In de spo(r)tlight – Bevrijdingsfestival Amherst Zuidlaren

Wat: Bevrijdingsfestival Amherst Zuidlaren  
Wanneer: Zaterdag 13 en zondag 14 april  
Website: www.bevrijdingsfestivalamherst.nl
Facebook: Bevrijdingsfestival Amherst 2019 Zuidlaren 

ZUIDLAREN – Het zou eigenlijk eenmalig georganiseerd worden in 2017, maar wegens groot succes vindt er dit jaar weer een editie plaats van het Bevrijdingsfestival Amherst in Zuidlaren. In het weekend van 13 en 14 april wordt in Zuidlaren de vrijheid en het vechten voor die vrijheid gevierd. Net als in 2017 organiseert Stichting Bevrijdingsfestival Amherst Zuidlaren, in samenwerking met diverse verenigingen en het Ministerie van Defensie, ook dit jaar dit evenement.

Dennis Meijeringh is namens Stichting Bevrijdingsfestival Amherst nauw betrokken bij het evenement en kijkt alweer ontzettend uit naar komende editie. “Het is eigenlijk heel bijzonder dat het Bevrijdingsfeest dit jaar georganiseerd wordt”, vertelt Meijeringh. “Eigenlijk zouden we het eenmalig organiseren, in 2017, maar wegens het grote succes werd ons vanuit meerdere hoeken gevraagd om het dit jaar weer te doen.” Vanuit verschillende landen komen er in totaal zo’n honderd militaire voertuigen naar Zuidlaren. Waar in 2017 veel aandacht werd besteed aan de Franse parachutisten van operatie Amherst, die boven Drenthe gesprongen zijn, ligt de focus dit jaar ergens anders op. “Deze editie wordt gehouden op 13 april”, legt Meijering uit. “Dit is de officiële datum dat Zuidlaren door Canadese troepen is bevrijd. Hier willen we dit jaar dan ook extra aandacht aan besteden.”

Op zaterdag 13 en zondag 14 april vinden er door heel het dorp Zuidlaren activiteiten plaats die te maken hebben met de bevrijding, de Tweede Wereldoorlog, maar ook andere periodes komen aan bod: er zijn vele historische militaire voertuigen uit allerlei tijden te zien. Zaterdagochtend om 10.00 uur begint het Bevrijdingsfestival Amherst met een defilé van oude voertuigen, motoren, tanks en muziek die door het dorp rijden. Daarnaast zijn deze dag onder andere meerdere historische voertuigkampementen en speciale demonstraties van Defensie te zien. Bovendien is er een veiling van schilderijen en militaria. Opbrengsten van deze veiling gaan naar Thuisbasis Veteranen, die dit jaar als goed doel is gekoppeld aan het Bevrijdingsfestival Amherst. Ook op zondag staan er vele activiteiten op het programma, waarbij de bevrijding van Zuidlaren centraal staat. Belangstellenden kunnen op deze dag zelfs, tegen betaling, meerijden met de militaire voertuigen die in Zuidlaren zijn. Bovendien komen er ook speciale gasten naar Zuidlaren. Zo is er onder andere een jongen uit Canada in Zuidlaren aanwezig. Deze jongen is de kleinzoon van één van de veteranen die Zuidlaren in de Tweede Wereldoorlog heeft bevrijd.

De organisatie van het Bevrijdingsfestival Amherst, Stichting Bevrijdingsfestival Amherst, begint op vrijdag 12 april met het opbouwen voor de activiteiten in Zuidlaren. Op deze dag zullen ook de eerste voertuigen aankomen in Zuidlaren. “Je merkt dat mensen dit ook al heel interessant vinden om te zien”, vertelt Meijeringh. “We krijgen nu al vele telefoontjes of geïnteresseerden hierbij aanwezig kunnen zijn. En dat kan. Belangstellenden zijn vanaf deze dag van harte welkom om een kijkje te komen nemen bij het Bevrijdingsfestival Amherst”.