“Ik wil graag wat doen voor mensen in de lagere klassen van de maatschappij”

Afbeelding
algemeen de krant van tynaarlo

Riek Vlieg maakt vierwekenlange sponsorrit op scootmobiel


TYNAARLO – Op 6 mei vertrekt Riek Vlieg, inwoonster van Tynaarlo, per scootmobiel om een sponsorrit te maken. Met de sponsorrit wil Vlieg geld ophalen voor mensen die zich in de lagere klassen van de maatschappij bevinden. “Ik wil heel graag mensen helpen”, legt Vlieg uit. “Ik weet zelf als geen ander hoe het is om geen werk en weinig geld te hebben. Ik vind het belachelijk hoe er op dit moment in de maatschappij met mensen wordt omgegaan. Ik wil graag wat betekenen voor met name de sociaal zwakke ouderen.” Op haar scootmobiel vertrekt Vlieg daarom vanuit Tynaarlo richting Winschoten, waar ze de Nederlands-Duitse grens passeert. Na drie weken rondrijden in Duitsland, rijdt Vlieg via Enschede Nederland weer binnen en daalt daarna af naar Tynaarlo.

Dertig jaar lang heeft Vlieg op vrijwillige basis gewerkt bij radiostation Tynaarlo Lokaal, maar inmiddels is de inwoonster van Tynaarlo hiermee gestopt. “Ik heb er een geweldige tijd gehad”, legt Vlieg uit. “Ik mocht het programma ‘Muziek veur Jeden’ presenteren. Voor dit programma heb ik vele mensen ontmoet, zowel in Nederland als in Duitsland. Bij mijn ontmoetingen schrok ik vaak: vele mensen, vooral ouderen, hadden geen geld.” Door de jaren heen werd Vlieg door hen gevraagd of zij niet wat voor de ouderen kon betekenen. “Maar dat kon ik niet”, gaat Vlieg verder. “Ik had zelf ook niks, maar vertelde hen: als ik niet meer bij de radio werk, ga ik jullie helpen”. Nadat Vlieg gestopt was bij Tynaarlo Lokaal, heeft ze zes jaar lang vrijwillig mensen geholpen in de gemeente Tynaarlo. “Alles wat ik in mijn leven heb gedaan, was vrijwillig”, legt Vlieg uit. “Ik kon dingen organiseren, omdat ik zelf zuinig was. Ik heb bijvoorbeeld vaak koekjes voor hen gebakken. De koekjes heetten ‘happy’, gebaseerd op het hebben van een vrolijk leven.” Hierna zette Vlieg een stichting op, genaamd: ‘Muziek Happy veur Jeden’. De naam verwijst naar haar radioprogramma en de koekjes die ze maakte voor ouderen.

“Nu ik ben gestopt met radio maken, wil ik me nog meer inzetten voor ouderen”, gaat Vlieg verder. “Dat heb ik de mensen tenslotte beloofd. Ik ben niet blij hoe de maatschappij op dit moment in elkaar steekt. Al het geld gaat naar het buitenland, maar wie zorgt er voor ons? Ik heb Nederlandse mensen voor de verwarming zien liggen, voordat ze naar buiten gingen. Ze hadden zelf geen geld om fatsoenlijke kleding te kopen. Dat kan toch niet? Ik ben echt geschrokken van de armoede in Nederland.” Zelf heeft Vlieg ook van alles in haar leven meegemaakt: “Ik ben mijn hele leven gepest, waardoor ik ook nooit betaald werk heb gekregen. Ik weet als geen ander hoe het is om niet veel te hebben in het leven”. Vlieg krijgt een uitkering, waardoor ze nog onderdak heeft. “Gelukkig heb ik nog wel een dak boven mijn hoofd”, vertelt Vlieg. “Maar er zijn genoeg mensen die dat niet meer hebben. En hen wil ik graag helpen. Voor mij is de maat nu vol.”

Om mensen, en dan met name de ouderen, te helpen, gaat Vlieg op haar scootmobiel een sponsorrit maken. “De ouderen in onze maatschappij hebben vroeger ontzettend hard gewerkt en vangen nu bot bij de regering. Er zijn overal uitkeringen voor, maar er zijn genoeg ouderen die helemaal niets krijgen. Ik vind niet dat ze dat verdiend hebben”. Vlieg wil met de sponsorrit geld inzamelen om twee huizen te laten bouwen. “Ik wil een Nederlands werkhuis in Duitsland en in Nederland wil ik graag een Duits werkhuis”, legt Vlieg uit. “In het huis in Nederland kunnen Duitse mensen, die tot een sociaal lage klasse in de maatschappij behoren, werken en in het huis in Duitsland juist Nederlandse mensen. Het hoeft niet persé alleen voor ouderen te zijn, maar ik wil de achtergronden van deze mensen weten. Als ik vind dat ze een plek in het huis verdienen, mogen ze er werken.”

Vlieg is al een tijdje bezig met het organiseren van de rit, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. “De gemeente Tynaarlo wilde niet meewerken en ik heb zelf geen geld”, vertelt Vlieg. “Dat zijn ook de voornaamste redenen dat ik per scootmobiel vertrek. Bovendien zit ik ook zelf in een scootmobiel, omdat ik twee kunstheupen heb. Mijn scootmobiel kan 31 kilometer per keer afleggen, dus het is ook zeker wel mogelijk. Ik moet de tocht ook gewoon maken. Ik heb het de ouderen beloofd en mijn beloftes kom ik altijd na. Ik zet me er 100% voor in en dan moet je het ook verwezenlijken, vind ik”. Echter is er nog een probleem waar Vlieg mee zit: “Ik ben geen bekende Nederlander, dus hoe krijg ik aandacht?” Vlieg is op dit moment daarom opzoek naar mensen die haar willen sponsoren en promoten. “Ik zoek nog oplaadpunten en plekken waar ik kan overnachten”, vertelt Vlieg. “Als ik geen hulp krijg, hoop ik dat ik onderweg politiebureaus tegenkom waar ik in een cel mag overnachten. Ik moet toch wat.” Daarnaast zoekt Vlieg ook andere mensen die met haar samen de sponsorrit willen volbrengen: “Het hoeft niet vier weken lang, mensen mogen ook gewoon in een bepaalde plaats aansluiten. Mensen met een camper mogen ook mee. Ik kan namelijk maar één rugzakje mee en als er een camper meegaat, kan ik ook nog even een wasje doen”, aldus Vlieg.

Iets wat Vlieg heel belangrijk vindt, zijn de kaarten die ze heeft gemaakt. “Ik heb een kaartje ontworpen en daar moet een tekst op komen”, vertelt Vlieg. “Ik wil graag 1000 van deze kaarten uitdelen aan de ouderen in Nederland en Duitsland. De tekst die erop moet komen te staan is: ‘Lieve ouderen, bedankt wat jullie voor ons hebben gedaan. We houden van jullie’. Ik zoek sponsoren die deze kaarten voor mij kunnen afdrukken. Met de kaarten laat ik de ouderen zien dat we echt aan hun denken.”

De reis van Vlieg begint op 6 mei om 11.00 uur vanuit haar huis aan de Populierenstraat 25 te Tynaarlo. Mensen die mee willen, Vlieg willen sponsoren of op een andere manier kunnen helpen, mogen contact met haar opnemen via riek-vlieg@hotmail.nl. “Ik mag in totaal maximaal drie weken in Duitsland zijn van de gemeente”, vertelt Vlieg. “Ik moet me bij binnenkomst in Duitsland melden en als ik wegga ook weer. Ik denk dat ik in totaal zo’n vier weken weg blijf. Dit hangt uiteraard ook af van mijn sponsoren.” De sponsorrit van Vlieg omvat de volgende route: Tynaarlo-Zuidlaren-Hoogezand-Zuidbroek-Winschoten-Bad Nieuweschans-Leer-Papenburg-Haren-Meppen-Lingen-Nordhorn-Rheine-Bad Benthem-Gronau-Enschede-Hengelo-Almelo-Hardenberg-Coevorden-Dalen-Emmen-Assen-Tynaarlo.

UIT DE KRANT

Lees ook