Zuidlaren in rep en roer door mogelijke komst tbs’ers

|||
||| Foto: |||
voorpagina de krant van tynaarlo

“Iedereen heeft er baat bij om zo snel mogelijk de feiten op een rij te krijgen”


ZUIDLAREN – In Zuidlaren is afgelopen week een hoop onrust ontstaan door het bericht dat Lentis naar buiten heeft gebracht over de komst van een nieuwe Beschermd Wonen-voorziening op hun Dennenoord-terrein. In een folder geeft een onderdeel van Lentis, Beschermd Wonen Forint, aan dat het vanaf april negen forensisch psychiatrische patiënten in Zuidlaren gaat plaatsen en momenteel zoekt naar de mogelijkheden om in totaal veertig van deze patiënten te plaatsen. Inwoners zijn al een petitie gestart tegen de komst van Beschermd Wonen in Zuidlaren. De gemeente heeft aangegeven dat de plannen van Forint passen binnen het bestemmingsplan en zij daar dus weinig over te zeggen heeft.


Op vrijdagochtend waait er veel stof op over een bericht dat naar buiten is gebracht door Lentis. Men wil een Beschermd Wonen-voorziening plaatsen op het terrein. Een voorziening als deze biedt huisvesting en begeleiding aan onder andere veroordeelde tbs’ers die in de laatste fase van hun behandeling zitten. Dat betekent dat deze patiënten kunnen genieten van veel vrijheden en verantwoordelijkheden. Een busritje, een wandeling of een fietstocht. Het mag allemaal onbegeleid en dat is waar omwonenden zich zorgen om maken. “Wij zijn vooral benieuwd of de inwoners volledig geïnformeerd gaan worden. Heel veel mensen zijn bijvoorbeeld niet van het feit op de hoogte dat de beveiliging van deze patiënten nihil is”, laat een anonieme bron aan de Krant van Tynaarlo weten. Een deel van de patiënten van Beschermd Wonen Forint Zuidlaren bevindt zich in de laatste fase van de tbs-behandeling. Dit betekent dat deze patiënten gemiddeld al zo’n acht jaar in behandeling zijn. Het andere deel van de bewoners heeft geen tbs, maar een andere strafmaatregel.


Daarnaast vragen inwoners zich af waar eventuele uitbreiding eindigt: “Nu komen er negen, maar stel het wordt uitgebreid naar veertig. Wat kan er daarna dan nog gebeuren? En bij uitstroom, waar vestigen deze patiënten zich dan? Komen er dan weer nieuwe patiënten?” Men vraagt zich af of er gedacht wordt aan de huidige bewoners op Dennenoord: “Dat zijn beïnvloedbare mensen. Zijn zij en hun familie op de hoogte? Is het wenselijk dat de nieuwe groep patiënten zich bevindt naast deze kwetsbare groep?” Zomaar een greep uit de vragen die men naar aanleiding van de folder van Forint stelt.


Cruciale fase behandeling


Omroep Gelderland heeft een jaar geleden een item gemaakt over dergelijke Begeleid Wonen-voorzieningen elders in het land. Daarin schetst men de pijnlijke situaties waarin deze voorzieningen zich bevinden en geven deskundigen aan dat open zorginstellingen de veiligheid van cliënten, personeel en omwonenden in hun ogen onvoldoende garanderen. De cliënten komen vaak pas in de eindfase van hun traject in een dergelijke instelling terecht, dus er staat voor hen veel op het spel. Het is van groot belang dat zij in die cruciale fase vanuit de instelling goed worden begeleid. Voor die begeleiding in Zuidlaren staat Forint. Zij geven in hun folder aan dat een patiënt alleen op Dennenoord wordt geplaatst wanneer hij stabiel genoeg is om in een Beschermd Wonen-voorziening te wonen. Oftewel het zorgaanbod en de vrijheden van een voorziening voor beschermd wonen moeten passen bij de situatie van de patiënt.


Forint geeft aan dat het begeleiden van de nieuwe bewoners van Dennenoord gebeurt door vaste ervaren, deskundige medewerkers die al langer voor Forint werken. Zo zou er 24 uur per dag begeleiding en toezicht zijn en beschikt iedere patiënt over een vaste begeleiden. Daarnaast bezoekt het team de patiënt op de plek van zijn dagbesteding en controleert het team of de patiënt zich houdt aan de gemaakte afspraken, zoals het niet gebruiken van alcohol en drugs. Is er meer deskundigheid nodig, dan zal men advies vragen van collega’s binnen de overige Forintonderdelen.


Het verschil met de huidige forensisch psychiatrische patiënten, die tevens op Dennenoord wonen, maar dan in een gesloten inrichting, is dat deze in een hoger beveiligingsniveau zitten. Zij maken dus geen ommetje door het dorp of mogen alleen met de bus. “Men gaat ervanuit dat we hier te maken hebben met diezelfde doelgroep, maar dat is niet het geval. De nieuwe patiënten genieten van veel vrijheden, omdat ze in de laatste fase van hun behandeling zitten. Dat maakt de kans op verschrikkelijke incidenten als met Anne Faber groter”, reageert een bezorgde inwoner.


Informatiebijeenkomst 6 februari


De patiënten die in de Beschermd Wonen-voorziening in Zuidlaren geplaatst worden, zijn onder andere afkomstig van Forensisch Psychiatrisch Centrum Dr. S. van Mesdagkliniek in Groningen. Men is in Zuidlaren bang voor patiënten als Michael P., die twee jaar geleden Anne Faber tijdens onbegeleid verlof om het leven heeft gebracht. Woordvoerster van Lentis, Petra de Maar, heeft al aangegeven dat deze angst begrijpelijk is, maar adviseert belangstellenden te komen naar de informatiebijeenkomst die op 6 februari wordt gehouden. “We zullen dan een genuanceerd verhaal brengen, inwoners goed informeren en alle vragen beantwoorden. We snappen dat er onrust is ontstaan, maar raden toch iedereen met vragen aan om zich aan te melden voor de bijeenkomst”, vertelt ze aan de Krant van Tynaarlo. Aanmelden voor deze bijeenkomst moet voor 2 februari en kan middels een mail naar forint@lentis.nl. Daarbij dient te worden aangegeven met hoeveel personen men komt. Inwoners vinden de berichtgeving vanuit Lentis geheimzinnig en onvoldoende: “Er wordt zeer geheimzinnig gedaan over de populatie. De kans is groot dat een gedeelte of zelfs alle plaatsen voor plegers van een zedendelict zijn.” Dat heeft Lentis noch bevestigd noch ontkracht.


Sceptisch


De Krant van Tynaarlo is afgelopen vrijdag de straat op gegaan in Zuidlaren om de meningen te peilen. Zo reageert een toevallige passant met de microfoon van de Krant van Tynaarlo onder zijn neus het volgende: “Ik denk dat het besluit al genomen is voordat men de nodige informatie verstrekt. We hebben afgelopen week een foldertje in de bus gehad en dan denk ik, het is dus al rond. Ik wil niet meteen zeggen dat het niet mag en niet kan, want deze mensen moeten natuurlijk ook een plek hebben. Het is echter afwachten en misschien moeten ze het voordeel van de twijfel krijgen, maar sceptisch blijf je wel.” Forint-directeur Harry Beintema geeft op de website van de organisatie aan dat de veiligheid in de samenleving zo goed mogelijk gewaarborgd wordt. 


Petitie


Gerust zijn de bezorgde inwoners van Zuidlaren allerminst. Ze zijn een petitie gestart tegen de komst van de nieuwe Beschermd Wonen-voorziening. Zij zijn van mening dat deze patiënten een gevaar zijn voor de inwoners van Zuidlaren. “De forensische patiënten die er nu bij komen zijn niet beveiligd en kunnen alleen de bus naar Assen pakken of een wandeling maken”, laat iemand weten die de petitie steunt. Een andere reactie die veel te lezen is op de website van de petitie is dat men vreest voor de veiligheid van kinderen. Zo reageert een inwoonster van Zuidlaren als volgt: “Ik vind het absoluut onverantwoord en zeer onwenselijk om zedendelinquenten naast sportvelden, scholen en BSO’s onder te brengen! En dat in de genoemde aantallen. Onaanvaardbaar middenin een klein dorp als Zuidlaren!”


Burgemeester Marcel Thijsen


Tot slot spreekt men uit dat de hoop is gevestigd op burgemeester Marcel Thijsen: “Wij hopen dat de gemeente dit gaat oppakken. De plannen van Lentis passen dan wel in hun bestemmingsplan, maar onze burgemeester is verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid.” Burgemeester Marcel Thijsen geeft allereerst aan de zorgen te begrijpen: “Toen ik het voor het eerst hoorde, had ik deze zorgen ook. Ik ben echter momenteel niet in de positie om te communiceren. Forint moet nu de kans krijgen om de exacte feiten op een rij te zetten en daarna kan ik iets bepalen. We moeten er eerst achter komen wat de risico’s nu zijn en wat de risico’s zijn die erbij komen door deze Beschermd Wonen-voorziening. Ik vind het wel bijzonder dat er niet meteen gecommuniceerd wordt. Het lijkt mij verstandig dat wanneer de begrijpelijke onrust ontstaat, men er zo snel mogelijk voor zorgt dat deze weggenomen wordt. Er zijn al 1800 mensen die de petitie online getekend hebben. Ik denk dat iedereen er baat bij heeft om zo snel mogelijk de feiten op een rij te krijgen.”



|||
|||
|||

UIT DE KRANT