ZUIDLAREN – Op een aantal opklaringen was het regenachtig op de evenementen rond de Zuidlaardermarkt. Vooral vrijdag en zaterdag was het regenachtig en rustig in het centrum van Zuidlaren. Vooral de cafés trokken de aandacht van de bezoekers. Op zondag was het droog. Dinsdag, de dag waarop de paardenmarkt plaatsvond, was de minst natte dag. Dat was volgens de bezoekers een opsteker. De Zuidlaardermarkt werd voor de 812e keer gehouden.

Burgemeester Frank van Zuilen opende de kermis vrijdag. Het college van de gemeente Tynaarlo bracht vervolgens een bezoek aan de kermis. Ook werd er een Houthakkers Roadshow opgevoerd, waarbij kunstenaars uit houtblokken verschillende voorwerpen maakten. De show was de dag erop ook te zien.

Ondanks de vele activiteiten die op zaterdag gepland stonden, waaronder het vuurwerk achter de Prins Bernardhoeven, de muziekshow aan de Kerkstraat en de kermis, voerde de regen de boventoon. Het werd een natte avond. Live muziek in de verschillende cafés aan de Stationsweg trok voornamelijk de aandacht van de bezoekers.

Zondag werd het beter. Het was overwegend droog. De kermis werd druk bezocht en ook kon er genoten worden van het straattheater, vlakbij de kermis, aan de Stationsweg. Het bezoekersaantal liep zondag mede op dankzij de koopzondag. Het feest barste maandag eveneens pas echt los. Toen werd de Nacht van Zuidlaren gehouden. Ondanks hevige regenbuien, werd het muziekpodium aan de Brinkstraat met regionale bands in goede banen geleid. Het feest ging door tot in de kleine uurtjes.

Tijdens de Nacht van Zuidlaren reden er extra nachtbussen vanuit Assen, Gieten, Groningen, Hoogezand, Veendam en Vries naar het feest in het Drentse dorp. Ook dinsdag overdag reden er extra bussen vanuit Assen, Gieten, Groningen, Stadskanaal, Veendam en Vries naar de Zuidlaardermarkt.

De eerste paarden verschenen op de markt toen de laatste feestgangers nog niet naar huis waren. De Zuidlaardermarkt is nog altijd de grootste paarden- en warenmarkt van Europa. Het trok afgelopen dinsdag veel mensen. Het was de minst regenachtige dag van de week. De bezoekers konden onder meer genieten van de paarden die door middel van de handen klap methode van eigenaar wisselden. Naast de paardenmarkt was er ook een markt met vierhonderd kramen. Afgelopen jaar werden er 2126 paarden naar de paardenmarkt vervoerd. Hoeveel dat er dit jaar precies waren is nog onbekendOpening Kermis Zuidlaren