“Iedereen kan het leren”

ZEIJEN – Zelden zal de bridgesport een enthousiaster pleitbezorger hebben gekend als Jan Deunk. De inwoner van Zeijen is met drie anderen de Bridgeschool Groningen begonnen om de sport bij jong en oud onder de aandacht te brengen. Volgens hem is de sport juist uitdagend en veelzijdig en biedt het kansen aan iedereen. Deunk en consorten zijn daarom voornemens om ook in de gemeente Tynaarlo cursussen op te zetten.

Deunk heeft voldoende tijd om zijn geliefde passie uit te voeren en is daarom met drie anderen de bridgeschool Groningen begonnen. “En dat had te maken met het feit dat de stad een bridgeschool ontbeerde”, vertelt hij. “We kennen elkaar al een tijdje en vonden dat het nodig was daar iets aan te gaan doen. We hebben in 2011 ons diploma bridgedocent gehaald en zijn in maart 2012 gestart met de school. Onze doelstelling is dat we aan iedereen kunnen laten zien dat bridge weldegelijk te leren valt. We bieden daarvoor op maat gemaakte cursussen aan, zodat mensen met een goede begeleiding voldoende kennis over het spel kunnen opdoen en dat ze later met veel plezier bridge kunnen spelen met vrienden of kennissen.”

Als bridgedocent weet Deunk waarover hij praat. In het kader van het project Denken en Doen, waarbij ouderen worden gemotiveerd om zowel lichamelijk als geestelijk actief te blijven, leerden Deunk en consorten al diverse groepen wat het spel bridge nu eigenlijk is. “In Veendam en Wildervank hadden we bijvoorbeeld 130 cursisten, waarvan er uiteindelijk 65 overbleven die de cursus afrondden. Er was een cursist die vertelde dat hij bridge wilde leren omdat al zijn vrienden het speelden. Om zo’n persoon het spel te kunnen leren en daarna de dankbaarheid van diegene te ontvangen, daar doe je het eigenlijk voor.”

Jongeren

Bridge staat bij velen bekend als de sport die door ouderen wordt beoefend. Deunk erkent dit en geeft ook aan dat de Bridgeschool zich in eerste instantie richt op de groep 50 plus, simpelweg om dat vanuit die groep de meeste animo wordt verwacht. Toch hoop de Zeijenaar dat ook jongeren zich willen interesseren in bridge. “Het is moeilijk om deze groep te bereiken. Ik vermoed dat kaartspellen als online pokeren ertoe leidt dat jongeren minder geïnteresseerd zijn in bridge. Dit terwijl het heel uitdagend en veelzijdig is en daardoor wel jongeren zou kunnen aanspreken. En het mooie is: iedereen kan het leren. Bridge wordt gespeeld in tweetallen en de spelers kunnen zo het beste uit zichzelf halen.” Daar waar de stad Groningen voorheen een vermaarde bridgestad was, is het de laatste jaren redelijk ingekakt. Een doorn in het oog voor Deunk en consorten, die met hun Bridgeschool Groningen het spel een nieuwe boost hopen te geven. “Groningen was een echte bridgestad met veel studententeams. Veel van deze verenigingen lijden tegenwoordig een anoniem bestaan en daarbij speelt de vergrijzing ook een rol. Nogmaals, we hopen gewoon ook dat jongeren het spel leren te waarderen.”

Om ook de inwoners van de gemeente Tynaarlo te ‘infecteren’ met het bridgevirus organiseert Deunk binnenkort enkele cursussen in de plaatsen Eelde en Vries. “Het gaat om beginnerscursussen waarbij zowel de theorie als de praktijk ter sprake komt. Door in de praktijk aan de slag te gaan leren de cursisten het spel ook snel te spelen. Het project Denken en Doen is er ook voor bedoeld om mensen uit hun isolement te halen. Met andere woorden, meedoen aan de cursus zorgt juist ook voor veel gezelligheid en plezier. Ik kan het iedereen aanraden.”

De cursussen starten op respectievelijk 2 en 3 oktober in de gemeente Tynaarlo. Cursusleider Jan Deunk begint op 2 oktober om tien uur met zijn cursus in Dorpshuis De Pan in Vries. Op 3 oktober begint Deunk ’s avonds om 19.30 uur in het Else van der Laanhuis in Eelde. De cursus bedraagt tien lessen van ongeveer tweeënhalf uur en de kosten voor het gebeuren zijn 95 euro per persoon. Voor opgave en meer informatie kunnen belangstellenden mailen naar bridgeschoolgroningen@gmail.com.

 

Bridge