Gratis radiatorfolie en tochtstrips: Fixteam op bezoek in Zuidlaren

Wethouder Jelbrich Peters met fixer Henk Jan Menink installeren tochtstrip
Wethouder Jelbrich Peters met fixer Henk Jan Menink installeren tochtstrip
Gemeentenieuws Tynaarlo

ZUIDLAREN - Het is een drukte van jewelste op de stoep van Nadine Hofman in Zuidlaren. Ze krijgt bezoek van een ‘fixer’ van Fixteam Drenthe. Hij komt helpen met een paar energiebesparende maatregelen in Hofman haar woning. Naast de installateur zijn ook twee energiecoaches van Buurtteam Energie Zuidlaren meegekomen, samen met wethouder Jelbrich Peters van gemeente Tynaarlo en Pepijn Vemer, voorzitter van Energie Coöperatie Drentse Aa.

Het Fixteam helpt inwoners van de provincie gratis met laagdrempelige maatregelen die het energieverbruik verminderen. De installateur van het team, Henk Jan Menink, neemt iedereen mee in wat hij gaat doen. “Ik ga folie achter de radiatoren bevestigen, daardoor gaat er minder warmte verloren. Verder is er een deur die wat krom trekt, waardoor een kier ontstaat. Met een isolatiestrip gaan we kijken of we die kunnen wegwerken. Mevrouw heeft al LED-verlichting, daar valt dus geen winst meer te behalen.”

Samen met wethouder Peters steekt hij de handen uit de mouwen. Het voerbakje van de katten die voor de radiator staat moet even wijken. Menink knipt de folie op maat, samen met Peters laat hij het vel vervolgens achter de verwarming zakken. “We bevestigen hem met magneetjes. Je ziet er niks van en indien nodig kan hij zo weer worden verwijderd.”

Nadine Hofman licht toe hoe ze met het team in contact kwam. “Ik kreeg een brief dat ik me ervoor kon aanmelden. Toen ging het heel snel, ik denk dat ik twee weken geleden heb gereageerd op de brief en nu is de installateur er al.” Hofman heeft al zonnepanelen op het dak liggen en zegt al bewust met energiebesparende maatregelen aan de slag te zijn geweest. “De kleine maatregelen, zoals folie achter de verwarming, dat kwam er niet van.”

Na het bevestigen van de folie gaan Menink en ere-fixer Peters door naar de deur. Een tochstrip wordt op maat geknipt en tegen de bovenkant van de deur geplakt. Na een snelle controle blijkt de kier nog niet helemaal afgesloten. “Dit is hem nog niet, we gaan een dikkere strip proberen,” zegt Menink peinzend. Terwijl hij zich daarover buigt vertelt Peters wat de waarde is van deze ingrepen. “We slaan eigenlijk twee vliegen in één klap. Doordat er minder energie wordt verbruikt beperken we de CO2-uitstoot. Daarnaast zien we in de gemeente veel energiearmoede. Door het verbruik terug te brengen daalt automatisch ook de energierekening.”

Ze is er over te spreken dat de inwoners van de gemeente elkaar helpen. “Het is fijn dat het leeft en mensen het onder elkaar oplossen, bijvoorbeeld met het Buurtteam Energie Zuidlaren. Dat draait helemaal op vrijwilligers.” Jaap Kuipers is zo’n vrijwilliger. “Ik ging in 2018 met pensioen, toen ben ik aan de slag gegaan als energiecoach. Als er een aanvraag binnenkomt dan plannen we een bezoek aan huis. Ik schat dat ik inmiddels al wel 120 adressen bezocht heb in Zuidlaren en de directe omgeving.” 

De coaches adviseren tijdens hun bezoek met wat voor maatregelen mensen de grootste besparingen kunnen realiseren. “Het hangt er veel vanaf wanneer een huis gebouwd is. Huizen van voor 1995 zijn vaak niet goed geïsoleerd, door dat aan te pakken kan je veel winst boeken. Bij huizen die later zijn gebouwd is de isolatie vaak al wel op orde, daar kijken we naar andere manieren om het verbruik te verlagen, bijvoorbeeld door apparaten die niet zuinig zijn te vervangen.”

Pepijn Vemer, voorzitter van Energiecoöperatie Drentse Aa is trots op de energiecoaches die zich vrijwillig inzetten in de gemeente. “Je vraagt best wat van mensen, ze geven een dagdeel op voor een bezoek. Wij leiden de energiecoaches op, we krijgen nu zelfs vragen van mensen buiten de gemeente die ook de opleiding willen volgen.”

UIT DE KRANT