Sportlight: Autocross Eelde

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo
Wat:                      Autocross Eelde
Wanneer:           Zondag 17 juni
Waar:                   Crossterrein Stichting Autocross Eelde-Paterswolde, parallel aan de Koedijk
Informatie:        www.autocrosseelde.nl
Entree prijzen:                 Volwassenen 10,00 euro kinderen tot en met 13 jaar gratis, programmaboekje gratis, parkeren gratis.
Met gierende banden over de autocrossbaan van Eelde
EELDE-PATERSWOLDE – Een spektakel wat ieder jaar opnieuw hordes mensen naar Eelde trekt: de Autocross op het crossterrein van Stichting Autocross Eelde-Paterswolde. Op zondag 17 juni gaat het los in Eelde. Dan scheuren zo’n 130 coureurs uit verschillende klassen om het hardst op de crossbaan dat parallel aan de Koedijk ligt. Een happening waar het hele dorp naar uitkijkt, volgens penningmeester Anne Arends.
Autocrossen zijn er zat, maar worden niet in elke plaats gehouden. In Eelde is het pure luxe, wat autocross betreft. Het dorp heeft er zelfs twee. Tot grote vreugde van de vele autocrossliefhebbers, die er in de regio zijn. Ieder jaar bevolken een paar duizend man de Koedijk, waar altijd een heerlijke, typisch gemoedelijke sfeer heerst. OP 17 juni wordt de eerste cross gehouden, op 19 augustus de tweede. Spektakel is gegarandeerd. Maar wel een sportief spektakel. Het publiek kan alles op veilige afstand bekijken. Daarvoor zorgt de Stichting Autocross Eelde Paterswolde, die de populaire cross al voor de eenendertigste keer organiseert.
Eerst even over de rijke historie van de cross: de autocross van Eelde is ontstaan in het jaar 1985. Een groep autocrossvrienden heeft toen het initiatief genomen om een cross te organiseren. Doel was een cross voor autocrossers uit Eelde-Paterswolde en uit buurtgemeenten. Dit was een autocross waar vriendschap en sportiviteit de boventoon voerden en toch werd er heftig gestreden om de ere plaatsen. De publieke belangstelling was groot en het aantal deelnemers was meer dan verwacht. Het werd een mooie traditie.  Omdat de Autocross Eelde een echt autocrossgebeuren is waarbij veel rijders en toeschouwers betrokken zijn dus zaken als vergunningen en verzekeringen geregeld moeten worden, werd in 1988 besloten om van de Autocross Eelde een officiële vereniging te maken en later Stichting Autocross Eelde-Paterswolde.  In die tijd werden per jaar twee autocrossen verreden, een autocross in Eelde en een autocross in Bunne. “Toen de nieuwe gemeente een feit was, zijn beide crossen naar de Koedijk verplaatst. De baan in Eelde  ligt mooi centraal. En het is een harde baan, waar je hoge snelheden kunt maken”, weet Arends. Anno 2018 is er niet veel veranderd, de autocross wordt sinds 1999 twee keer per jaar in Eelde gehouden. Het land waarop gecrosst wordt, wordt door de stichting gehuurd.  Verder worden de naast gelegen percelen gebruikt als rennerskwartier en voor publiek en parkeerterrein. Wat ook niet veranderd is, is de publieke belangstelling die onverminderd groot is. Een hondstrouw publiek, dat komt voor sfeer en sportief spektakel. “Wat de cross in Eelde zo uniek maakt? Het strakke tijdsschema; we starten om 12:00 uur en klokslag 18:00 is het afgelopen. En de harde ondergrond van de baan. Je kunt (mits het niet teveel geregend heeft) met hoge snelheid over het lange stuk. En dat maakt het voor toeschouwers geweldig om naar te kijken. Vooral de rijders in de Verstevigde Standaard, dat zijn opgevoerde, 4-cilinder auto’s. Die halen soms wel 120 kilometer op het rechte stuk. Echt spectaculair. In  alle klassen gaat het om snelheid, behalve bij de Rodeoklasse. Daar kan er lekker gebotst worden, een duwtje geven mag.”
Prominenten aan de start op de autocross van Eelde. Local hero’s. Rijders uit Tynaarlo, Eelde, Yde, Vries, Roden, Peize, weet Arends. Een race waar sinds 2 jaar ook jeugd tussen de 14 en 18 jaar aan meedoet in de speciale juniorenklasse. “Dat kan alleen met een licentie op speciaal afgezette circuits. Met goedkeuring van de verzekering en Knac Nationale Autosport Federatie (KNAF) uiteraard.”
De cross is weer verdeeld over de  bekende vijf categorieën: Prominenten, Dames, Rodeo, Junioren en de Verstevigde Standenklasse. De inschrijving is inmiddels gestopt. De laatste groep – Verstevigde Standen- kan zich nog vlak voor de start zondagmorgen – 11.00 uur- opgeven. Reden: er zijn elders nog crossen waar ze aan meedoen. “Sommigen overnachten. Ze krijgen iets meer vrijheid. Deelnemers komen als altijd overal vandaan. Uiteraard is Eelde-Paterswolde sterk vertegenwoordigd, maar de coureurs komen ook uit omliggende plaatsen. “Friesland, Noord-Holland, in feite de noordelijke provincies”, weet Arends.
De cross start om 12:00 uur en duurt tot 18:00 uur. Om 19:00 is de prijsuitreiking en daarna volgt een klein feestje tot een uurtje of acht. Vijfschaft uit Tynaarlo verzorgt geheel volgens traditie voor de bitterballen en de goudgele frieten. Rond het circuit zijn alle faciliteiten aanwezig waarbij uiteraard ook aan de kinderen is gedacht. Er zijn voldoende parkeerplaatsen. Niets staat de autocross in de weg. Met gierende banden naar Eelde dus, op 17 juni. En als het bevalt, kun je het op 19 augustus nog eens dunnetjes over doen.
 

UIT DE KRANT

Lees ook