ZEEGSE – De organisatie van het Zeegser Zomerfeest heeft het roer enigszins omgegooid. Daar waar het festijn voorheen in het eerste weekend van augustus werd gehouden, heeft Dorpsbelangen Zeegse nu besloten de naam te veranderen naar Zeegser Brinkdagen én het feest later in het jaar te houden. Dit jaar is de eerste keer dat het nieuwe concept wordt toegepast en aanstaand weekend moet Zeegse voor even het episch centrum van de Kop van Drenthe zijn.

De verandering heeft met name te maken met de teruglopende bezoekersaantallen, zo weet voorzitter Klaas Haaijer namens Dorpsbelangen Zeegse te melden. “We hebben al een aantal jaren op rij te maken met minder bezoekers dan dat we in het verleden gewend waren’, vertelt hij. “We bouwden een braderie, er was een kermis en organiseerden een zeskamp, maar daar bleef het dan ook bij. Een braderie trekt toch vaak hetzelfde publiek en van het toerisme krijgen we tegenwoordig ook minder aanloop dan voorheen. Zeegse heeft namelijk nog maar één camping en dat merkten wij met het Zomerfeest ook.”

Vandaar de keuze om te veranderen. Ook de minder grote aanloop van toeristen heeft de focus gewijzigd. Het nieuwe concept, de Zeegser Brinkdagen, is meer gericht op de dorpsbewoners en de omgeving zelf. “We organiseren dan ook een activiteit als suikerbiet’n schiet’n. Het traditionele jeu de boule houden we wel, aangezien dat toch een bepaalde historie heeft en bij het feestweekend van Zeegse hoort.”

Naast het programma op de vrijdag is er zaterdag en zondag veel te beleven in Zeegse. De inwoners van Zeegse worden op zaterdag om negen uur ’s ochtends al gewekt door een optreden van drumband The WalkingMadMen uit Assen, terwijl de rommelmarkt dan om tien uur begint. “Het is een programma voor jong en oud geworden”, vervolgt Haaijer. “In de middag is het tijd voor een mountainbiketocht van circa vijftien kilometer, terwijl we ook het beachvolleybaltoernooi hebben. Teams bestaan uit minimaal vier personen en kunnen zich bij de organisatie opgeven. ’s Avonds hebben we de Barbecue op de Brink, terwijl we de dag later afsluiten met live muziek van de Dixmeyer bluesband, Transaction en de Zeegser Muzikantenband. Op deze manier hopen we ook jongeren uit de omgeving naar Zeegse te trekken. Voorheen kwam er veel jeugd uit Tynaarlo en we hopen ook nu dat de jongeren Zeegse weten te vinden. Het wordt in ieder geval erg gezellig!” Die gezelligheid wordt eveneens gestimuleerd door de plaatselijke horeca, die niet in haar eigen pand blijft zitten maar ook de Brink op gaat. “Het café blijft natuurlijk open, maar de horeca denkt goed mee. Ze willen graag meewerken middels de barbecue en een drinkgelegenheid op de Brink en dat is een goede zaak.”

Dat er voor ieder wat wils is, blijkt wel uit het vervolg van het programma. De zondag start met de Run van Zeegse, terwijl er daarna een kinderzeskamp plaatsvindt. Vervolgens is het tijd voor de Kunstmarkt, die voorheen plaatsvond op Hoofdweg 50, maar nu eveneens op de Brink zal worden geposteerd. “De Kunstmarkt was voorheen ook een activiteit die bij een bepaalde doelgroep aansprak. Door nu op de Brink beter zichtbaar te zijn voor het publiek hopen we daar ook voldoende mensen mee te bereiken. Wat de opkomst zal zijn? We hebben geen idee, maar de reacties uit het dorp over het nieuwe concept zijn in ieder geval positief.”

Dorpsbelangen Zeegse heeft zich in ieder geval goed ingespannen. Naast de genoemde activiteiten vinden er op zaterdagmiddag ook nog divers promotieactiviteiten plaats, waar onder andere de sportschool van Dave Jonkers en Sem Schilt aan meewerkt. Meer informatie over het programma is te vinden op www.zeegse-dorpsbelang.nl.

 

Vriezerpost-week37-p03.pdf - Adobe Acrobat Pro