“Ik heb met een band mijn baantjes kunnen trekken in het zwembad in de tuin”

EELDE – Afgelopen dinsdag ging de gemeenteraad van Tynaarlo akkoord met de garantstelling van €100.000,- voor Stichting Zwembaden Tynaarlo in verband met de verwachte financiële schade die de stichting oploopt door het openstellen van de zwembaden. Vanaf 1 juli kunnen zwemliefhebbers weer terecht in de zwembaden in de gemeente Tynaarlo.

Wethouder van Financiën, Hans de Graaf, is vorige week door een kritische raad op pad gestuurd met een aantal opdrachten. Daarin is hij met verve geslaagd, want het principiële punt ging om de bijdrage van de stichting zelf. Tijdens het gesprek met de wethouder heeft de stichting besloten water bij de wijn te doen. “De stichting neemt nu eigen verantwoordelijkheid en wij staan als gemeente garant voor de voorziening die voor zowel onze inwoners als de toeristen in onze gemeente van belang zijn”, aldus De Graaf. Hetgeen de gemeenteraad over de streep heeft getrokken om garant te staan voor een tekort oplopend tot €100.000,- en daarmee een openstelling van de zwembaden in de gemeente Tynaarlo te realiseren.

Tot grote vreugde van Henk van Dijk. De gepensioneerde inwoner van Eelde is een vaste klant van zwembad de Lemferdinge in het dorp. Daar zwemt hij in de zomer iedere dag een half uurtje en in de winter zwemt hij twee keer per week in Aqualaren in Zuidlaren. Door de coronacrisis en het uitblijven van de heropening van de zwembaden in de gemeente Tynaarlo heeft Van Dijk tot op heden zijn baantjes nog niet kunnen trekken. Zijn dochter Hester van Dijk en haar man René van Steinvoorn zien het met lede ogen toe, maar denken daarop met de teleurgestelde zwemliefhebber mee. Eind april viert Van Dijk zijn verjaardag en ontvangt een ongekend cadeau van zijn dochter en schoonzoon. Een megazwembad voor in de tuin en daarmee is niet alleen Van Dijk blij, maar kleinzoons Owen en Morris genieten er ook met volle teugen van.

Na de verjaardag en het opzetten van het zwembad gaat Van Dijk, handig als hij is, aan de slag met het bouwen van een systeem om zijn baantjes te kunnen trekken in het zwembad. “Ik heb eerst geprobeerd met een hondenriem een band te maken. De riem maakte ik vervolgens vast aan de zwembadrand. Daardoor kon ik zwemmen zonder vooruit te komen en zou ik dus een soort van baantjes kunnen trekken. Uiteindelijk lukte me het met die hondenriem ook nog”, vertelt Van Dijk trots. Zijn vrouw vult hem aan: “We dachten dat we de uitvinding van het jaar hadden, maar toen we eenmaal bij een sportzaak kwamen, bleken ze daar gewoon al in de schappen te liggen. We hebben daarop meteen één aangeschaft. Deze band zit ook wat fijner om je middel dan een hondenriem. Laat maar even zien hoe het werkt, Owen!” Van Dijk monteert de band om het lichaampje van zijn kleinzoon, die op zijn beurt in het water plonst. “In het touw zit een soort elastiek, dus het rekt mooi mee. Het is daarom nog een goede workout ook”, lacht Van Dijk. Owen spartelt ondertussen flink tegen het rek van de band. Broertje Morris aanschouwt het geheel lachend vanaf het trappetje.

Zo is Van Dijk dus iedere dag in het zwembad in de tuin te vinden, maar desondanks is hij blij dat de zwembaden weer open gaan. “Niet alleen voor mezelf, maar ook voor mijn kleinkinderen is een openluchtbad natuurlijk veel leuker”, vertelt de Eeldenaar. Dat beaamt kleinzoon Owen: “Het is altijd heel leuk in het zwembad, hè opa?” Daar is opa het roerend mee eens, dus: “Als Lemferdinge weer open gaat, dan gaan we daar zeker heen. Dit is toch wel een beetje behelpen.”

Ondanks dat hij de afgelopen maanden dus niet in de Lemferdinge zijn half uurtje heeft kunnen zwemmen, begrijpt hij de situatie van Stichting Zwembaden Tynaarlo. Van Dijk is naar eigen zeggen een trouwe bezoeker en de teleurstelling van het niet kunnen zwemmen wordt in één golfslag van tafel geveegd door begrip voor de situatie: “Ik heb alle begrip voor het besluit van de stichting hoor. Het moet niet zo zijn dat de toekomst van onze zwembaden op het spel staat voor één zomer zwemplezier. Als dat het geval zou zijn, dan zie ik liever dat ze dit jaar overslaan. Openstelling mag de stichting de kop niet kosten. Nu ze met de garantstelling financiële problemen voor de toekomst kunnen voorkomen, kan ik mij zeker in het besluit van heropening vinden.”