ZUIDLAREN – Deze foto dook onlangs op toen historicus Wim Ensing op zoek was naar historisch materiaal over het Drentse communistisch verzet in de Tweede Wereldoorlog. Van de personen op de foto is weinig bekend. De persoon op de voorgrond is Hilbrand Alberts (1897–1984), geboren in Yde en later verhuisd naar Zuidlaren. Hij was actief in het communistisch verzet en verspreidde in de oorlog illegale, communistische lectuur. In maart 1941 werd hij gearresteerd en begon voor hem een lange reis langs allerlei Nederlandse en Duitse kampen. Uiteindelijk kwam hij in Auschwitz terecht. In het ziekenhuis aldaar maakte hij de bevrijding door het Rode Leger mee en kon Alberts terug naar huis. Ook twee broers van Hilbrand, Jan Stoffer en Fedde, waren nauw bij dit verzet betrokken en gearresteerd. Fedde heeft zelfs meegevochten in de Spaanse burgeroorlog tegen Franco. Jan Stoffer heeft de oorlog ook overleefd, maar is bij de bevrijding, net als duizenden anderen, op 3 mei 1945 omgekomen toen het schip, de ‘Cap Arcona’, gebombardeerd werd door de Engelse RAF. Dit staat ook wel bekend als de ramp in de Lübecker Bocht.

Het lijkt er op dat de persoon links achter Geert Wolter Zuidhof (1890–1974) is. Dit is echter niet met zekerheid te zeggen. Zuidhof, groente- en fruithandelaar in Assen, was zo’n beetje de leider van  de Noord-Drentse en Asser communisten. Hij was de eerste Drentse communist die gearresteerd werd. Hij kwam uiteindelijk in Warschau terecht waar hij in het Joodse getto tewerkgesteld werd. Ook Zuidhof hoorde bij de minderheid van de Drentse communistische verzetsmensen die de oorlog overleefden.

De overige personen op de foto zijn onbekend. Wim Ensing is op zoek naar mensen die meer over de foto en de personen die daarop zijn afgebeeld kunnen vertellen. Ensings boek over de Drentse communisten en hun verzet zal in februari 2021 verschijnen bij uitgeverij Van Gorcum. Reacties kunnen gestuurd worden naar wimagi@hetnet.nl.