‘Ik heb hier nog nooit een kind met een mobieltje gezien’

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo
Enthousiasme blijft groot voor Kinderspeldagen Vries
VRIES – Het is een schot in de roos gebleken, de Kinderspeldagen van Vries, die dit jaar voor de vierde keer worden georganiseerd.  Traditiegetrouw worden de ‘speldagen’  gehouden in de laatste week van de vakantie, dit jaar op woensdag 29, donderdag 30 en vrijdag 31 augustus. En die kinderspeldagen houden in: hutten bouwen, spelletjes, kortom dolle pret.  De organisatie van de kinderspeldagen is een initiatief van PKN Vries, Plaats de Wereld en Volksvermaken. Dit alles gesteund door veel sponsoren en heel veel vrijwilligers.
Nog een maand en dan is het zover.  Voor de organisatie te hopen dat de hitte waar we nu mee te maken dan over is. “Ja, we hopen natuurlijk wel op mooi weer, maar niet te heet, zoals nu”, verzucht ook Tonnie van de Koolwijk. “Ik zag kinderen in Eelde in het timmerdorp bezig, dat is geen pretje zo. Dan moet je parasolletjes regelen. Wat dat betreft zijn we wel op alles voorbereid”. Het beloven verder weer onvergetelijke dagen. Naast het bouwen van hutten zijn er diverse andere activiteiten. Tonnie van de Koolwijk somt ze op.  “Op woensdag hebben we weer workshops, waaronder een paar nieuwe. Dit jaar kunnen kinderen zich uitleven of de uitdaging aangaan met kickboksen, verder is er ‘beautiyful fashion’ en ‘kleurrijk decor’. Wat beautiful fashion betreft, dat kan gaan om het maken van een kledingstuk of tas. Kleurrijk decor houdt in dat kinderen alles laten zien aan hun ouders, dit op de ‘catwalk’. Woensdagmiddag hebben kinderen de keuze uit bezoek aan  IVN, zwembad of kanovaren. Donderdag en vrijdag zijn de dagen die het teken staan van het bouwdorp. Het hutten bouwen is als altijd op het evenemententerrein.”
De Kinderspeldagen wordt voor de vierde keer in successie gehouden. Het vakantie-evenement is in 2015 ontstaan. En groeide als kool. “We zitten nu wel aan het maximum aantal kinderen van honderdtwintig. Meer kunnen we echt niet handelen. Voor met name de opbouw – 25 augustus- en het afbreken- 1 september kunnen we nog wel mankracht gebruiken. In totaal helpen zo’n vijftig vrijwilligers mee, verspreid over de dagen. Zoals gezegd: op beide zaterdagen kunnen we nog wel mensen gebruiken”. Net als andere jaren is er weer een spetterende afsluiting met een hapje en drankje. En de kinderen zelf? Die zijn nog altijd laaiend enthousiast. “Op 15 juni was de inschrijving. Binnen twee weken zaten we vol”. Het gaat om kinderen tussen 7 en 12 jaar. Toch ook een leeftijd dat kinderen al met een telefoon bezig zijn; de moderne vorm van spelen. “Ik heb hier nog nooit een kind met een mobieltje gezien”, stelt Tonnie tevreden. “Het is niet aan de orde. Ze laten ze thuis.”  Ouderwets buiten spelen, mooie dingen maken,  creatief zijn,  techniek leren, vieze handen, buitenlucht. Het blijkt toch anno 2018 in trek. Uiteraard kunnen er geen hutten gebouwd worden zonder materiaal. Dat ligt dan ook dit jaar weer klaar, dankzij sponsoren, die trouw bijdragen. “We hebben nog wel hout nodig. Dat moet schoon, onbeschilderd hout zijn. Mensen die dus nog planken, latten of ander houtwerk over hebben kunnen dit melden via E-mail: kinderspeldagenvries@gmail.com
 

UIT DE KRANT