Rianne Wubs

Afbeelding
Thuis in Tynaarlo

EELDE - Het is rond het middaguur en buiten is het behoorlijk warm. Binnen, bij Rianne Wubs thuis, is het koel en, nu de kinderen weer naar school zijn, rustig. Rianne straalt eenzelfde rust uit, als ze haar verhaal vertelt.
Ze is geboren (1984) en getogen in Leeuwarden en groeit samen met haar twee zusjes op in een stabiel en cultuurminnend gezin. Haar vader is directeur van het Christelijk Gymnasium Beyers Naudé waar hij ook Grieks en Latijn doceert. Haar moeder studeerde geneeskunde en werkt ernaast tot de kinderen komen. Een gezin met een grote belangstelling voor natuur, cultuur en klassieke geschiedenis. In de vakanties worden in binnen- en buitenland musea, kerken, kloosters en kastelen bezocht. Van nature ingetogen is Rianne toch actief in de leerlingenraad én de theatergroep van haar middelbare school.
Op 18-jarige leeftijd gaat Rianne naar Groningen, waar ze de hbo-studie logopedie volgt. Tijdens haar stage geeft ze stemtraining aan acteurs en zo ontstaat haar passie voor theater. Geïnspireerd door de Griekse mythen en sagen volgt Rianne in 2006 de opleiding Kunst, Media en Theater aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Geraakt is ze door de toneelstukken uit de klassieke oudheid, die ook in de huidige tijd een grote zeggingskracht hebben. Om haar bachelor af te ronden volgt ze een minor Ancient Greek Tragedies aan de Universiteit van Athene en ze is onder indruk van de akoestiek van het openluchttheater in Epidaurus.

De rol van de Engelse koningin Elizabeth I, die ze in haar derde studiejaar aan de RUG speelt, is een eyeopener. Ze ondervindt zelf dat het publiek pas wordt geraakt, als acteurs spelen vanuit de eigen gevoelens over een thema. Die emotionele lading heeft grote zeggingskracht. ‘En dan moeten de tekst van het drama, het decor, de kostuums, de muziek wel in orde zijn’, glimlacht Rianne. ‘Drama is voor mij de plek om niet-ingetogen te zijn. Behalve spannend en een mooi schouwspel is drama voor het publiek een spiegel, waarin de eigen pijn of verdriet kan worden herkend en verwerkt.’

In het dagelijks leven is Rianne bestuurssecretaris van De Nieuwe Kolk in Assen. Hier kijkt ze achter de schermen en leert ze er de – ook de zakelijke -- kneepjes van het bedrijf. Het is haar ambitie om theaterdirecteur te worden. ‘Als theaterdirecteur heb ik invloed op de richting van het theater door strategische keuzes te maken. Acteurs kan ik dan een podium geven dat bij hen past.’

Ook in haar persoonlijk leven is Rianne zich steeds bewust hoe ze omgaat met de omstandigheden waarin ze verkeert. Dus ook in de rollen die ze vervult: moeder, vriendin, werknemer, dochter, zus, huisvrouw, inspirator en meer. Zo is ze moeder van drie kinderen: ‘Een dagelijkse klus, maar ik zie het vooral als onderdeel van mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik heb zelf als kind ervaren, hoe belangrijk liefhebbende en ondersteunende ouders zijn. Dat ervaar ik nog steeds.’ Dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend, helaas.

Rianne brengt het gesprek op ontspanning en heling. Ze helpt vrouwen in kleine groepen om gedachten, gevoelens en energie te integreren in dagelijkse leven. ‘Vrouwen zijn geneigd om in hun mannelijke kracht te schieten, als er een klus op ze afkomt of als er veel op de agenda staat.’ Rianne heeft in de afgelopen drie jaar ervaring opgedaan om die neiging aan te vullen door meer in contact te blijven met haar vrouwelijke energie. Dat doet ze door bewust en intuïtief te handelen. Zo neemt ze dagelijks een kwartier om de dag rustig te beginnen of ze danst met haar kinderen in de tuin als het regent. Ook worden de nieuwe seizoenen gevierd en worden rituelen gedaan bij volle maan. ‘Ik vier mijn leven ritueel. Dat is niet mal als je bedenkt dat mensen dat al eeuwen doen. Vóór de kerstening waren regendansen, oogstfeesten, net als vruchtbaarheidsrituelen, heel gewoon.’

Voor haar vriendinnen en in kleine groepen vrouwen organiseert ze vrouwenbijeenkomsten. Met meditatie, dans, zang, massage, muziek en oefeningen voor het lichaam. Van oudsher komen vrouwen al samen om ervaringen en kennis uit te wisselen en om elkaar te steunen. ‘We doen oefeningen gericht op zelfkennis, lichaamsbewustzijn en zelfliefde.’ Rianne is gelukkig als ze waarneemt dat vrouwen hun vrouwelijkheid kunnen voelen en hiernaar handelen. Nu, drie jaar na de start, zet ze een stap vooruit en geeft ze binnenkort meer vrouwen toegang tot haar vrouwenavonden. Om zo ook meer vrouwen er bewust van te maken dat je met de mannelijke én de vrouwelijke energie het dagelijkse leven tegemoet kunt treden.

UIT DE KRANT