ZUIDLAREN – Nederland beschikt, als zwemland, over een ijzersterke zweminfrastructuur, ook in Tynaarlo. Die infrastructuur staat echter onder druk door bezuinigingen en schuivende consumentenvoorkeuren. “Gelukkig hebben wij samen met de gemeente financieel en voor langere tijd hiervoor sinds 2015 een goede oplossing weten te vinden”, vertelt Robert Dekker, voorzitter Ritola Z&PC uit Zuidlaren. “Alle betrokken partijen in de gemeente Tynaarlo zijn hier al langere tijd mee bezig en zijn een Nederlands schoolvoorbeeld geworden hoe het ook kan. Zwemmen biedt volop kansen om mensen een leven lang in beweging te laten blijven. Goed zwemonderwijs is van levensbelang voor het voorkomen van verdrinkingen.
De overgrote meerderheid (94%) van de Nederlandse kinderen haalt minimaal één zwemdiploma, maar lang niet iedereen haalt het volledige zwem-ABC. De laatste jaren daalt de verkoop van C-diploma’s en dit is zorgelijk. Steeds minder scholen bieden schoolzwemmen. In onze gemeente wordt gelukkig de eerste aanzet gegeven,
om het schoolzwemmen weer te herintroduceren. Als proef wordt in het nieuwe schooljaar begonnen met de bovenbouw van een openbare basisschool. Langzaam zal er gepoogd worden dit voor
alle basisscholen toegankelijk te maken. Een op de drie Nederlanders zwemt minimaal eens per jaar. Nederlanders beschouwen zwemmen bij uitstek als een sport die ‘goed is voor de gezondheid’ en ‘niet blessuregevoelig’. De laatste jaren echter daalt het aandeel mensen dat zwemt. Ook de ledentallen van de KNZB en de bezoekerscijfers aan zwembaden zijn de afgelopen jaren gedaald. In onze gemeente hopen wij, dat deze neerwaartse lijn omgebogen kan worden, maar daar hebben wij ook de hulp van de inwoners bij nodig!
Wat ons streven is, om meer inwoners te prikkelen, om op de een of andere wijze meer te laten gaan zwemmen. Dit kan op een recreatieve basis, maar ook op een meer sportieve wijze (wedstrijdzwemmen en of waterpolo). Ook voor de minder valide inwoners bestaan er mogelijkheden binnen het zwemmen, namelijk Aangepast Zwemmen. Tevens ben ik de mening toegedaan, dat iedere volwassene reddend moet kunnen optreden bij nood in en op het water (zie het als een EHBO cursus) en ook hierin wordt binnen de gemeente voorzien, namelijk Reddend Zwemmen. Bovenstaande is zeer zeker geen promotiepraatje, maar een serieus verhaal betreft de mogelijkheden binnen de zwemsport en zwemmen in het  algemeen binnen onze gemeente.
Zwemmen is net zo gewoon als fietsen, wandelen en schaatsen en hopelijk bereik ik een grote groep inwoners van onze prachtige gemeente en ver daarbuiten en laten wij allen  zuinig zijn op ons aanwezige badwater in Vries (De Leemdobben),  Eelde/Paterswolde (Lemferdinge) en Zuidlaren (Aqualaren).”