Dat veel ondernemers en bedrijven in de financiële problemen komen, is haast alweer oud nieuws. Toch is er veel lof voor het kabinet die een noodpakket heeft opgesteld. De regels voor werktijdverkorting zijn versoepeld en ondernemers krijgen ook financiële ondersteuning. Ook de bank doet nu zijn duit in het zakje en MKB’ers krijgen uitstel van betaling op lopende leningen.

Noodpakket van het kabinet

Er is veel gediscussieerd over de maatregelen die de overheid neemt. Zo vertelde Rutte de bevolking dat er wordt ingestoken op groepsimmuniteit, met als doel om het virus niet alleen op korte termijn te verslaan, maar ook op langere termijn. Niet iedereen in de Tweede Kamer was het hiermee eens en ook burgers en deskundigen uit het buitenland hebben twijfels over deze aanpak. Waar iedereen het vrijwel wel over eens is, zijn de maatregelen die getroffen worden voor de economie. Zo zijn de regels voor werktijdverkorting versoepeld en krijgen bedrijven die minder omzet maken niet 75 procent betaald van de overheid voor de salariskosten, maar nu tot maximaal 90 procent. Tevens krijgen ondernemers die hard getroffen worden vierduizend euro voor de komende drie maanden en kunnen ZZP’ers een uitkering aanvragen bij de gemeente.

Ondersteuning vanuit de banken

Bovenop deze maatregelen hebben de banken in Nederland nu gezamenlijk ook een regeling getroffen. De banken zien dat de vooruitzichten voor veel ondernemers er slecht uitzien. Ze hebben gezamenlijk overlegd en hebben hun maatregelen aan minister Hoekstra van Financiën en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken gepresenteerd. Kleine bedrijven die geld lenen bij de bank tot 2,5 miljoen euro die in de basis gezond zijn, hoeven het komende halfjaar geen aflossingen te doen. De banken hebben de mogelijkheid om deze maatregel in te zetten, doordat ze de afgelopen jaren gezonde buffers hebben opgebouwd. Daarnaast geven de Europese Centrale Bank en De Nederlandsche Bank hier de ruimte voor.

Ondernemers kunnen makkelijker geld lenen

Tenslotte trekt het kabinet nog meer uit voor ondernemers zodat ze makkelijker geld kunnen lenen bij banken. In eerste instantie gaat het voor MKB’ers en grote ondernemingen die gebruikmaken van de Garantie Ondernemersfinanciering-regeling. Het gaat om leningen waar de Staat garant voor staat. Normaal is dat bedoeld voor leningen tussen de 1,5 en 50 miljoen euro, nu wordt het plafond tijdelijk verhoogd tot maximaal 150 miljoen euro. De overheid trekt 1,5 miljard uit voor deze maatregel.

Steun van de burgemeester

Nadat het nieuws kwam vanuit de overheid dat alle horecagelegenheden tot 6 april de deuren moeten sluiten, heeft burgemeester Thijssen direct een brief gestuurd naar de horecaondernemers. Hij geeft aan dat de steun voor de horeca uit Den Haag zal moeten komen, maar dat hij zal doen wat hij kan doen met zijn politieke netwerk om de problematiek onder de aandacht te brengen.