In aanloop naar het Bloemencorso

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Nieuws

“Corsowijk Vennerstraat Nieuwe-Akkers gaat voor de top vijf”


EELDE - Op 31 augustus en 1 september vindt het jaarlijkse Bloemencorso in Eelde plaats. De komende weken kijkt de Krant van Tynaarlo, met de deelnemende wijken, vooruit op het Bloemencorso. Maar liefst veertien wijken zijn druk bezig met het bouwen van hun wagens voor de optocht. Deze week staat de wijk Vennerstraat Nieuwe-Akkers centraal. De corsowijk doet het de laatste jaren zeer goed wat betreft de klassering. Elk jaar strijdt de wijk mee voor een prijsje. Al jarenlang, met uitzondering van vorig jaar, is Vennerstraat Nieuwe-Akkers een bekende naam in de top vijf. “Dat is dit jaar natuurlijk weer ons doel”, vertelt voorzitter Tjerkinus Wijkstra. “Eerste hoeven we niet persé te worden, maar een plek in de top vijf moet zeker haalbaar zijn”.

Corsowijk Vennerstraat Nieuwe-Akkers is al jarenlang deelnemer van het Bloemencorso en ook voorzitter Wijkstra is al lang bij de wijk betrokken. “Op mijn elfde ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met de wijk”, vertelt Wijkstra. “Ik kwam op mijn skelter aangereden en de medewerkers vroegen of ik mee wilde helpen lassen. Dat leek me wel wat en ik ben eigenlijk nooit meer bij het Bloemencorso weggegaan.” Na ruim vijf jaar medewerker te zijn geweest bij de corsowijk, ging Wijkstra op zijn achttiende in het bestuur van de wijk. “Inmiddels ben ik al achttien jaar bestuurslid”, gaat Wijkstra verder. “Van die achttien jaar ben ik nu drie jaar voorzitter. Ik vind het hartstikke leuk, maar het kost wel veel tijd.” Mede door de vele tijd die Wijkstra kwijt is met het voorzitterschap, treedt hij in maart 2020 af als voorzitter. “Dan is het mooi geweest en mag iemand anders het stokje overnemen. Maar ik blijf natuurlijk wel fanatiek medewerker”, aldus Wijkstra.

Dat Wijkstra al zolang bij de corsowijk betrokken is, is niet vreemd. “Het is zo gezellig”, legt de voorzitter uit. “Het saamhorigheidsgevoel is ontzettend groot. We hebben verschillende soorten mensen, leeftijden en niveaus, maar toch voelt iedereen zich met elkaar verbonden. We zijn één grote familie en we hebben allen hetzelfde doel en hobby.” De wijk werkt elk jaar maandenlang samen met als doel een prachtige wagen neer te zetten. Vorig jaar maakte de wijk een wagen met als thema ‘Carnaval in Rio’. Een wagen die het met name moest hebben van de figuratie, terwijl dat niet het sterkste punt is van de corsowijk. “We wilden graag eens wat anders proberen”, gaat Wijkstra verder. “We moeten het normaliter hebben van de artistieke dingen, maar dat was deze wagen juist niet. Uiteindelijk werden we zevende, maar we waren wel tevreden met onze wagen.”

Dit jaar gaat de corsowijk proberen om weer in de top vijf te eindigen. Met het thema ‘De Platenhoes’ komen er 24 platenhoezen op de wagen te staan, die variëren van ACDC tot de Beatles en Ed Sheeran. “De platen zijn heel divers”, legt Wijkstra uit. “De platenhoezen komen plat op de wagen te staan, maar de details van de platen worden in 3D weergegeven. We zijn ontzettend blij met dit ontwerp en het was tevens onze eerste keus. We hopen dat we hoge ogen kunnen gooien met deze wagen.” Een eerste en ere prijs voor de wijk zou de absolute bekroning zijn voor het harde werken. “Dat is ons pas eenmaal gelukt, in 2014”, gaat Wijkstra verder. “Toen hadden we als thema ‘Rainbow Panorama’. En raad eens? Het ontwerp van dit jaar is gebaseerd op dat thema. Wie weet brengt het thema ons geluk”.

Mocht de eerste plaats er toch niet inzitten voor Vennerstraat Nieuwe-Akkers, dan is er geen man over boord. “Zolang we het gezellig hebben met z’n allen, hoor je niemand klagen”, laat Wijkstra weten. “Tuurlijk wil je iets bereiken, maar ook zonder prijs vermaken wij ons prima. Er worden bij onze wijk ook diverse activiteiten georganiseerd, waaraan vele medewerkers deelnemen. Je merkt dat er in onze wijk ontzettend veel corsogekken zitten. Dat is echt hartstikke leuk.” Ook Wijkstra zelf is één van deze corsogekken. “Ik zet alles voor het Bloemencorso aan de kant. Ik probeer op elke avond dat er gebouwd wordt aanwezig te zijn en wil er dan ook als allereerste zijn. Ik vind dat ik veel aandacht moet hebben voor de medewerkers en dat ik hoor te weten wat er speelt. Ik heb ook echt heel veel respect voor mijn vriendin. Ik ben vlak voor het Bloemencorso zoveel van huis”, aldus Wijsktra.

UIT DE KRANT