Binie Bos schreef een roman, geïnspireerd door haar oma’s verhaal

Afbeelding
kleintje cultuur

PATERSWOLDE - Een paar doordringende ogen kijken de toeschouwer aan vanaf de omslag van ‘Blauwblomme’. Binie Bos schreef het boek over haar oma, een vrouw waar ze in eerste instantie weinig van wist. In 2014 begon Bos aan een zoektocht die uitmondde in de roman die nu in de winkel ligt.

“Het verhaal is gebaseerd op het leven van mijn grootmoeder. Als kind hoorde ik het verhaal dat mijn moeder haar biologische vader nooit heeft gekend. Het was geen groot geheim, maar er werd ook niet verder over gepraat.” Bos vertelt vanuit haar keuken in Eelde over het proces dat leidde tot het schrijven van het boek. Ze vervolgt: “Ik raakte als kind al gefascineerd door dit soort verzwegen zaken. Het enige dat ik te horen kreeg was dat hij uit België kwam en mogelijk militair was.”

Met deze aanknopingspunten ging ze in 2014 aan de slag, samen met haar oudste broer en haar man Jan. “We zijn gaan snuffelen in het archief in Leens, waar mijn grootmoeder woonde. We vonden foto’s van vlaswerkers, daarop is mijn opa ook te zien. Vanuit Leens bracht de zoektocht ons naar een museum in Brussel. Aan de hand van de naam van mijn grootvader kwamen we toen allerlei details over hem te weten. Hij was inderdaad een militair, na de val van Antwerpen is hij met zijn compagnie naar Nederland gevlucht. Via Bergen op Zoom kwamen ze in kamp Zeist terecht. Die soldaten gingen zich daar vervelen, dus mochten ze gaan werken. Dat was ook hard nodig, want de Nederlandse mannen waren gemobiliseerd. Er was dus een groot tekort aan werkkrachten. Voor de oorlog was hij al vlaswerker, zodoende kwam hij in Leens terecht. Daar werd toentertijd veel vlas verbouwd en verwerkt.”

De geschiedenis die Binie Bos boven water kreeg, zette haar aan een roman te schrijven, geïnspireerd door het leven van haar oma. “Het verhaal speelt zich af in 1909 tot 1922. Het waren lastige tijden voor haar. Als jonge vrouw was ze haar moeder al verloren, ze moest het gezin draaiend zien te houden. Er was weinig geld, haar vader was dagloner. Het moet wel echt een powervrouw zijn geweest om het allemaal voor elkaar te krijgen. In die setting komt ze mijn opa tegen en ontstaat een relatie. In het boek komen thema’s als de positie van vrouwen in de samenleving, armoede en klassenverschillen prominent aan bod.”

De titel ‘Blauwblomme’ verwijst naar de bloem van de vlasplant, deze bloeit slechts 1 dag met een lichtblauwe bloem. Het is het eerste boek van de schrijfster haar hand. “Ik schreef wel als kind in de hoogste klas van de lagere school al verhalen, die ik zelf ook illustreerde. Die leverde ik daarna in bij een juf die ze corrigeerde. Ik geloof dat ik toen wel al op dit spoor ben gezet.” 

Het verhaal in het boek is fictie, het is wel nadrukkelijk gebaseerd op gedegen historische onderzoek dat Bos over een periode van jaren heeft gedaan. “Ik heb talloze boeken doorgespit en ben naar tig lezingen geweest. Ik lees zelf graag historische romans, waarbij feiten en fictie met elkaar verweven zijn.” Onlangs was de officiële boekpresentatie in Borg Verhildersum in Leens. De eerste reacties zijn lovend, tot genoegen van Bos.”Sommige mensen zeggen dat ze het niet weg kunnen leggen, dat is een geweldig compliment om te krijgen als schrijver. Ik heb het boek niet geschreven voor roem of bekendheid, maar het heeft natuurlijk wel veel tijd gekost. Dan is het mooi om als het eindproduct iets is waar je zelf trots op bent. Verder vind ik het belangrijk om dit verhaal te vertellen en mijn oma recht te doen. De geschiedenis moet bewaard blijven.”

De roman is uitgegeven door Elikser in Leeuwarden en verkrijgbaar via de boekhandel en webshops.

UIT DE KRANT