Motorclubgebouw Zeijen ‘Het dorp heeft gereageerd op ‘a-typische interesse’

ZEIJEN – Inwoners van Zeijen hebben hun zorgen kenbaar gemaakt over de mogelijke vestiging van een motorclub in het voormalige pand van Villa Kakelbont, gelegen tegenover de basisschool.  Volgens de burgemeester Marcel Thijsen zijn er sterke aanwijzingen dat het gaat om een zogeheten ‘Outlaw Motor Gang’,  een gewelddadige motorclub.  De gemeente Tynaarlo heeft meteen actie ondernomen en stelt samen met het Openbaar Ministerie en politie een onderzoek in.
Dit naar aanleiding van signalen uit het dorp, waarna Belangenvereniging Zeijen werd benaderd. “Er zijn personen gezien die het pand aan het bezichtigen waren”, vertelt voorzitter Roger Parkins.  “De Belangenvereniging heeft daarop geïnformeerd bij de makelaar, maar die wilde niets loslaten.  Eigenaar van het pand is Zuidersma Vastgoed die het heeft gekocht van Villa Kakelbont en deze makelaar wil het nu weer verkopen.  Extra zorg is dat het pand tegenover de basisschool staat.”  Secretaris Gerben van Dam woont tegenover de bewuste woning. Hij heeft het contact met de gemeente.  “Op de website van RTV Drenthe staat dat ‘de mogelijke koper lid is van een van de vier motorclubs van Nederland’. Dat is ons niet verteld. We hebben afgelopen dinsdag nog contact gehad met gemeente en politie.  Als Belangenvereniging komen we op voor signalen uit het dorp. Mensen hebben hierover veel zorgen.
En dat is wel terecht, los van de uitkomst. Het is niet overtrokken.  De gemeente heeft ‘met de snelheid van het licht’ gereageerd op onze signalen. Dit komt niet ineens.  Zoveel van die motorclubs zijn er niet in Nederland. Ik heb het idee dat de politie zorg had om een van die clubs. In Assen zit een club die gelieerd is aan No Surrender. Deze club moet uit hun huidige pand.  Het dorp heeft gereageerd op a-typische interesse.  Er zijn acht uit de kluiten gewassen mensen gezien, waarvan enkelen op vervaarlijke ‘choppers’ (laag zittende motoren).  En dan heb je het niet over een toerclub. Zeg het maar. Je merkt dat de gemeente Tynaarlo, die nog niet eerder hiermee geconfronteerd is, te maken heeft met een probleem dat in heel Nederland speelt. Omdat dergelijke clubs geen plaats kunnen krijgen. Ze zoeken een plek om samen te komen. De bestemming van het pand (in Zeijen heeft het een maatschappelijke bestemming, red.) speelt een grote rol. Het is geen onlogische plek. Deze mensen worden steeds uit clubhuizen gezet vanwege de bestemming. De politie moet beoordelen of de onrust van de inwoners terecht is of niet”.  Die politie houdt zich op voorlopig op de vlakte. “De locatie is van de gemeente. De informatie delen we. Het lijkt te gaan om een groep motorrijders. Meer weten wij niet. In de driehoek (OM, politie en gemeente) is onderling contact. Er zijn signalen, maar het is niet concreet”, zegt een woordvoerder van de politie. “ Burgemeester Marcel Thijsen kan ook niet anders zeggen dat er ‘sterke aanwijzingen zijn’.  “Het zijn niet zomaar motorclubs, maar zogenaamde Outlaw Motor Gang (OMG). Maar er moet eerst het bewijs gezocht worden.  Motorclubs op zich zijn welkom, maar niet als er wapenhandel en drugs mee gemoeid zijn. Maar we zijn een rechtsstaat. Wanneer er geen bewijs gevonden wordt zijn ze onschuldig.” Verhalen over motorgangs komen meestal uit het zuiden of westen.  Maar in het vredige Zeijen?  “Of ik verrast ben?  Jij bent de eerste die deze vraag stelt. In Assen is een clubhuis van een motorclub die ‘van de wind leven’ gesloten. Dan mag je zelf je conclusie trekken. “