Zo organiseert politiek Tynaarlo het thuisonderwijs

||
|| Foto: ||
algemeen de krant van tynaarlo

REGIO – Op maandagavond staat wederom een persconferentie gepland omtrent het coronavirus (COVID-19). Tijdens deze persconferentie maakt minister van Justitie en Veiligheid bekend dat de huidige maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus verder zullen worden aangescherpt. Bovendien wordt duidelijk dat samenkomsten tot 1 ‘juno’ verboden zullen worden. Het kenmerkt de coronaperiode inmiddels. Beelden van lege scholen en sportvelden, weinig auto’s op de weg en veel mensen die thuis werken. Doordat de meeste scholen ervoor hebben gekozen om haar leerlingen bepaalde taken mee te geven gedurende deze quarantainetijd, moeten veel ouders thuis ‘schooltje’ spelen. Zij zijn er nu dus part time onderwijzer bij en dat vergt discipline en inzet. De Krant van Tynaarlo peilt het gezinsleven van een aantal raadsleden en een wethouder met jonge kinderen. Hoe houden zij alle bordjes in de lucht?


We leggen de vraag als eerste voor aan Miguel Ririhena, gemeenteraadslid namens GroenLinks Tynaarlo. Het raadslid werkt als veiligheidsfunctionaris bij de gemeente Fryske Marren en zij hebben een thuiswerkprotocol. “Ik heb wat last van milde verkoudheidsklachten en dus werk ik thuis. Uiteraard heb ik hier twee kindekes die onderwezen moeten worden. Het is allemaal wel goed te doen hoor, maar de coronaperikelen hebben ook hier in huize Ririhena een enorme impact. Wat dat betreft zijn het bijzondere tijden en vind ik het interessant te zien dat de mensheid gedwongen wordt om stil te staan. Zou de natuur weer op zoek zijn om het evenwicht en balans in het ecosysteem te herstellen? Dat is een vraag die mij bezighoudt”, verklaart hij. Bovendien merkt Ririhena dat zijn kinderen onrustiger worden: “Je moet ze bezighouden. De energie moet er toch uit, dus ik denk dat ik deze week maar bezig ga met gym- en sportspelletjes. Al duurt het nog wel heel erg lang voordat het 1 juni is.” Het raadslid geeft aan de maatregelen te snappen: “Je kunt beter de datum heel ver weg leggen, dan kan het nog meevallen. Dat is makkelijker dan op 1 mei aangeven dat het weer verlengd wordt. Vanuit dat oogpunt begrijp ik het zeker, maar een uitdaging is het wel.” De veiligheidsfunctionaris geeft aan zijn werkomgeving meer te missen dan hij dacht, al maakt de tijd die hij nu samen met zijn kinderen kan besteden veel goed: “Aan de ene kant mis ik de dynamiek op het werk, maar aan de andere kant beleef ik de tijd met de kinderen ook als zeer prettig. Het is heel dubbel.” Over voortgang van de gemeentelijke politiek kan hij weinig zeggen: “Ik ben heel benieuwd hoe dat vormgegeven gaat worden. De politieke besluitvorming gaat immers gewoon door en we stellen schriftelijke vragen. Raadsvergaderingen zitten er echter niet in. Daarover zal snel meer duidelijk gaan worden, denk ik.”


We peilen vervolgens de thuissituatie van wethouder Pepijn Vemer (D66). Hoe beleeft hij het thuiswerken en het verzorgen van thuisonderwijs voor de kinderen? We ontvangen al een mooie selfie van Vemer met zijn twee jonge kinderen op de achtergrond die druk bezig zijn met de thuisstudie. Eigenlijk bevalt Vemer zijn part time job als onderwijzer wel: “Ik vind het eerlijk gezegd wel leuk om te doen. Ik ben natuurlijk niet zo goed als een opgeleide leerkracht, maar een beetje nakijken en ze op weg helpen dat gaat prima.” Het vergt bepaalde discipline om alle bordjes in huize Vemer in de lucht te houden geeft de wethouder aan. Zijn vrouw werkt namelijk in het UMCG: “Onze eerste prioriteit is dat mijn vrouw gewoon naar het ziekenhuis kan blijven gaan. Daarnaast maken we goede afspraken met onze kinderen. Zo worden er geen vragen gesteld als ik aan het bellen ben en proberen we zoveel mogelijk binnen te blijven.” Het thuis werken gaat voor de wethouder ook goed: “Ik heb eigenlijk vrijwel meteen aangegeven dat ik niet meer op kantoor zou komen. Ik ga er alleen nog heen voor collegevergaderingen. De rest doe ik allemaal telefonisch of per mail.” Met onderwijs in zijn portefeuille heeft de wethouder veel contact met schoolbesturen: “De saamhorigheid tussen de leraren is ontzettend groot. Er wordt ook door de schoolbesturen heel goed op elkaar gereageerd. Ze hebben me eigenlijk niet nodig en dat is een goed teken.” Het handelen naar aanleiding van de maatregel dat de scholen moeten sluiten levert de scholen ook complimenten van Vemer op: “Mijn kinderen gaan net over de gemeentegrens in Groningen naar school, maar ik hoor ook uit de gemeente Tynaarlo veel goede verhalen. Alle schoolpakketten lagen op korte termijn voor de leerlingen klaar en mijn kinderen wisten zelf al hoe ze verder moesten met hun schoolwerk. Af en toe hebben ze mijn hulp nodig en moet ik een beetje nakijken, maar dat is goed te doen.” Het grootste nadeel van het thuiswerken noemt Vemer het wegvallen van een gezichtsuitdrukkingen, maar volgens de wethouder is at even niet anders: “Het is vooral heel belangrijk dat we luisteren naar wat de experts zeggen en dat we een beetje lief voor elkaar zijn.”


Henk Middendorp, fractievoorzitter van het CDA Tynaarlo wil uiteraard ook meewerken aan een interview over zijn thuissituatie op dit moment. Even later ontvangen we een foto van zijn zoon Thomas: “Kijk, druk bezig met de thuisschoolopdrachten.” Voor Middendorp, die werkzaam is bij Rijkswaterstaat, is het improviseren in deze periode. Op de maandagmiddag heeft hij nog een conference call voor zijn werk van 14:00 uur tot 16:00 uur: “Dan zit ik noodgedwongen op de kamer van Thomas te bellen en moet hij zich beneden even vermaken.” Als het om het thuisonderwijs gaat, probeert hij het beste ervan te maken: “Mijn partner Iris en ik realiseren ons dat we geen leerkrachten zijn. Ons respect voor leerkrachten is dan ook in deze week al vertienvoudigd. Als je kijkt hoe moeilijk het soms is om 1, 2 of 3 kinderen bezig te houden, laat staan 25 of zelfs 30.” Toch denkt Middendorp dat, wanneer dit langer gaat duren, het de ontwikkeling zal stagneren: “Op school leren kinderen natuurlijk allemaal nieuwe dingen. Wij zijn nu vooral bezig met het vasthouden van het niveau.” De fractievoorzitter probeert desalniettemin ook aan spelletjes een educatief tintje te geven: “Zo hebben we laatst monopoly gespeeld en daarmee hopen we dat hij een beetje leert hoe hij met geld om moet gaan. We gaan deze week ook met duplo aan de gang om mijn constructieve inzicht en vaardigheden over te brengen. Zo blijf je dingen proberen.” Als hij afgelopen weekend een rondje door het dorp maakt merkt hij dat men in Eelde bewust met het coronavirus bezig is. “Mensen steken over om zo ruim mogelijk te passeren en op de Braak was het rustig. Als je dan die foto’s van Zandvoort ziet, dan kan je niet anders dan kwaad worden. Mensen zijn zo met zichzelf bezig, waar ze met de kwetsbare leden van onze samenleving rekening dienen te houden. Voor hen is het een kwestie van leven of dood.” Middendorp geeft tot slot aan dat het op dit moment geen tijd is om politiek te bedrijven. “Dat is niet belangrijk. We moeten samen de schouders eronder zetten. Ik ga vanmiddag bellen met de Voedselbank in Assen. Ik zag dat de uitlevering van goederen aan Zuidlaren vanwege te weinig vrijwilligers is gestagneerd. Ik ga kijken hoe ik hen kan helpen. Ik hoop dat een ander ook gaat kijken hoe hij of zij hulp kan bieden. Dat is nu het belangrijkste.”


We vragen de raadsleden en de wethouder tot slot om een vlog te maken over hun thuissituatie op dit moment. Middendorp geeft aan niet echt van de vlogs te zijn. Vemer vertelt dat hij als bestuurder niet individueel video’s naar buiten mag brengen: “Dat is alleen weggelegd voor Marco Out, burgemeester van Assen en voorzitter van Veiligheidsregio Drenthe.” Ririhena komt daarentegen vrijdag meteen met een vlog, waarin duidelijk naar voren komt hoe het in huize Ririhena vormgegeven wordt. Hoe dat eraan toe gaat? Zie je op de website van de Krant van Tynaarlo.



||
||

UIT DE KRANT