schilderachtig dorp. In het weekend van 11 en 12 mei wordt het dorp nog mooier, want dan wordt het openluchtspel Het Veenspook opgevoerd. In het sfeervolle avondlicht aan t Zandgat, bij de ijsbaan

Toneelvereniging Erica, die onlangs het eeuwfeest vierde, speelt voor het eerst een Openluchtspel. "Het oorspronkelijke idee was een ‘wagenspel’ door het dorp, maar een Openluchtspel leek ons toch leuker", vertellen Aly Timmer en Zus Scheepstra, twee van de toneelspelers..De club is niet over een nacht ijs gegaan. Erica heeft een ‘grote meneer’ erbij gehaald. Regisseur Hans Langhout, die een reputatie heeft op velerlei gebied: musicals, kinderprogramma’s op tv, enz. Via een zuster van Aly Timmer, die een kledingzaak heeft in Eelde, kwam het contact tot stand. Langhout zit ook in de jury van de Missverkiezing bij het Corso. “We hebben Hans een mailtje gestuurd, en kregen direct antwoord. Hij is een veelzijdig man. ‘Weddingplanner’, manager van Hans Klok en betrokken bij een scholenproject in Sri Lanka. We zijn trots op dat hij ons wil helpen. Hans (partner van Jacques d’Ancona) heeft gezegd een amateurtoneelclub wel eens leuk te vinden. Hij prijst ook de locatie, dat aangekleed zal worden met onder meer schimmige figuren en sfeervolle lampen. In het stuk heeft hij bewoordingen die hij ouderwets vond herschreven. Bijvoorbeeld ‘grenscommies’, die hij veranderd heeft in douanier. Verder zijn wat namen aangepast en lange dialogen eruit gehaald. Wij zitten al lang bij het toneel, maar werden ineens klein. We leren er heel veel van. Het gaat ook om details, zoals anders opstellen, met het gezicht naar het publiek . Waar we ook erg aan moesten wennen is de grootte van het toneel. We zijn gewend om bij elkaar te zitten. Hans moest ons steeds uit elkaar halen.. We krijgen overigens de beschikking over professioneel materiaal, zoals headsets".

Het verhaal speelt zich af aan de Duitse grens, waar je smokkelroutes had. De repetities, gehouden in Yder’s Hoes, zijn intensief. "We oefenen twee keer in de week en later drie keer". In ‘Het Veenspook’ doen acht van de dertien leden mee. Naast Aly en Zus gaat het om de volgende sterren: Karla Kregel, Jan Timmer, Anneke Brouwer, Jan van de Veen, Jarne Jansen, Jannie ten Brink. Daarnaast zijn er twee souffleuses (Henny Aly Darneviel en Jannie Timmer) betrokken. "Momenteel zijn we bezig met het karkas van het toneel. En voor de toeschouwers: er komt een tribune met een capaciteit van driehonderd toeschouwers. Een onoverdekte tribune. Het is een gok met het oog op het weer. In noodgeval kunnen we een Corsozeil gebruiken, maar we gaan ervan uit dat dit niet nodig is. Het is rond die tijd altijd mooi weer, al is dat een gevaarlijke uitspraak", weten de twee. Aan het water verrijst een herberg en schuurtje. "Iemand wilde zijn schuurtje afbreken. Zo zijn wij – net op tijd- aan dit schuurtje gekomen". Alle spelers kunnen putten uit een omvangrijke rekwisietenlijst. Van simpele kopjes, telefoon, planten, tot een heuse Fiat. "We krijgen van iedereen alle medewerking. Ook de ijsvereniging, die tevens de catering verzorgt. We hebben heel lang voor dit stuk gespaard. De verwachtingen zijn hooggespannen". De speeldagen zijn vrijdag 11 en zaterdag12 mei. Beide dagen beginnen de voorstellingen om 20.30 uur. Er zijn nog kaarten voorradig. Kaarten kunnen besteld worden bij Aly Timmer, tel. 050-4062706 of Zus Scheepstra, tel. 050-4061274. "Mocht het weer spelbreker zijn, dan zijn de uitweekdata 17 en 19 mei. Maar daar gaan we niet vanuit".

Yde openluchtspel