Vries Straat speeldag-2 Vries Straat speeldag-3 Vries Straat speeldag-4 Vries Straat speeldagNationale Buitenspeeldag bij buurtvereniging ‘De Kloaverkampers’

VRIES – Het was afgelopen woensdag Buitenspeeldag. In het hele land werden straten afgezet voor kinderen.  In de wijk De Fledders van Vries kent het enthousiasme geen grenzen. 
Deze middag even geen tv en ook auto’s zijn in de ban gedaan. Susanne Postma is samen met buurtbewoners druk bezig met de voorbereidingen. “We doen dit al tien jaar”, legt Postma van buurtvereniging De Kloaverkampers uit. “De laatste jaren zijn we een van de weinige buurten die dit organiseren. Het is leuk dat kinderen gelegenheid krijgen op straat te spelen. Kinderen kunnen wel spelen, maar moeten altijd opletten met auto’s. En voor auto’s is het nu even verboden terrein.  Als je het zelf niet  organiseert, wordt het niet gedaan. De animo hier is altijd groot, met zo’n dertig kinderen.”  Dit jaar trekt het festijn een record aantal van meer dan veertig kinderen. Het gaat om delen van twee straten, Boermarke en Volmachten. “Elk jaar hebben we andere spelletjes. Het broodjes bakken en flessenvoetbal zijn altijd zeer geslaagd. Dit keer is er onder meer doelpaalhangen, sponstikken, speurtocht en spijkerslaan.  Omdat de voetballers er nog niet zijn wordt nog even gewacht. Want: het is de grootste groep. “Zelfs de voetbaltraining wordt ervoor verschoven”, geeft Postma het belang aan. Vervolgens schrijft ze nieuwe kinderen in.  “Ze hoeven niet uit de buurt te komen. Het mogen ook vriendjes of vriendinnetjes zijn”. In de speeltuin worden de spelletjes uitgelegd.  Kinderen mogen zelf beslissen waar ze aan mee willen doen. Maar iedereen moet beginnen met touwtekken. En dan kent het enthousiasme geen grenzen meer. Voetballers tegen meisjes, ouders tegen kinderen.  Verderop komt een buurtbewoner aan met een tuinslang.  Ze organiseert spontaan ‘douchen op straat’. “Je moet hier zijn voor een frisse duik”, prikkelt ze kinderen, groot en klein, die graag gebruik maken van dit waterfestijn. Want het is ook nog eens lekker warm.