Oud-speler Paul Mason ziet in Euroborg Eredivisie stapje dichterbij komen

GRONINGEN, 08-03-2024, Stadion Euroborg, football, Dutch Keuken Kampioen Divisie, season 2023 / 2024, Groningen - MVV,FC Groningen player Romano Postema after scoring 3-0 with FC Groningen player Jorg Schreuders
GRONINGEN, 08-03-2024, Stadion Euroborg, football, Dutch Keuken Kampioen Divisie, season 2023 / 2024, Groningen - MVV,FC Groningen player Romano Postema after scoring 3-0 with FC Groningen player Jorg Schreuders Foto: Paul Meima
Sport

Johan Kamphuis schrijft wekelijks een column over de Trots van het Noorden, FC Groningen.

‘Afgelopen vrijdagavond tijdens de gewonnen wedstrijd van FC Groningen tegen MVV was oud-speler Paul Mason te gast in de Euroborg. Mason was één van de beste rechtsbacks ooit onder contract bij Groningen. Hij speelde ruim 150 wedstrijden in het groen/wit met tussen 1984 en 1988 met als hoogtepunt de vierde plaats in het seizoen 1985/1986. 

Mason was een zeer aanvallend ingestelde rechtsback die opviel door zijn voetballende manier van verdedigen en zijn rushes langs de lijn gevolgd door een goede voorzet. Hij wist zich omringd door een uitstekende selectie met jongens als Sjaak Storm, Adri van Tiggelen, Mark Verkuyl, Peter Houtman, Harris Huizingh, Jan van Dijk, Jos Roossien en Pieter Huistra. Het zal voor de voormalig FC Groningen-speler even wennen zijn geweest om de wedstrijd tegen MVV in de KKD te zien. Onder leiding van trainer Han Berger speelde Mason voor de prijzen in de Eredivisie. Om Europees voetbal en kolkte het Oosterpark tijdens wedstrijden tegen de top-drie. Mason werd na vier seizoenen verkocht aan de Schotse topclub Aberdeen en sloot Groningen voor altijd in zijn hart.

Er is veel veranderd sinds zijn vertrek. Het belangrijkste is het niveau waarop wordt gespeeld en de locatie.

Er is ook een overeenkomst. FC Groningen speelt weer voor de prijzen. De nacompetitie missen is onmogelijk en met een wedstrijd minder gespeeld, is de achterstand op de nummer twee, wat recht geeft op rechtstreekse promotie, vier punten. Na de dramatische start van de competitie is de ‘Trots van het Noorden’ in de winning mood gekomen. Eerder dit seizoen speelden tegenstanders graag tegen Groningen omdat daar punten tegen gepakt konden worden. Nu is de ploeg van Lukkien weer gevreesd. MVV trachtte al combinerend direct tijdens het begin van de wedstrijd de weg naar Jurjus te vinden. Het zag er leuk uit, maar het werd geconfronteerd met de werkelijkheid op het moment dat FC Groningen de bal had. Middels soepele combinaties werd het doel van de Maastrichtenaren al snel onder vuur genomen. Voordat Postema in de 10e minuut toesloeg had Groningen al eerder een voorsprong moeten nemen. MVV had de rest van de wedstrijd niets in te brengen. Het werd slechts 3-0 en de tweede helft was vooral gezapig. Blokzijl viel in voor de geblesseerde Määttä. De blonde verdediger liet zien over hoeveel voetballend vermogen hij beschikt en speelde samen met de uitstekende Rente sterk tegen de twee Limburgse spitsen. Postema werd Koning van de wedstrijd maar eigenlijk verdiende Rente die titel.

De tweede helft was er een stuk minder te beleven en werd de Euroborg stil. Hoewel Groningen gas terugnam, demonstreerde het op enkele momenten nog wel haar klasse middels fraaie combinaties. Een grote nederlaag bleef MVV bespaard doordat FC Groningen desondanks nog een aantal grote kansen creëerde, maar miste.

Mason zal ongetwijfeld genoten hebben en nog even terug hebben gedacht aan zijn tijd hier in het noorden.

Er sindsdien veel veranderd, maar er blijven ook grote overeenkomsten met de tijd van toen. Mason werd ontdekt bij de amateurclub en voor een mooie som geld verkocht aan Aberdeen. Het huidige elftal barst van het talent met Prins, Blokzijl, Schreuders, Turay, Valente, Postema en De Jonge om er een aantal te noemen en een groot deel is ook ontdekt bij een amateurclub. Het zijn bovendien jongens die de club op termijn, net als Mason ongetwijfeld weer veel geld op gaan leveren. En er wordt inmiddels weer gespeeld om de prijzen net als Mason deed. Een spannende ontknoping van de competitie zit er aan te komen. En een belangrijk verschil met toen en nu kan de komende weken worden weggespeeld. Dan is Mason vanaf volgend seizoen gewoon weer de beste oud-back van een Eredivisieclub.

UIT DE KRANT