ZEIJEN – Een jaar geleden bestond de website Zeijen.nu precies 20 jaar. Dat jubileum wilde de redactie niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Met het plaatsen van een speciale gedenksteen voor de markante Tietje Takens kreeg dit afgelopen vrijdag vorm.

‘Ieder huishouden in Zeijen heeft Tietje Takens wel een keer over de vloer gehad’, vertelt Henk Duit, voorzitter van de stichting Website Schoolkring Zeijen. Ze waakte bij mensen die op sterven lagen, zodat de naaste familieleden een nacht konden slapen. En als er iemand was gestorven, legde zij de overledene af.

Dan zei ze vaak: ‘Och, och, wat heb ik haar/hem er weer mooi bij liggen’. Ze was trots op haar werk. Ze heeft zo ongeveer half Zeijen op de wereld geholpen ‘en de aander helft, die binnen vanzölf kommen’, zei Tietje dan. Het is niet bekend hoe ze dit vak geleerd heeft, maar waarschijnlijk heeft ze het geleerd door het te doen. En ze was er erg goed in, want de huisarts van Vries, dokter Van der Berg had zoveel vertrouwen in haar, dat hij eens zei: ‘Als Tietje het niet redden kan, dan kan ik niet veel hulp meer bieden.’

Takens was een zeer sociaal bewogen vrouw, had een heel goede natuur, maar was zeker niet op haar mondje gevallen. Als ze wist dat de mensen haar niet konden betalen, deed ze haar werk voor niets. Dan liet ze de rijke boeren wat meer betalen. ‘Die hebben geld genoeg’, zei ze dan. Haar credo was: ‘Ik heuilp mèenschen op de wereld en der weer aof’ oftewel ‘Ik help mensen op de wereld en er weer vanaf’. Afgelopen vrijdag werd de gedenksteen onder grote belangstelling geplaatst in Zeijen.