Lintjesregen in de gemeente: 8 inwoners ontvangen onderscheiding

Afbeelding
actueel

ZUIDLAREN - De Lintjesregen is neergedaald op de gemeente, 8 bewoners hebben een onderscheiding ontvangen van burgemeester Marcel Thijsen. De onderscheidingen werden uitgereikt in het Sprookjeshof in Zuidlaren. Onder de acht inwoners zijn ook twee echtparen. Zeven inwoners worden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, één tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. 

Erik Frijlink uit Eelde werd tijdens de Lintjesregen benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij ontvangt deze onderscheiding uit de oudste en hoogste civiele Ridderorde van Nederland voor zijn werk als Hoogleraar Farmaceutische Technologie en Biofarmacie aan de Rijksuniversiteit Groningen.  

Ina Hiemstra-Bolt uit Paterswolde ontvangt een lintje voor haar vrijwilligerswerk bij de Luisterlijn en de Dorpskerk in Eelde. Ze is al 34 jaar vrijwilliger bij de Luisterlijn, waar mensen naartoe kunnen bellen die behoefte hebben aan menselijk contact of over hun problemen willen praten. De gesprekken gaan vaak over eenzaamheid, financiële problemen, familieproblemen of mensen met suïcidale gedachten. Mevrouw Hiemstra-Bolt is ook mentor en coach, en begeleidt nieuwe telefoonwachten. Daarnaast is mevrouw Hiemstra-Bolt 24 jaar vrijwilliger bij de Dorpskerk, als contactpersoon. 

Corke van der Weijden-Peereboom uit Vries is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau omdat ze al 50 jaar in verscheidene (vrijwillige) functies actief is voor de PvdA en 9 jaar actief is voor de kerk, de PKN in Noordlaren-Glimmen. Ook is ze 9 jaar vicevoorzitter van de Rekenkamercommissie van de gemeente Assen geweest. 

Sytske van der Kooij-Huizinga uit Paterswolde kreeg de onderscheiding omdat ze 54 jaar actief is bij Vrouwen van Nu en 34 jaar bij Biblionet, in de bibliotheek. Ze werkt een vaste middag per week in de bibliotheek. Daar helpt zij met klusjes om het werk voor iedereen die een bezoek brengt aan de bibliotheek gemakkelijker te maken. Voor de ‘Vrouwen van Nu’ zet mevrouw Van der Kooij zich al jaren in. Ze heeft er in de afgelopen decennia diverse bestuurlijke functies gehad en zich beziggehouden met een breed scala van activiteiten, projecten en commissies voor en vanuit de afdeling Eelde. 

Gert Meijer uit Zuidlaren krijgt deze onderscheiding omdat hij al 36 jaar vrijwilliger is bij de Laarkerk in Zuidlaren. Ook is hij sinds 15 jaar vrijwilliger bij het Ronald McDonald Huis in Groningen. Zijn vrouw, Ina Meijer-Polling, ontvangt ook een onderscheiding (zie hieronder). Het Ronald McDonald Huis is een huis met 28 gastenkamers waar ouders, broertjes en zusjes van kinderen die opgenomen zijn in het Beatrix Kinderziekenhuis kunnen verblijven tijdens de opname periode. Een avond in de week is de heer Meijer samen met zijn collega vrijwilligers verantwoordelijk voor het schoon en netjes houden van de openbare ruimtes van het Huis, het aanvullen van de voorraden, het doen van de was en alle andere klussen die op zijn pad komen. Ook is hij een luisterend oor voor de gasten. Bij de Laarkerk is de heer Meijer onder andere actief voor de rommelmarktcommissie. Ook is hij via de Raad van Kerken Zuidlaren betrokken bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen in de gemeente.  

Ina Meijer-Polling uit Zuidlaren krijgt deze onderscheiding omdat ze al 36 jaar vrijwilligerswerk doet in de Laarkerk in Zuidlaren. Mevrouw Meijer is één van de leden van de rommelmarktcommissie van de Laarkerk, die jaarlijks gehouden wordt voor het goede doel. Ze wordt omschreven als ‘steunpilaar’, en is één van de coördinatoren op het gebied van het innemen en sorteren van spullen, een klus die het hele jaar doorgaat. Ook coördineert ze verschillende activiteiten die tijdens de rommelmarkt plaatsvinden. Ook is mevrouw Meijer via de Raad van Kerken betrokken bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen in de gemeente.

Harma Jansen-Hoendervanger uit Zuidlaren ontvangt deze onderscheiding omdat ze al 44 jaar vrijwilligerswerk doet in de Laarkerk en al enige jaren als vrijwilliger actief is bij verzorgings- en verpleeghuis de Mozaïek. Haar echtgenoot, Jan Jansen, ontvangt ook een onderscheiding. In de Laarkerk heeft mevrouw Jansen al veel functies bekleed, zowel in het pastoraat als tijdens diensten en bijzondere evenementen. Bij Mozaïek werkt mevrouw Jansen als vrijwilliger in het winkeltje, waar bewoners van boodschappen worden voorzien. 

Jan Jansen uit Zuidlaren ontvangt deze onderscheiding omdat hij al 44 jaar vrijwilliger is bij de Laarkerk in Zuidlaren. Daarnaast is hij vrijwilliger bij verzorgings- en verpleeghuis de Mozaïek en bij Molen de Wachter. Ook zijn echtgenote, mevrouw Jansen-Hoendervanger, ontvangt een onderscheiding. De heer Jansen is bij Molen de Wachter de coördinator techniek. Ook is hij daar betrokken bij de stoomradarboot De Jonge Wachter. Bij de Mozaïek is hij chauffeur: in het busje van het verzorgings- en verpleeghuis brengt hij bewoners naar hun bestemming en haalt ze weer op. In de Laarkerk is de heer Jansen op het moment hulpkoster.

In de volgende krant vindt u een uitgebreid verslag van de feestelijke ochtend.

UIT DE KRANT