‘Het wordt lastig om het volgend jaar te evenaren’ 

ZUIDLAREN – Afgelopen zaterdag 5 augustus vond de 37ste editie van de Markt van Melk en Honing plaats. Duizenden bezoekers kwamen weer richting Zuidlaren voor de markt, die inmiddels een begrip is geworden. Ton Kolkman van de organisatie beschrijft de afgelopen editie als een wonder. 

‘Het was een hele bijzondere editie,’ vertelt Ton Kolman. ‘De weersvoorspellingen waren ongelofelijk slecht, maar we hebben het gewoon de hele tijd droog gehouden. Vanaf vrijdagavond toen we de markt aan het opzetten waren tot aan het einde van de markt. Het zonnetje scheen volop, het was een zonovergoten Markt van Melk en Honing en dat had ik echt niet verwacht. Zaterdag, om 17.00 uur toen we bezig waren met opruimen, toen begon het te spoelen. Uiteraard kon dat de pret niet meer bederven. Ik denk dat iedereen chagrijnig naar huis was gegaan als dat eerder wat gebeurd, maar niets was minder waar, het was super. Iedereen had een lach op zijn gezicht.’ De Markt van Melk en Honing krijgt jaarlijks duizenden bezoekers, ook dit jaar viel dat aantal niet tegen. ‘Het is altijd lastig inschatten, maar ik vermoed dat we rond de 5000 à 6000 bezoekers hadden. Het was echt druk bezocht. Meerdere van onze leveranciers waren dan ook volledig uitverkocht. Zo was er een plantenleverancier die er aan het einde van de dag nog maar vijf over had. Datzelfde gold voor Museum De Wachter. Zij hebben twee dagen lopen bakken en waren ook volledig uitverkocht.’ 

Kolman is meer dan tevreden over de 37ste editie. ‘We proberen elk jaar iets nieuws neer te zetten. Dit jaar hadden we bijvoorbeeld miniatuur stoommachines. Een ander leuk nieuw hoogtepunt was het klompen stapelen, georganiseerd door het Klompenmuseum in Eelde. Daarnaast hadden we ook 15 kubieke meter aan zand in het midden van de markt. Een zandkunstenaar maakte daar kastelen samen met kinderen. Om steeds ruim twintig kinderen met een schep lekker bezig te zien, daar wordt ik ongelofelijk blij van. Het wordt lastig om het volgend jaar te evenaren,’ lacht Kolman. ‘Het hoeft niet groter, maar we moeten mensen natuurlijk wel blijven verrassen. Het moet bijzonder blijven, en ik heb zeker het gevoel dat dat afgelopen weekend gelukt is. Ik ben erg benieuwd naar wat we volgend jaar neer gaan zetten. Gelukkig hebben we nog een heel jaar om daar over na te denken. In oktober beginnen de eerste vergaderingen weer. We kunnen de markt overigens alleen maar opzetten doordat er een heleboel vrijwilligers zijn die een steentje bijdragen. Vanuit de imkervereniging zijn er al ruim vijftig vrijwilligers, maar met alle organisaties bij elkaar op de markt, zit je echt wel tussen de 250 en de 300 vrijwilligers. Er zijn namelijk heel veel verenigingen en organisaties verbonden aan de Markt van Melk en Honing. Denk bijvoorbeeld aan de IVN of de historische vereniging. Ook zij nemen veel enthousiaste vrijwilligers mee.’ 

Uiteraard kon de honingkeuring dit jaar ook niet ontbreken. ‘Het is traditie. Dit wordt gedaan door Het Bijkergilde. Inmiddels is dit een landelijk organisatie, maar zij zijn ooit begonnen in Zuidlaren. Onze imkersvereniging is dan ook de oudste van het land.’ Marjolein de Jong wist de beste prestatie te leveren met vloeibare honing. Harm Assies met kristalliserende honing en Gerrit Freije met crèmehoning. Voor de lekkerste honing deelden Stadsgoud crèmehoning van Marjolein de Jong uit Groningen en de Voorjaarshoning van de familie Klein uit Zuidlaren de eerste plaats. Gerrit Freije uit Zuidlaren werd derde met Zeeaster/klaverhoning. ‘We organiseren de markt al meer dan dertig jaar en nog steeds is er veel enthousiasme voor. Ik hoef er eigenlijk helemaal geen reclame voor te maken, dat gebeurt vanzelf.’