“De gemeente Tynaarlo kan mij werk besparen”

ZUIDLAREN – Erik Oosting (47) uit Kropswolde heeft zijn geboortedorp Zuidlaren tot in detail nagebootst met legosteentjes. Zoiets begint natuurlijk met een grap, waarna het al gauw een uit de hand gelopen hobby wordt. Dat is in Kropswolde niet anders. “Ik ben begonnen met het Laarwoud. Door de jaren heen bouw je er dan steeds meer bij en nu staat mijn zolder helemaal vol”, vertelt Oosting. Het levert hem naast veel aandacht en volgers op sociale media ook waardevolle contacten op.

Op een regenachtige donderdagmiddag is De Krant van Tynaarlo onderweg naar Kropswolde. Het is perfect legoweer, zo zou later blijken. Na een korte kennismaking met Oosting verplaatst het gesprek zich naar de legokamer. Als de eerste trap is bestegen, wordt er een grote kamer betreden waar al veel lego te bewonderen is. Nog een verdieping hoger en men stapt in een heus legowalhalla. “Dit is inderdaad het walhalla”, lacht Oosting.“Je hebt overigens geluk, want ik heb ‘minifigure’ Miles nu nog in mijn bezit”, waarna hij een specifiek poppetje tussen alle lego onderdeeltjes vandaan tovert. Als er een vraag ter verduidelijking volgt, start Oosting enthousiast een betoog: “Dat is een legopoppetje die afkomstig is uit San Antonio, Texas. Miles reist de hele wereld over en heeft een eigen ‘Travel Log’, een logboek.” Uit een mapje haalt Oosting vervolgens een opgevouwen velletje papier waarop de plaatsen en personen zijn geschreven waar Miles heeft verbleven. “Bij mij heeft hij een eigen kamer gekregen in het Brinkhotel”, grinnikt de trotse legofanaat. “Ik heb hem gekregen van een legoliefhebber uit Lelystad. Meestal verblijft hij op drie plaatsen in één land. Kijk, hij is ook op drie plaatsen in Zuid-Korea geweest bijvoorbeeld. Daarna gaat hij de grens over. Binnenkort reist hij door naar een nieuw adres in Duitsland. Via de hashtag #minifiguremiles zijn de avonturen van Miles te volgen.”

Inmiddels is de man, die in het dagelijks leven in de groenvoorziening werkt, achttien jaar met zijn legodorp bezig. Af komt het nooit, maar de gemeente Tynaarlo kan hem wel werk besparen. Zo is de inrichting van het centrum in Zuidlaren een heet hangijzer: “Stel, ze halen al die mooie rode klinkertjes eruit. Daar heb ik uren werk in zitten, maar dat zou wel betekenen dat ik ze ook in mijn legodorp weer moet aanpassen.” Sowieso speelt de gemeente Tynaarlo een grote rol in het legodorp. Er is namelijk een hoek ingericht waarop de burgemeester het startschot geeft van de Zuidlaardermarkt. Thijsen is samen met wethouder Vemer onlangs op bezoek geweest op de zolder van Oosting en stond versteld: “Ja, de burgemeester kon het allemaal maar moeilijk geloven en vond het verbazingwekkend. Dat maakt me wel trots.” Zo trots, dat Oosting inmiddels een Instagrampagina is gestart genaamd ‘The Mayors Adventures’. Op de pagina is legopoppetje Thijsen te volgen en maakt hij allerlei dingen mee. “Zo is hij de afgelopen tijd veel met Miles op pad geweest”, legt Oosting uit. Met zijn twee accounts heeft hij dagelijks een extra taak gekregen: “Het kost me ’s ochtends en ’s avonds minimaal een half uur tijd om alle vragen te beantwoorden die  via de accounts binnenkomen, maar dat maakt het juist ook heel leuk!”

Oosting is van kinds af aan verzot op het bouwspeelgoed: “Vroeger speelde je ermee. Nu bouw je professioneel gebouwen op. Als je vervolgens in de buurt komt van een werkelijk gebouw en mensen herkennen het, dan geeft dat echt een kick.” Twaalf jaar geleden leert hij zijn vriendin Mirjam kennen, die zijn hobby omarmt. Als ze besluiten te verhuizen, komen ze voor een duivels dilemma te staan wat betreft het lego: houden of wegdoen. “Ik vond het zonde om het weg te doen. Ik had het Laarwoud al helemaal zelf opgebouwd. Mirjam steunt mij gelukkig heel erg in mijn hobby. Zij kwam ook met de optie om de zolder in te richten met mijn lego en zodoende ben ik na werktijd dagen, weken, maanden, jaren bezig geweest heel Zuidlaren na te bouwen”, vertelt de legobouwkundige. De afgelopen zomer heeft hij niet veel gedaan: “Het was lekker weer, dus dan ben ik veel buiten bezig. Vandaag is het wel perfect legoweer.” Tegenwoordig gaat hij beurzen bij langs op zoek naar specifieke onderdeeltjes, pluist hij uit welke kleur precies waar hoort en maakt hij geregeld met zijn fototoestel een ronde door Zuidlaren om te kijken of er iets aangepast is. Zelfs de dakpannetjes worden zorgvuldig op kleur uitgekozen. Als het centrum dus op de schop gaat, ligt er weer een flinke uitdaging voor de legofanaat: “Ik heb Marcel Thijsen wel op Facebook. Misschien kan ik hem nog een beetje sturen, haha!”