Paard Iskaldur was gestolen, maar is weer terug bij eigenaar

Afbeelding
Foto:
actueel

EELDE - Ongeveer 3 weken geleden werd het IJslandse paard Iskaldur gestolen uit het weiland in Eelde waar hij stond. Eigenaar Thea van Tuijl, gesteund door vrienden en kennissen, zette een grote zoektocht op touw. Met resultaat, Iskaldur is weer terecht. Toch is nog niet alles bij het oude.

“Hij was meegenomen door zijn vorige eigenaar, van wie ik hem vorig jaar had overgenomen. Die vrouw had al eerder bij het pension waar Iskaldur staat onrust gestookt, ze was emotioneel en zei dat ze het paard weer terug wou hebben. Er zou niet goed voor hem gezorgd worden. Een paar dagen later, in de nacht van dinsdag op woensdag, is hij uit het weiland gestolen,” vertelt Van Tuijl.

Het was belangrijk dat het paard zo snel mogelijk gevonden werd, zijn gezondheid is namelijk slecht en hij lijdt aan diabetes. De vrees was dat hij niet de juiste zorg en medicijnen zou ontvangen. Na herhaaldelijk contact te hebben gezocht met de politie om aangifte te doen is het paard uiteindelijk gevonden in Borger, waar hij achter een privéwoning stond. Van Tuijl: “De politie belde me en zei dat ik klaar moest staan met een paardenwagen. Diezelfde dag ontvingen we het adres, daar ben ik naar toe gegaan met een wagen, een stel vriendinnen, de politie en de dierenambulance. De vrouw die hem heeft gestolen was op dat moment aan het werk, we konden hem dus zonder problemen meenemen.”

Daarmee is de kous nog niet af. Een eerste inspectie van Iskaldur zijn trainer laat zien dat hij niet goed loopt, een onderzoek van de dierenarts moet aantonen hoe erg het is. “Hopelijk is het geen permanente schade en gaat het herstel snel.” Om te voorkomen dat het paard opnieuw wordt gestolen staat hij op een geheime locatie. Van Tuijl betreurt dit, omdat hij nu niet bij zijn vrienden in de wei kan staan. Naar omstandigheden gaat het verder goed met het paard. “Hij eet goed en lijkt wat meer ontspannen.”

De hele zaak laat Van Tuijl niet onberoerd. “Ik heb er inmiddels met mensen over kunnen praten. Het raakt me in mijn gevoel van veiligheid en van rechtvaardigheid. De emoties beginnen nu los te komen. Daar was eerder eigenlijk geen tijd voor, ik was alleen bezig met handelen.” Via de rechter wil ze een straatverbod voor de oud-eigenaar afdwingen die geldt voor haar eigen adres en het pension in Eelde waar Iskaldur zich thuis voelt. “Dat geeft rust, maar het zou helemaal helpen als deze vrouw therapie krijgt voor haar mentale problemen.” Een zilveren randje aan de hele kwestie is de steun die Van Tuijl heeft ontvangen uit de paardengemeenschap. “De berichten werden al snel door het hele land verspreid. Het is hartverwarmend hoe mensen meeleefden en hielpen.”

UIT DE KRANT