Geitenkampje gerund door vrijwilligers

ZUIDLAREN –  Tien jaar geleden verhuisde Kariann Miedema Otter naar Zuidlaren rondom het geitenkampje. “Ik heb me nooit gerealiseerd dat het door vrijwilligers onderhouden werd. Ik dacht dat het iets van de gemeente was.” Na een oproep in de krant waarin gezocht werd naar vrijwilligers om het geitenkampje in stand te houden, bood Karianne zich samen met haar buurvrouw aan voor vrijwilligerswerk. Sindsdien zijn zij onderdeel van het team van vrijwilligers die het het geitenkampje in Zuidlaren draaiende houden.

“Ik ben niet iemand die op de boerderij is opgegroeid, ik wilde gewoon niet dat zoiets moois in de wijk verloren zou gaan. Dus heb ik geleerd hoe ik kippen, ganzen en geiten moet verzorgen en al die dingen meer. Het houdt je van de straat”, lacht Kariann. Op het terrein prijkt een prachtig nieuw geitenhok, de gemeente kon niet helpen en zelf hadden de vrijwilligers geen geld. “We maakten 350 brieven en hebben deze huis aan huis bezorgd in de wijk. Er stond in wat ons plan was voor het geitenkampje en er werd gevraagd wie een steentje bij wilde dragen. Eén vrouw uit de buurt stuurt ons sindsdien jaarlijks een bedrag toe voor het kampje. Tegenwoordig noemt men dat crowdfunding geloof ik”, lacht Kariann weer. Om het geitenkampje te kunnen onderhouden moeten de vrijwilligers zeer creatief zijn om aan geld te komen. Bijvoorbeeld met een statiegeld actie die werd verdubbeld door COOP De Klencke, zo konden zij andere reparaties en voer voor de dieren kopen. “Verder maken we vaak gebruik van handige buurmannen voor het klussen en ik heb zelf ook leren voegen en metselen, dat was leuk.” De dagelijkse verzorging van de dieren wordt gedaan door de vrijwilligers, die allemaal in het wijkje rondom het geitenkampje wonen. “Elke ochtend en avond staat het team van vrijwilligers klaar om de dieren te voeren, schoon water te geven en om te controleren of alles goed gaat. Ook worden er dagelijks eieren weggehaald en naar de buurvrouw gebracht, zij verkoopt de eieren aan de weg en die opbrengsten gaan weer naar het geitenkampje”. 

Eén keer per jaar lenen de vrijwilligers een bok en die vertoeft vervolgens twee maanden bij de damesgeiten en mag dan weer naar huis. De twee jongste geitjes worden in die periode uit het hok gehaald, want voor hen zou dat te vroeg zijn. “Dat soort dingen daar moeten we allemaal rekening mee houden. En nu hebben we zwangere geitjes, vanaf 15 april zouden de baby’s geboren kunnen worden. Het is elke keer weer een verassing, hopelijk gaat alles goed.“

Inmiddels heeft het team van vrijwilligere buurtbewoners ook de speeltuin op het terrein aangepakt. Samen met de buurtbewoners en hulp van de gemeente staat er inmiddels een compleet nieuw klimrek en speeltoestellen voor kinderen naast het geitenkampje om van te genieten nu de lente eraan komt.